H.R. Patapievici catre premier

„În ciuda bugetului pe care Institutul Cultural Roman l-a convenit cu Ministerul Economiei şi Finanţelor (şi pe care acesta l-a acceptat), nesocotind cu totul şi argumentele noastre instituţionale şi importanţa menţinerii prezenţei noastre internaţionale la un nivel cel puţin comparabil cu cel din anul trecut, dumneavoastră personal aţi decis amputarea bugetului ICR pe anul 2009 cu 40%. Ceea ce faceţi dvs. acum cu Institutul Cultural Român este o crimă”, scrie şeful ICR în epistola adresată premierului.

„Este o sabotare neruşinată din partea unui om (prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, n.r.) care ne consideră adversari politici, pentru că, din punct de vedere profesional, nu are ce să ne reproşeze”, a declarat Mircea Mihăieş.

Vicepreşedintele ICR a amintit, totodată, ca şi Patapievici în scrisoarea sa deschisă, că actuala conducere ICR a sporit numărul institutelor culturale române din străinătate, de la şapte, câte erau în 2005, la 17…”

Sunt cateva fragmente din scrisoarea adresata premierului.Sunt intrutotul de acord cu ce spun H.R.Patapievici si Mircea Mihăieş.Am mai citit despre evenimentele organizate de ICR si cred ca prin intermediul culturii (chiar si expozitiile cu lucrarile „socante” ale tinerilor artisti),Romania e cunoscuta peste hotare intrun mod diferit.Cred ca alaturi de expozitiile sau evenimentele clasice cu traditii si obiceiuri romanesti,e necesar sa aratam lumii ca si noi ne-am adaptat vremurilor noi,nu numai in privinta masinilor de lux,a vilelor de pe nu stiu ce coaste,cabane in Austria,imbracaminte trendy din Milano sau Paris etc.

2 Responses to H.R. Patapievici catre premier

 1. ionut says:

  Pictura prezentata de ICR la o expozitie in Germania si care a nascut multe contraverse este
  pentru mine o excelenta lectie de viata si as intitula-o,,NU AI CE CERSI DE LA UN SPANZUR
  AT”.E asa plina de simboluri ca e greu de inteles.Cei ce se spanzura sant dovediti prin faptul
  ca variaza.In acest caz rezulta nodul gordian nu sperma si pentru care e nevoie de o mana
  inclestata pe manerul unei sabii,nu de o mana de cersator.ESTE O OPERA DE ARTA.Alaturi de acest tablou as pune scluptur DAVID a lui Micellangelo si as scrie SPIRIT si MATERIE.
  Avem cateva nume ce au intrat in constiinta universalitatii:C.Brancusi,E.Cioran,G.Enescu,
  M.Eminescu,M.Eliade,H.Coanda,A.Aslan,N.Comanici,A.Nastase etc.Acestia si altii ar trebui comemoratii o luna din an mai ales afara prin ambasade si institute culturale prin coproductii
  in toate domenile:spectacole,filme,circ,teatru etc.Va multumesc

 2. Am mai scris aici despre scandalurile iscate din cauza unor lucrari de arta ale tinerilor artisti romani.Mai trist e ca si-au bagat nasul politicienii intrun domeniu in care n-au ce cauta.
  Voi cauta articolul acela si am sa pun un link catre el.
  Unele lucrari le inteleg,altele mai putin,dar asa e arta.Nu toti intelegem prea bine ce mesaj ne transmite artistul.
  Cu placere.

  Arta moderna nu e pentru toata lumea

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s