21 decembrie 1989.Începutul Revoluţiei la Bucureşti


Începutul Revoluţiei la Bucureşti.
În dimineaţa zilei de 21 decembrie, Ceauşescu a convocat o adunare de o sută de mii de oameni şi i s-a adresat condamnând răscoala de la Timişoara. Vorbind de la balconul Comitetului Central (CC), Ceauşescu a evocat o serie de realizări ale „Revoluţiei Socialiste” şi ale „Societăţii socialiste multilateral dezvoltate” din România. Populaţia, totuşi, a rămas indiferentă, doar rândurile din faţă sprijinindu-l pe Ceauşescu cu scandări şi aplauze. Lipsa sa de înţelegere a evenimentelor şi incapacitatea de a trata situaţia au ieşit din nou în evidenţă când a oferit, într-un act de disperare, creşterea salariilor muncitorilor cu o sumă de 100 de lei pe lună, şi a continuat să laude realizările „Revoluţiei Socialiste”, neînţelegând că altă revoluţie se desfăşura chiar în faţa sa.
Mişcări bruşte venind de la periferia adunării şi sunetul unor petarde au transformat manifestaţia în haos. Speriată la început, mulţimea a încercat să se împrăştie. O parte dintre participanţii la adunare s-au regrupat lângă hotel Intercontinental şi au început o manifestaţie de protest care apoi a devenit revoluţie.
Ceauşescu, soţia sa, precum şi alţi oficiali şi membri ai CPEx s-au panicat, iar Ceauşescu s-a întors în interiorul clădirii CC. Transmisiunea directă a mitingului a fost întreruptă, dar oamenii care se uitau la televizor văzuseră destul ca să îşi dea seama că se întâmpla ceva neobişnuit.
Încercările ulterioare ale cuplului Ceauşescu de a recâştiga controlul mulţimii folosind formule ca „Alo, alo” sau „Staţi liniştiti la locurile voastre” au rămas fără efect. Mulţimea a plecat pe străzi, aducând capitala, la fel ca Timişoara şi alte oraşe importante, în dezordine. Oamenii strigau sloganuri anticomuniste şi anticeauşiste: „Jos dictatorul!”, „Moarte criminalului!”, „Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!”, „Ceauşescu cine eşti/Criminal din Scorniceşti”. În cele din urmă, protestatarii au invadat centrul din Piaţa Kogălniceanu până în Piaţa Unirii, Piaţa Rosetti şi Piaţa Romană. Pe statuia lui Mihai Viteazul din apropierea Universităţii Bucureşti, un tânăr flutura un tricolor fără stema comunistă.

Despre revolutie,Blogul lui Marius Mioc.

10 Responses to 21 decembrie 1989.Începutul Revoluţiei la Bucureşti

 1. Pingback: A început revoluţia la Timişoara « Supravietuitor’s Blog

 2. Iulica says:

  Intreba-l ce vrea de la mine?
  Daca vrea sa ma culc cu el trebuie mai intai sa se insoare cu mine.Si inainte de a se insura trebuie sa-mi fac curte.

 3. Iulica says:

  Isus nu trebuie sa aiba 33 de ani.

 4. Iulica says:

  Nu sint ce3va care se poate manca.Asta e o inventie fascista.Si daca ma mai enerveaza trec la fascisti ca altfel nu mai pot cu voi.

 5. „…trec la fascisti ca altfel nu mai pot cu voi.”
  Mai potrivit ar fi „…trec la fascisti ca altfel nu mai pot cu ei.”

 6. „Intreba-l ce vrea de la mine?
  Daca vrea sa ma culc cu el trebuie mai intai sa se insoare cu mine.Si inainte de a se insura trebuie sa-mi fac curte.”
  L-as intreba,dar nu-l cunosc.
  Sunt de acord cu tine.Asa e normal si frumos.
  Chiar vrei sa te mariti cu un astfel de om?Nu merita .

 7. Iulica says:

  Da. Vreau.

 8. Atunci sper sa se indeplineasca dorinta ta.
  Sa fii fericita!

 9. Iulica says:

  Cum dau de panarama,Gabi?Unde-l gasesc?

 10. Imi pare rau,nu stiu.Daca nu-i acolo la el,habar n-am unde e.
  Nici macar nu-l cunosc fizic,doar spiritual,cel putin asa cred.Oricum ii sunt recunoscatoare pentru ca datorita scrierilor lui am descoperit cateva din tainele universului in care exist.Iti doresc Craciun fericit,sanatate si liniste sufleteasca!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s