Benjamin Franklin,inventatorul paratrasnetului

benjamin_franklin_by_jean-baptiste_greuzeBenjamin Franklin (n. 17 ianuarie 1706, Boston – d. 17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalităţi din istoria Statelor Unite, fiind diplomat, om de stiinţa, inventator, filozof, profesor şi om politic.
Oricare dintre acestea l–ar fi facut faimos: a organizat prima bibliotecă din America, a inventat multe lucruri, printre care şi paratrăsnetul, şi i-a uimit pe oamenii de ştiinţă din toată lumea cu experienţele sale cu electricitatea.
În acea vreme era cunoscut şi în Europa, el fiind cel care i-a convins pe englezi să retragă „Legea timbrului”, şi de asemenea i-a convins pe francezi să intervină în Războiul de Independenţă. În Statele Unite, el a ajutat la Declaraţia de Independenţă şi la Constituţia SUA.

https://i0.wp.com/pagesperso-orange.fr/delta-techno/adelta/image/at%20discharge1.jpg
Paratrasnetul

In vara anului 1752 pe timpul unei furtuni, Franklin inalta un zmeu special confectionat si constata aparitia unor puternice scantei electrice la capatul franghiei izolate de pamant, verificand in felul acesta incarcarea electrica a norilor si natura electrica a trasnetului. In vederea protejarii impotriva trasnetului, Franklin propune fixarea pe cladirile inalte a paratrasnetului.
Paratrasnetul din mintea lui Franklin era format dintr-o bara metalica asezata pe varful caselor si legata cu o sarma de pamant;astfel curentul captat din atmosfera se descarca in pamant. Prima instalatie a paratrasnetului o construieste pe casa comerciantului West din Philadelphia,in anul 1760. Vergeaua de otel avea lungimea de 3 metri si un diametru de 27 cm.In anul 1782 orasul numara 400 de paratrasnete. Toate edificiile publice sunt dotate cu paratrasnete ,in afara de ambasada Frantei,care ignora importanta lui. In ziua de 27 martie 1782,cladirea ambasadei este insa lovita de trasnet si un soldat omorat.De urgenta,ambasadorul hotaraste instalarea paratrasnetului lui Franklin.

6 Responses to Benjamin Franklin,inventatorul paratrasnetului

 1. octavpelin says:

  Gabi,azi 17.o1.1935,s-a nascut marele Elvis Presley,toate cele bune Tavi:)

 2. Tavi,cred ca e greseala.Elvis nu s-a nascut in 17 ianuarie.
  Elvis Presley (n. 8 ianuarie 1935 – d. 16 august 1977).
  Mi s-a intamplat sa gasesc date gresite in calendarul zilei,noroc ca obisnuiesc sa ma uit si in Wikipedia.
  Nu am pomenit atunci despre Elvis pentru ca am fost cam ocupata si nu prea am avut timp de blog.
  Oricum iti multumesc.
  O seara linistita si o duminica placuta!
  Gabi.

 3. Anonim says:

  pa pa pa soooooooo booooooooring

 4. Anonim says:

  multumesc pentru ajutor, mi-a fost util :)))

 5. Traian Ioan says:

  Evreul Benjamin Franklin îl avertizează pe evreul Geo Washington de pericolul pe care-l prezintă evreii: „peste tot pe unde au trecut evreii au distrus!”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s