Din istoria recenta:Deschiderea frontierelor dintre Est si Vest

670px-berlin_satellite_image_with_berlin_wallpeterfechter2

 

In 9 noiembrie 1989,barierele dintre Germania de Est şi cea de Vest au fost deschise.
Cei care avem o anumita varsta ne amintim despre evenimentele din toamna si iarna anului 1989 cand au avut loc caderea regimurilor comuniste din tarile Europei de Est,doar revolutia din Romania a facut victime omenesti.N-am uitat,nu pot uita acele zile sangeroase.Atatia tineri si-au jertfit viata pentru libertate,pentru o viata mai buna.Am trait in acele zile momente deosebite,am sperat,am visat,ni s-au indeplinit unele visuri,dar suntem dezamagiti ca cei care au fost si sunt la putere n-au facut altceva decat sa ne umileasca,sa ne minta din ce in ce mai mult.
zidul Berlinului,un simbol al războiului rece,a fost o barieră de separare între Berlinul Occidental şi Republica Democrată Germană pentru aproape 28 de ani. A fost construit în perioada postbelică, (perioadă în care Germania a fost divizată), în efortul de a stopa consecinţelor scurgerii de forţă de muncă şi pierderilor economice asociate cu migraţia zilnică a unui mare număr de profesionişti şi lucrători calificaţi între est şi vest.

Crearea Zidului Berlinului a fost un dezastru propagandistic pentru Germania Răsăriteană şi pentru blocul comunist ca un tot. Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste insistent afişat în lumea occidentală, în special după împuşcarea câtorva evadaţi intens mediatizată. Liberalizarea politică de la sfârşitul deceniului al nouălea, asociată cu declinul Uniunii Sovietice, a dus la relaxarea restricţiilor la trecerea frontierei est-germane, care au dus în cele din urmă la demonstraţii de masă şi căderea guvernului comunist. Când a fost dat publicităţii pe 9 noiembrie 1989 un decret al oficialităţilor est-germane care permitea trecerea liberă a frontierei, mase uriaşe de est-berlinezi s-au apropiat de zid şi, în cele din urmă au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se cu mulţimea din Berlinul Occidental într-o atmosferă sărbătorească. Zidul a fost în cele din urmă distrus de mulţimile euforizate într-o perioadă de câteva săptămâni, căderea acestei bariere fiind primul pas către reunificarea Germaniei, care a fost încheiată în mod oficial pe 3 octombrie 1990.”

Reclame

2 Responses to Din istoria recenta:Deschiderea frontierelor dintre Est si Vest

  1. Pingback: 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului « Supravietuitor's Blog

  2. Pingback: muddle-head » Blog Archive » 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s