“Domnului Silvio Berlusconi, Preşedinte al Consiliului de Miniştri al Italiei”

Update:Puterea gandului,Cristian Tudor Popescu.Macaroane cu mămăligă.

Doar doua paragrafe de la sfarsitul articolului lui CTP.Cred ca ar trebui sa privim si din aceasta perspectiva mai putin patimasa.

„La rândul lor, autorităţile italiene trebuie să recunoască incapacitatea de a controla atât fenomenul infracţional românesc, cât şi agresiunile antiromâneşti din peninsulă. Sunt datoare nu numai faţă de cetăţenii italieni, dar şi faţă de românii care muncind cinstit măresc PIB-ul Italiei de ani de zile, să prindă şi să pedepsească vinovaţii, dar şi să protejeze nevinovaţii.

Iar noi, românii din România, încă stăpâniţi de furia care ne-a cuprins când am auzit cum a fost ucis Marian Cozma în Ungaria, să încercăm să înţelegem ce simt italienii când le e violată o fată de 14 ani.

Romanii sunt din nou tinta unor atacuri extremiste in Italia dupa ce doi concetateni de-ai nostri au violat o fata de 14 ani.Pe de o parte ii inteleg pe italieni care in aceasta perioada de criza sunt mai putin binevoitori fata de straini,dar nu gasesc nici o intelegere fata de cei care isi varsa supararea pe orice roman,chiar daca e om cinstit care-si vede de treaba.De aceea apreciez gestul europarlamentarilor romani,Corina Cretu si Daciana Sarbu care i-au trimis o scrisoare premierului italian.Am preluat din blogul Corinei Cretu un fragment din scrisoare si reactiile din presa.Le felicit si le urez numai bine!

„Impreuna cu colega mea Daciana Sârbu am adresat o scrisoare deschisa premierului Silvio Berlusconi si ministrului de Interne Roberto Maroni, in semn de protest fata de noul val de acuzatii discriminatorii din partea unor politicieni italieni la adresa românilor care traiesc in Italia. Iata textul integral al scrisorii, pe care am transmis-o si presei internationale:

“Domnului Silvio Berlusconi, Preşedinte al Consiliului de Miniştri al Italiei

Domnului Roberto Maroni, Ministru de Interne al Guvernului Italiei

Domnule Prim-Ministru,

Domnule Ministru,

În ultimele zile, s-a vorbit din nou in Italia despre români. Din păcate, nu ne referim la munca şi creativitatea prin care Adrian Mutu a adus un rezultat bun echipei de fotbal a oraşului Florenţa. Nici la fetiţa pe care soţia lui Cristian Chivu, jucător important al echipei dvs de fotbal campioane, tocmai a născut-o în ţara dvs, la Milano. Despre toate acestea, s-au scris poate câteva rânduri. Ca şi despre artiştii români care încântă, din când în când, publicul dvs rafinat pe scenele dvs faimoase. Despre românii simpli, care lucrează în restaurantele, magazinele sau casele italienilor, făcându-şi datoria cu seriozitate şi devotament recunoscute, nu se scrie şi nu se vorbeşte niciodată nicăieri, chiar daca ei contribuie cu peste 1% la Produsul Intern Brut al Italiei. Şi totuşi, ei există; ei vă fac dvs viaţa mai uşoară şi ne fac nouă cinste.

Se vorbeşte, în schimb, foarte des, în ultima vreme, despre hoţii şi violatorii români. Se vorbeşte cu atâta insistenţă, încât restul Europei ar putea crede că român este un fel de sinonim italienesc al termenului “infractor”.

Scrisoarea in intregime aici.

Reactii in presa italiana.

6 Responses to “Domnului Silvio Berlusconi, Preşedinte al Consiliului de Miniştri al Italiei”

 1. corinacretu says:

  Multumesc frumos pt preluarea scrisorii. Si eu va doresc numai bine si succes in tot ce faceti.

 2. Mi-a facut placere sa preiau scrisoarea dumneavoastra!As vrea sa afle cat mai multi ca exista si politicieni romani pe care ne putem baza.
  Va doresc succes si multa sanatate!

 3. Gina says:

  Gabi, sunt fericita ca te citesc.Stiam ca doamna Cretu are blog, cred ca am ajuns o singura data sa-l citesc; tu, preluand scrisoarea, ai facut un lucru grozav, iar cele doua doamne merita sincere felicitari. Da, traim vremuri sfasiate de probleme complicate, lumea este din ce in ce mai agresiva. Este formidabil cand voci puternice se ridica; si mai bine este, cand ele au ecou.
  Multumesc mult pentru ce faci!
  O zi frumoasa!

 4. octavpelin says:

  Gabi,felicitari pentru postare dar si pentru cele europarlamentare Corina Cretu si Daciana Sarbu,dar unde sunt barbatii?!,o zi frumoasa ,Tavi:)

 5. Gina,nu mai stiu cum am ajuns sa vizitez blogul doamnei Corina Cretu,dar dupa ce am citit la Isabellelorelai ce suflet mare are si cum ajuta si ea pe copiii cu probleme,am capatat curaj si am inceput sa comentez si eu.
  ma bucur ca am cunoscut un politician deosebit,un om cu inima buna si am aflat mai multe din viata dansei.Nu o vizitez zilnic,dar intotdeauna incerc sa preiau cate un articol pentru ca cei care ma viziteaza sa afle ca avem si astfel de politicieni.
  Iti multumesc,Gina pentru cuvintele tale frumoase!
  Gabi

 6. Tavi,cred ca barbatii „lupta” altfel…stiu ca sunt si europarlamentari barbati ale caror voci se fac auzite.Am mai citit in presa online despre ei. 🙂
  Gabi.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s