Cateva povesti despre „Capul de bour”

cap-de-bourIn 12 noiembrie 1858 s-au introdus in Moldova timbrele postale imprimate cu un cap de bour.

In continuare am preluat un articol mai vechi cu cateva povesti interesante despre timbrele atat de valoroase.

„La 30 de ani de la tiparire, un bucurestean, Moroiu, a falsificat toate valorile primei emisiuni Cap de bour. Era in 1888. Filatelistii nu s-au suparat – la valoarea Capului de bour, pana si falsurile au ajuns piese de colectie. La nici 3 ani dupa „falsurile Moroiu”, timbrele devenisera atat de cautate incat pana si directorul de atunci al Postei, colonelul August Gorjan, a cazut in pacat. Le-a imprimat manual, cu stampilele originale. N-au avut aceeasi valoare ca originalele pentru ca n-a folosit hartia si tusul potrivit, dar mai ales fiindca… tiparirea timbrelor nu fusese solicitata oficial de directia Postei. Filatelistii care se respecta pot sa povesteasca ore in sir despre Capul de bour. Prima emisiune a fost tiparita pe 1 iulie 1858 pe Aleea Timbrului din Iasi cu matrite de otel. Au fost tare putine – 6.000 la 27 de parale bucata, 10.000 la 54 de parale, 2.000 la 81 de parale si 6.000 la 108 parale. Astazi, un timbru din acestea face cat doua apartamente in buricul Capitalei, peste 150 de mii de euro. Unii au omorat pentru un Cap de bour. Din 1870, hotii de timbre au bagat groaza in colectionari: au taiat boieri filatelisti, ca sa se imbogateasca de pe urma hartiutelor. Altii au pierdut averi intregi, ca la ruleta. Un renumit filatelist din anii ’30 a primit un telefon la 4 dimineata de la un necunoscut. Il anunta ca a mostenit un Cap de bour unic si vrea sa i-l vanda. Filatelistul a dat fuga si l-a cumparat pe o suma exorbitanta. Abia cand a vazut ca mai avea cineva un Cap identic, s-a convins ca a luat un fals.

Sa nu fie pradati, regii nostri isi tineau colectiile fie in locuri secrete, fie in camere supersecurizate. De pilda, pe 23 august, regele Mihai l-a facut prizonier pe Antonescu in Camera cu Timbre, singura incapere a Palatului din care era sigur ca n-are cum sa evadeze. Era ermetic inchisa, astfel incat paznicii ii crapau usa din cand in cand, sa nu se sufoce.

Acum, ziarul cel mai vanat din lume face cam 3 milioane de euro, pentru ca are lipite opt Capete de bour. Se numeste ‘Zimbrulu si Vulturulu>>. I-a sucit mintile unui colectionar elvetian, l-a cumparat si l-a incuiat intr-o banca. Acolo zace si azi.”

ziarul_zimbrulu_si_vulturulu

9 Responses to Cateva povesti despre „Capul de bour”

 1. Numis says:

  Ce ma bucur sa vad ca oamenii mai sunt interesati de filatelie. Foarte frumos postul tau.

 2. Multumesc mult pentru vizita si cuvintele frumoase.Nu ma pricep la filatelie,desi in copilarie ma ocupam de colectionarea si schimbul de timbre (mai am clasorul de atunci),dar consider ca anumite evenimente din istorie trebuie amintite,iar povestea Capului de bour e si interesanta si frumoasa.Am s-o recitesc ca am cam uitat-o.

 3. Numis says:

  Eu am facut un blog pentru Sectia Filatelica Alexandria si o sa incerc sa pun informatie diversificata in asa fel incat sa cuprind cam tot ce inseamna filatelie in Romania, de la inceputuri pana astazi.
  Oricum filatelia din ziua de astazi este un hobby mai costisitor decat in trecut insa merita efortul. In privinta capului de bour am cateva carti care trateaza subiectul insa favoritele mele raman principatele (practic a-3-a emisiune dupa capul de bour)

 4. Felicitari pentru blogul filatelic pe care as vrea sa-l trec la mine in blogroll pentru filatelistii care trec pe aici si nu numai.Eu nu-s filatelista,cum am mai spus,in copilarie colectionam timbre ca multi alti copii.Aveam niste colegi care erau interesati de filatelie si cumparau emisiunile filatelice cum apareau,cred ca aveau un fel de abonament la posta.Nu stiu cat de impatimiti erau in ale filateliei sau era doar o investitie.
  Despre capul de bour cred ca ar trebui sa stim cu totii,nu numai filatelistii impatimiti.
  Succes cu blogul!

 5. Numis says:

  Nu-i foarte greu sa te reapuci de filatelie, si nu este nici costisitor … ai nevoie de ceva documentatie si cam atat 😀 si bineinteles pasiune

 6. Multumesc,dar nu mai am aceasta pasiune.Imi place doar sa aflu lucruri interesante din toate domeniile sau povestile cum le numesc,iar despre Capul de bour am aflat lucruri pe care nu le auzisem.
  Pasiunea mea de vreo doi ani e bloggeritul si asta-mi ocupa foarte mult timp.
  Succes cu blogul filatelic,mi-ar face placere sa-l trec in blogroll.

 7. Pingback: Ziua Mărcii Poştale Româneşti « Supravietuitor's Blog

 8. Pingback: Evenimente ale zilei de 12 noiembrie « Supravietuitor's Blog

 9. Pingback: Evenimente 12 noiembrie « Supravietuitor's Blog

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s