Timisoara,19 ani de la Revolutie – Programul evenimentelor comemorative

romanian-revolution-126-760x511

Revoluţia română din 1989.Timişoara

Primaria Timisoara, impreuna cu asociatiile timisorene de revolutionari, a definitivat programul evenimentelor commemorative, la implinirea a 19 ani de la Revolutia din decembrie 1989. Iata programul complet, pe zile si ore:
15 decembrie
Orele 15,00-19,00: Cupa Memorialul Revolutiei la fotbal (preliminarii, la Sala de sport Buzias).

16 decembrie
Orele 10,30: vernisajul expozitiilor de pictura, grafica, metaloplastie executate de elevi din Judetul Timis, in cadrul concursului 19 ani de la Revolutia din 1989 (in holul cu oglinzi al Operei);
Orele 11,00: lansare de carte ALTAR 1989 – Primul pas (in holul cu oglinzi al Operei);
Orele 11,30: premierea elevilor participanti la concursul de istorie, grafica si metaloplastie (in holul cu oglinzi al Operei);
Orele 13,00-21,00: Cupa Memorialul Revolutiei la fotbal (semifinale si finale, la Sala de sport Buzias).
Orele 14,00: sedinta festiva a Consiliului Local Timisoara (in sala de sedinte a Consiliului Local si Primariei Timisoara);
Orele 16,00: spectacol festiv dedicat implinirii a 19 ani de la inceputului Revolutiei Romane din 1989 la Timisoara, sustinut de Palatul Copiilor Timisoara (sala Operei);
Orele 17,30: moment de aducere aminte si aprinderea candelelor, de catre tinerii Timisoarei, moment de reculegere pentru cei care si-au jertfit viata pentru libertatea noastra (Piata Victoriei, in fata Operei). De la Catedrala Mitropolitana, o familie in costume nationale romanesti va aduce flacara cu care se va aprinde, ca in fiecare an, Crucea formata cu 100 de candele rosii, in spatiul din fata Operei;
Orele 18,00: Proiectie de filme documentare in Piata Victoriei;

17 decembrie
Orele 10,00: slujba de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitana Timisoara;
Orele 11,00: prezentarea volumului VI al procesului de la Timisoara, la ora 11,00, la sediul Memorialului Revolutiei;
Orele 11,00: autobuz de la RATT, in fata Catedralei pentru transportul participantilor pe circuit;
Orele 12,00: deplasare la Biserica Martirilor Timisoara;
Orele 12,30 – recviem pentru eroii martiri;
Orele 13,00 – depunere de coroane la Biserica Martirilor;
Orele 13,30 – deplasare la Cimitirul Eroilor Martiri din Timisoara;
Orele 14,00 – parastas la Cimitirul Eroilor Martiri din Timisoara;
Orele 14,30 – depunere de coroane la Cimitirul Eroilor Martiri din Timisoara;
Orele 17,00 – concert aniversar de muzica sacra la Catedrala Mitropolitana Timisoara;
Orele 19,00 – Spectacolul Messa di Gloria la Opera Romana din Timisoara.

18 decembrie
Orele 10,00: Membrii Asociatiei Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 Timisoara vor participa la un pelerinaj organizat de Primaria Timisoara, la monumentele Eroilor Revolutiei, cu plecare din fata Primariei (depuneri de coroane, rugaciuni si colinzi, aprindere de lumanari la monumentele ridicate in memoria timisorenilor cazuti in Revolutia din Decembrie 1989).

In memoriam – veghe cu lumanari pe treptele Catedralei. Sunt invitati elevi si studenti sa aprinda o lumanare si sa participe la Programul de colinzi in memoria eroilor Revolutiei.

Orele 11,00: Sala de Consiliu a Primariei Municipiului Timisoara – Prezentarea portalului – Str. Emanuil Ungureanu

19 decembrie
Urmasii Eroilor Revolutiei si membrii Memorialului Revolutiei vor face o deplasare la Bucuresti, la Crematoriul Cenusa, si la Popesti-Leordeni, locurile unde au fost arse si aruncate cadavrele martirilor disparuti in Revolutie. In aceste locuri de martiraj vor fi depuse coroane de flori si se vor aprinde lumanari. Actiunea se va face impreuna cu revolutionarii din asociatiile revolutionare din Bucuresti.

20 decembrie
Ora 13,00: marcarea momentului devenirii Timisoarei ORAS LIBER (sirenele vor suna timp de 3 minute);

Bucuresti: Pe urmele martirilor si a cenusii eroilor timisoreni disparuti in Revolutie. Se vor depune coroane, se vor spune rugaciuni, colinzi si se vor aprinde lumanari in Piata Universitatii, Piata Revolutiei (monument), Crematoriul Cenusa, Cimitirul Eroilor Bucuresti, monumentul si gura de canal de la Popesti-Leordeni, unde se va oficia si o slujba religioasa.

21 decembrie
Orele 19,00: concert aniversar oferit de Primaria Municipiului Timisoara. Din program: Filarmonica Banatul acompaniata de 6 chitaristi, intr-un spectacol de exceptie (intrarea libera, sala de spectacole a Filarmonicii Banatul).

23 decembrie
Orele 19,00: impartirea luminii de la Bethleem si concert, la Filarmonica Banatul.

Asociatia ALTAR va distribui, in perioada 8-22 decembrie, pliante color cu CD documentar si va organiza o expozitie itineranta cu fotografii despre Revolutie, in scoli din Timisoara. De asemenea, va participa la depuneri de coroane de flori, in data de 17 decembrie, la Cimitirul Eroilor din Timisoara.

Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 Timisoara anunta ca, in perioada 16-22 decembrie, Memorialul Revolutiei este deschis zilnic, intre orele 8,00-16,00 (se pot viziona expozitiile permanente de fotografii, precum si filme despre Revolutie).

Asociatia ALTAR invita pe toti cei care se simt apropiati sufleteste de acele zile marcate de solidaritate si durere, sa participe la programul aniversar si comemorativ de la Timisoara, din perioada 16-22 decembrie 2008. Totodata, cu acest prilej, timisorenii sunt rugati sa sprijine asociatia – in anul 2009- prin idei si propuneri, in pregatirea unui program aniversar si comemorativ pe masura importantei Aniversarii a 20 de ani de la Revolutie, in amintirea sacrificiului copiilor Timisoarei, a demnitatii si curajului Primului Oras Liber de comunism al Romaniei.

TimisoaraAzi.ro

2 Responses to Timisoara,19 ani de la Revolutie – Programul evenimentelor comemorative

  1. Pingback: A început revoluţia la Timişoara « Supravietuitor’s Blog

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s