30 decembrie 1947.Abdicarea regelui Mihai


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/61/Kingdom_of_Romania_-_Small_CoA.svg/100px-Kingdom_of_Romania_-_Small_CoA.svg.pngRegele Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. Comuniştii au anunţat abolirea monarhiei şi instaurarea unei republici populare şi au transmis la radio înregistrarea proclamaţiei regelui despre propria sa abdicare. În şedinţa extraordinară din 30 decehttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/b/b1/Regele_mihai.jpg/150px-Regele_mihai.jpgmbrie 1947 a cabinetului, Petru Groza a declarat următoarele: „Doamnă şi Domnilor Miniştri, vreau să vă comunic că actul acesta s-a făcut prin buna învoială. Regele a constatat – aşa cum este scris aici – că instituţia monarhiei era o piedică serioasă în calea desvoltării poporului nostru. Istoria va înregistra o lichidare prietenească a monarhiei, fără zguduiri – cum poate inamicii noştri ar fi dorit. Ca să utilizez o expresie a reginei-mame, poporul a făcut azi un divorţ şi decent, şi elegant de monarhie. Prin urmare, şi actul acesta este la fel cu celelalte acte din istoria guvernării noastre. Vreau să se ştie pretutindeni – şi aceasta este foarte important – că lucrul acesta s-a făcut cu cuminţenie, la timpul său. Noi mergem înainte pe drumul nostru, cu minimum de zguduiri la maximum de foloase. Vom îngriji ca fostul rege să plece liniştit, aşa cum se cuvine, pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproş pentru acela care, înţelegând glasul vremurilor, s-a retras” La 3 ianuarie 1948, Mihai a fost silit să părăsească ţara, urmat peste o săptămână mai târziu, de principesele Elisabeta de România şi Ileana de Habsburg, care, potrivit ziarului The New York Times, „au colaborat atât de strâns cu ruşii, încât au devenit cunoscute drept «mătuşile roşii» ale Regelui”.

Abdicarea

11 Responses to 30 decembrie 1947.Abdicarea regelui Mihai

 1. micemu says:

  problema aceea

 2. sicu says:

  problema aceea trebuia sa arate ca alta este rezolvarea ,iar asta care zice ca e presedinte trebuie sa faca pasi inapoi

 3. Mulțumesc frumos pentru informații, Gabi!
  Seară bună!

 4. Gina, aceste informatii sunt preluate din Wikipedia, cred ca unele comentarii sunt foarte interesante si chiar noi pentru cei care am invatat istoria in alte vremuri.
  Iti multumesc.
  O zi frumoasa!

 5. Nica Valeriu says:

  Eu de cand eram mic,bunicul meu(Dumnezeu sa-l ierte) mi-a spus intr-o seara ca eu ca ROMAN nu am presedinte(Nicolae Ceausescu),AM UN REGE.Si din 1971 am ascultat la postul de radio EUROPA LIBERA mesajul majestatii sale RAGELE MIHAI de CRACIUN.Si binenteles mi-a explicat ca ROMANIA ar trebui sa fie MONARHIE si NU REPUBLICA.

 6. Dan Ghenea says:

  Regele Mihai este conducatorul legitim al Romaniei.

 7. Dan Ghenea says:

  Cum vi se pare vulturul fara coroana? Serbia a repus coroana pe stema, desi a ramas republica, Polonia, de asemenea; Ungaria are Coroana Sfantului Stefan, noi nu putem sa punem la locul ei Coroana Romaniei. Macar pe stema.

 8. costea conovat says:

  Rege al cui? De ce majestate? In istoria moderna a intrat ca un lash, tradator si hotz. Acest jidan pe numele sau Mihai Simionescu a „abdicat” cedand Modova noastra rusilor, impreuna cu tezaurul, iar el salvandu-si pielea a fugit ca un las cu obiecte de patrimoniu ce au incaput intr-o garnitura de 80 de vagoane. A revenit in 1992 in Romania spunand ca nu are nici o pretentie de la Statul roman, desi in 2007 de la Statul roman Mihai a luat Castelul Peles si 2 miliarde de dolari asta in conditiile in care timp de 65 de ani, pe statul roman l-a costat o avere intretinerea si restaurarea domeniului Peles. Aveti nevoie de regalitate? Ati uitat cum pe vremea lui Mihai Romania era granarul Europei iar romanii erau decimati de foamete si boli,marea majoritate sclavi exploatati de burghezia instaurata, condusa si acceptata de Mihai. Aceasta burghezie reprezentata prin cateva mii de jidani care exploatau la maxim forta de munca maselor in timp ce ei, un grup de paraziti si scursori ai societatii se plimbau cu trasurile pe Calea Victoriei si li se cantau in Restaurantul luxos Capsa melodii precum Zaraza de Cristian Vasile. Numai pe timpul lui Mihai Romanii au fost exploatati si asupriti de catre romani! Dupa cum merg lucrurile in Romania, ne vom intoarce repede in acele vremuri!

 9. Dan Ghenea says:

  Cum vi se pare faptul ca perpetuam despre Principesa Ileana a Romaniei zvonuri puse in circulatie de un infractor cominternist fara patrie- emil bodnaras? Principesa Ileana si-a trait ultimii 20 de ani ca Maica Alexandra. Cat de verosimila vi se pare epitetul de „rosie” in acest context?

 10. Dan Ghenea says:

  Petru Groza a mintit grosolan in legatura cu abdicarea. Un singur lucru era probabil adevarat – ca abdicarea s-a facut la timpul potrivit. Dar stiti ce insemna „potrivit”? La 30 decembrie 1947 se implineau 25 de ani de la infiintarea Uniunii Sovietice. Asadar, un cadou aniversar pentru Stalin…

 11. Dan Ghenea says:

  Rege al Romaniei. Incoronat si uns. Nascut si educat pentru a domni. A carui demnitate puteti sa o remarcati si azi. Statul comunist (anti)roman a furat Pelesul. Nu am trait pe vremea Regelui Mihai, dar bunicii mei au trait; comunistii cei buni le-au luat totul (in numele republicii populare). Dumneavoastra cati ani aveti de va amintiti de exploatarea „burgheza”. Erati dintre cei exploatati? Daca da, de unde stiti cum era la Capsa?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s