Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor


UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, marcheaza pe 25 noiembrie Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor

Violenta de gen este una dintre cele mai grave incalcari ale drepturilor omului si imbraca forme diferite – de la abuzuri la violuri, de la avortarea fetusilor feminini la mutilarea genitala. In intreaga lume, o femeie din trei este victima a acestor tipuri de violenta. Pentru eliminarea violentei impotriva femeilor e nevoie de actiuni in toate aspectele vietii sociale in fiecare zi. In prezent exista 89 de state care au o forma de prevedere legala privind in special violenta in familie, iar violul marital poate fi pedepsit in 104 tari; 90 de state au o forma de prevedere legislativa impotriva hartuirii sexuale, iar 93 au legi impotriva traficului de fiinte umane.

Romania se numara printre statele care condamna violenta in familie, violul marital, hartuirea sexuala si traficul de fiinte umane si face progrese importante in fiecare an in aplicarea acestor legi. Violenta in familie ramane insa o problema de amploare nationala: conform Studiului Sanatatii Reproducerii din 2004, o femeie din trei a fost victima violentei verbale sau fizice a partenerului de viata iar in 2006 151 de persoane au decedat ca urmare a actelor de violenta in familie.

Una dintre cele mai mari actiuni internationale care atrage atentia asupra faptului ca violenta impotriva femeii este o incalcare a drepturilor omului este campania „16 zile de activism impotriva violentei de gen”, organizata din 1991 de Center for Global Leadership. Actiunile se desfasoara intre 25 noiembrie si 10 decembrie (Ziua internationala a drepturilor omului), cuprinzand si Ziua mondiala de lupta impotriva SIDA (1 decembrie) si Comemorarea masacrului de la Montreal (6 decembrie – data la care, in 1989, 14 studente la Politehnica au fost impuscate de un barbat care s-a considerat nedreptatit de intrarea femeilor in domenii profesionale de traditie masculina).

5 Responses to Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

 1. cris a L says:

  Avem nevoie de constientizare in fiecare zi asupra acestui aspect, nu doar intr-o zi. Schimbarea mentalitatilor se realizeaza in timp, cu multa perseverenta si consecventa. Violenta este de mai multe feluri: fizica, economica, sociala, afectiva-psihologica. Nu putem spune care e mai puternica dintre ele. Toate creeaza cicatrici….

 2. Tocmai de aceea e bine sa se faca cat mai multe campanii pentru constientizarea noastra.nu numai legat de violenta impotriva femeilor,ci a violentei de toate felurile:impotriva copiilor,batranilor,animalelor;impotriva violentei din scoli,din emisiunile TV,mai ales cele in care se cearta politicienii.E prea multa violenta si cred ca una dintre cele mai importante cauze ale violentei este saracia.Se spune ca saracia naste monstri. 😦

 3. cris a L says:

  da…saracia, ignoranta….Un om violent si agresiv e un om nefericit…care posibil in copilarie a fost agresat…..asta nu inseamna ca nu are nevoie de educatie, cunoastere…..Nimeni nu merita sa fie violentat si abuzat in orice fel.

 4. cris a L says:

  Victima – ajunge deseori Calau si tot asa – e nevoie de a rupe lantul….

 5. Tocmai de aceea sunt impotriva saraciei din Romania si de oriunde,impotriva emisiunilor de indobitocire de la televizor,cred ca invatamantul are un rol foarte important in educare si civililizatie…
  Daca s-ar reduce saracia si s-ar putea trai cat de cat decent,poate ca nu ar mai exista atata violenta nici in familie,nici in societate.
  Despre cictima care ajunge calau am citit si eu,am vazut filme inspirate din realitate.Un copil ramane traumatizat sufleteste daca cei care i-au dat viata abuzeaza de el si au comportament violent fata de el. 😦

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s