Richard Wurmbrand,un martir roman al secolului XX

Richard Wurmbrand (n. 24 martie 1909, Bucureşti – d. 17 februarie 2001, Torrance, California) a fost un predicator creştin.

Născut la Bucureşti, într-o familie de evrei, Wurmbrand a fost atras de comunism în perioada adolescenţei, a urmat cursurile unei şcoli politice la Moscova, între 1927 şi 1929, apoi a abandonat orientarea comunistă şi s-a convertit la creştinism, pentru ca mai târziu să petreacă peste 14 ani în închisorile comuniste pentru activităţile sale creştine care au atras adversitatea autorităţilor vremii. Atît în închisoare, cît şi după eliberare, Wurmbrand a predicat mesajul iubirii şi al iertării lui Christos, luptînd, totodată, pentru drepturile creştinilor persecutaţi din întreaga lume.

Un apostol Pavel al cortinei de fier

Intamplarea s-a petrecut în 1966 în Filadelfia, USA. Era cea mai mare manifestatie populara de sustinere a Vietnamului.

In piata plina de lume, a fost ridicata o tribuna, la care personalitati luau cuvantul pe rand. Ultima personalitate care luase cuvantul era un pastor presbiterian ce sustinea cu ardoare cauza comunismului. Dintr-o data un om zvelt cu parul carunt si privirea suparata a insfacat microfonul si a spus cu o voce convingatoare:

„Voi nu stiti nimic despre comunism! Eu sunt doctor in comunism. Voi ar trebui sa fiti de partea victimelor si nu de cea a tortionarilor! „

„Dar ce inseamna doctor in comunism?” replica pastorul.

„Iata dovezile mele!” raspunse personajul, ridicandu-si camasa. Pe piept si pe spate avea numeroase cicatrice si urme de rani.
Politia a intervenit si omul a fost arestat; el, care fusese arestat de nenumarate ori de politia comunista binecunoscuta in Romania: securitatea.
Numele acelui om era Richard Wurmbrand si intrase doar de cateva zile in USA. Acel moment precis al arestarii sale avea sa-l conduca in fata Comisiei pentru Securitate Interioara a Senatului american ca sa-si depuna marturia. A vorbit despre realitatea torturilor, a terorii si persecutiilor comuniste practicate contra religiei si despre utilizarea religiei pentru a-si atinge scopurile.

Brosura ce continea marturia sa a fost timp de trei ani cea mai vanduta publicatie dintre toate documentele guvernului american.

Sursa

6 Responses to Richard Wurmbrand,un martir roman al secolului XX

 1. Maria says:

  Gabi,tare ma bucur ca ai scris despre Wurmbrand.Am citit si eu mai demult cateva carti scrise de el si de sotia sa.A fost un om special …

 2. Vania says:

  „Martir” e cam mult spus, de vreme ce-a supravieţuit. I-aş zice, mai potrivit, „mărturisitor”. Termenii sunt oarecum echivalenţi. Oricum, Richard Wurmbrandt rămâne o figură luminoasă.

 3. Maria,n-am stiut nimic despre el decat la Cei mai mari romani,TVR.Toata lumea s-a mirat cine e romanul cu nume neromanesc care a fost votat de atatia oameni?Apoi am aflat.
  Nu am citit cartile lui,doar cateva texte .Cred ca macar atat pot face pe blogul meu…sa amintesc de acesti oameni minunati.
  Multumesc pentru vizita!

 4. Am preluat cateva fragmente dintrun articol si n-am schimbat nimic.
  Cum i-am spus Mariei,n-am auzit de acest roman decat la Cei mai mari romani,TVR.
  de atunci nu cred ca s-a mai vorbit despre el.
  Azi s-au implinit 100 de ani de la nasterea acestui om „luminos”.

 5. octavpelin says:

  Gabi,iti multumesc ca ai scris despre viata si opera lui Wurmbrand,a fost un iluminat ,o seara placuta !Tavi 🙂

 6. Tavi,stii doar…
  Nu mai repet.Itimultumesc ca ai trecut pe aici!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s