Primul zbor din lume cu un aparat mai greu decat aerul(Traian Vuia)

Avionul Vuia I pe data 18 martie 1906

Eu nu am căutat niciodată gloria, fiindcă ştiu că gloria pierde adesea pe om. Eu nu lucrez pentru gloria mea personală ci lucrez pentru gloria geniului uman. Ce importanţă are cine a făcut aceste lucruri, important este că ele există.” (Traian Vuia)

Traian Vuia a venit pe lume în vara anului 1872, la 17/29 august, în localitatea Surducu Mic, din Judeţul Timiş. Astăzi, localitatea îi poartă, în semn de recunoştinţă numele.

Între 1884-1892 Traian Vuia s-a aflat la Lugoj, unde a urmat studiile liceale. În această perioadă a construit mai multe modele de aparate de zbor de tipul zmeelor. Dupa ce a trecut examenul de bacalaureat, în anul 1892, Traian Vuia a plecat la Budapesta. S-a înscris la Politehnică, dar veniturile pe care le avea nu i-au permis să urmeze decât Facultatea de Drept.

La 6 mai 1901, Traian Vuia îşi ia doctoratul în ştiinte juridice solicitând, în conformitate cu drepturile minime pe care le avea un student român, ca diploma eliberată să fie redactată în limba latină şi nu în limba maghiară.

După absolvirea facultăţii, a  ales să urmeze calea zborului şi a progresului, hotărând să-şi pună în practică ideile la Paris. La plecarea de acasă, i-a spus mamei sale:

Mă duc departe, la Paris, dar lasă, mamă, să nu-ţi pară rău; că am să viu de acolo în zbor sau n-am să mai vin niciodată acasă.

Ambiţiosul inventator purta cu el proiectul „aeroplanului-automobil”, pe care îl va prezenta, prin comparaţie cu alte aparate de zbor de la acea vreme, în cadrul unei conferinţe ţinută la Aeroclubul Francez.

În februarie 1903 prezintă în faţa Academiei de Ştiinţe pariziene „Proiectul aeroplanului-automobil”. Ca orice idee care depăşeşte timpul său, proiectul a fost primit cu scepticism:

Găsirea unei soluţii la problema zborului cu un aparat mai greu decât aerul este o himeră.

Totuşi, inginerul român nu se descurajează şi îşi brevetează în acelaşi an apartul de zbor conceput el.

De acum, toate eforturile lui Vuia se vor îndrepta către construcţia efectivă a aeroplanului-automobil. Piedicile nu erau puţine, dar cel mai mult îl preocupa tipul de motor cu care să înzestreze aparatul “Vuia I”.

Avea nevoie de un motor uşor care să-i asigure propulsia şi sustenaţia.

Dacă un asemenea motor nu exista de fapt, cauza nu era imposibilitatea de a-l construi ci indiferenţa şi dispreţul fabricării de motoare pentru maşina de zbor şi pentru cei ce căutau să o realizeze,

avea să declare inginerul câţiva ani mai târziu. În aceste condiţii, inventatorul s-a văzut nevoit să construiască el însuşi motorul, bazându-se pe cunoştinţele sale de mecanică şi termodinamică.

Carte poştală cu Vuia şi avionul său

Pe 18 martie 1906, la Montesson, în apropiere de Paris,Traian Vuia realizeaza primul zbor din lume cu un aparat mai greu decat aerul, condus exclusiv prin mijloace proprii de bord. Aeroplanul-automobil a rulat 50 de metri pe sol, iar apoi s-a înălţat singur la o înălţime de aproximativ un metru, străbătând în zbor 12 metri. Din păcate, după 12 metri, elicea s-a blocat şi motorul s-a oprit brusc, lovindu-se de un copac. Deşi a durat doar câteva clipe, zborul a reuşit. Românul Traian Vuia pusese piatra de temelie a aeronauticii moderne.
În 1950, Vuia revine în ţară, grav bolnav. Se stinge din viaţă la Bucureşti, în acelaşi an, la 3 septembrie, scurt timp după repatriere. Este înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti.altermedia.info

Expoziţia Memorială „Traian Vuia”, satul Traian Vuia, comuna Traian Vuia.

Aeroportul din Timisoara poarta numele marelui inventator Traian Vuia .

18 Responses to Primul zbor din lume cu un aparat mai greu decat aerul(Traian Vuia)

 1. octavpelin says:

  Gabi,multumesc pentru aceasta postare ,intotdeauna esti pe faza cu date foarte importante din toate domeniile,un weekend placut !Tavi 🙂

 2. Tavi,mai uit sau mai las deoparte unele evenimente.Nu pot scrie despre toate,desi mi-ar placea.Imi place sa caut cat mai multe informatii ,poate ca sunt de folos celor care trec pe aici! 🙂

 3. NeOm says:

  Din „pacate” fratii Wright au zburat pe data de 17 dec 1903, tot folosind un aparat motorizat. Chiar daca ar fi fost romanul nostru primu, nu cred ca ar fi fost bagat in seama, nu atat de mult.
  ++++SPER SA NU FIE CORECTA AFIRMATIA MEA – dar asta este.

 4. Nu stiu ce sa spun, dar cred ca ar fi fost bagat in seama si el daca autoritatile si presa zilei ar fi fost anuntate despre eveniment.
  Am cautat mai demult informatii despre marile inventii, iar inventatorii romani erau trecuti si ei acolo.Din pacate, aceti oameni deosebiti sunt mai respectati de straini decat de noi, romanii. 😦

 5. titi says:

  În August 1884 – Alexander Fjodorowitsch Moshaiski primul zbor cu motor nedirijat (necontrolat), lansare de tip rampa
  14. August 1901 – Gustav Albin Weisskopf/Whitehead primul zbor autopropulsat (fara mijloace exterioare) international, cu motor dirijat (controlat)
  17. Decembrie 1903 – Frații Wright primul zbor dirijat cu motor (controlat) , lansare de tip „slingshot” (prastie)
  23. Iunie 1904 – Frații Wright Flyer III
  18. Martie 1906 – Traian Vuia Vuia 1 prima desprindere de sol a unui aparat de zbor autopropulsat.

  Infrmatiile sunt de pe wikipedia.
  Deci, cine a realizat primul zbor?

 6. LGVarsatoru says:

  Chiar mi-a prins bine informatia ta !

 7. Chiar daca am mai citit-o sau poate ca am invatat la scoala, cred ca trebuie sa ne reamintem aceste evenimente importante si pe acesti oameni mari.
  Iti multumesc pentru vizita!

 8. Anonim says:

  acest aparat de zbor nu a fost primul din lume exista inca un aparat inventat in anul 1800 sau 1823 acest aparat de zbor era doar 2 aripi lipite de un corp

 9. ANONIM says:

  va vine sa credeti ca primul zbor a fost in romania?

 10. ANONIM says:

  pai romani se pricep la multe …….

 11. CINEVa says:

  da degeaba 😦

 12. un om says:

  bv ! :bd 😀

 13. matza says:

  misto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. timeea says:

  traian vuia ar trebui respectat deoarece el a avut curajul,taria de a construi un aparat de zbor si nu sa lasat descurajat

 15. timeea says:

  este foarte interesant!

 16. timeea says:

  imi place ca traian vuia i-a lasat muti peoamenii de la comisia aeronautice franceze facand ceva ce se credea imposibil.

 17. deceneu28 says:

  Fratii Wright au fost niste escroci. Toate zborurile cu motor pretinse de acestia ca efectuate in perioada 17 Dec 1903 – Aug 1908 sunt povesti.
  Cititi articolul: ( http://forum.softpedia.com/topic/964594-fratii-wright-impostorii-cu-care-se-mindresc-statele-unite/ )
  Teste efectuate in 2003 cu o replica a avionului din 1903 au aratat ca acesta nu avea nici pe departe performantele pretinse de frati.

 18. deceneu28 says:

  Pe linga faptul ca motorul lor era prea slab sa ridice avionul de la sol, fratii Wright mai folosesc in 1903 si elice care au aparut abia in 1908, ca sa nu mai vorbim ca in Noiembrie 1907, unul din frati l-a vazut pe Henri Farman zburind la Paris cu un avion foarte asemanator celui cu care W. si O. Wright aveau sa apara in public abia incepind din August 1908. Lucrurile miros din ce in ce mai urit.

  vezi: http://wright-brothers.wikidot.com

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s