La Eforie Nord a fost inaugurat cel mai modern observator seismologic din Europa Centrală

14886_homeObservatorul va monitoriza activitatea seismică de la Himalaya la Roma, dar va fi capabil să depisteze şi activităţi vulcanice şi tsunami.
“Sistemul va putea să monitorizeze cutremure, tsunami, mişcările de pe fundul Mării Negre. Este la fel de performant ca cel din Bucureşti, iar dacă în Capitală am putea avea probleme, aici vom avea toate datele asigurate”, a declarat directorul Institutului Naţional pentru Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, prezent la eveniment.
El a mai afirmat că, în ultimii 200 de ani, în zona Mării Negre s-au produs 24 de valuri tsunami, din care două au fost pe teritoriul Dobrogei. Mărmureanu a ţinut să precizeze că, cel puţin până în anul 2012, nu se pune problema unui cutremur de mare magnitudine în zona Vrancea, dar la nivel mondial vor avea loc cutremure importante în zonele Sumatra şi Japonia în anii următori.
Specialiştii susţin că în zona de sud a Dobrogei, la bulgari, există un epicentru destul de periculos, care în 1901 a dat un cutremur de suprafaţă de 7,2 grade pe scara Richter. Efectele dure au fost simţite şi la Constanţa şi a fost generat un fenomen de tsunami în Marea Neagră.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s