100 de Ore de Astronomie

100hastronomy-romanian

100 de Ore de Astronomie(100 Hours of Astronomy) este cel mai mare eveniment ce are loc pe parcursul Anului Internaţional al Astronomiei 2009. Este o sărbătoare la nivel mondial compusă dintr-o gamă largă de activităţi care vizează participarea publicului. Evenimentul se va desfăşura pe o perioadă de patru zile şi patru nopţi, pe parcursul cărora oameni de pe tot cuprinsul globului îşi vor împărtăşi experienţa observării cerului. Pentru mulţi dintre ei va fi prima dată când privesc minunile cerului printr-un telescop. Pentru alţii este oportunitatea ideală de a împărtăşi cunoştinţele şi emoţiile pe care le trăiesc atunci când privesc bolta cerului, trezind astfel şi altora interesul şi dorinţa de a privi cu ochii lor frumuseţile Cosmosului.

Unul din obiectivele cheie ale proiectului 100 de Ore de Astronomie este acela de a înregistra un număr cât mai mare posibil de persoane care să privească printr-un telescop, aşa cum Galileo a făcut-o pentru prima dată cu 400 de ani în urmă.

100 de Ore de Astronomie va avea loc în perioada 2-5 aprilie, atunci când Luna este în trecere de la Primul pătrar spre Lună plină, perioada propice pentru observaţii fiind seara devreme. Saturn face şi el parte din atracţia acestor seri.

Două dintre cele mai importante activităţi din cadrul proiectului sunt o transmisiune de 24 de ore în direct de la cele mai mari telescoape ale lumii şi 100 de ore de astronomie „de stradă”.

Transmisiile în direct vor avea loc din 3 aprilie ora 09:00 UT până în 4 aprilie ora 9:00 UT, când astronomi de la observatoare celebre de pe glob vor arăta domurile telescoapelor şi camerele de comandă, oferind astfel o privire unică în culisele facilităţilor de ultimă generaţie.

Evenimentele care se vor desfăşura în stradă sau în spaţii publice vor culmina cu un „Star party” global de 24 de ore (din amurg până în zori) pe 4 aprilie, organizat împreună cu Sidewalk Astronomers şi International Sidewalk Astronomy Night.

De asemenea, 5 aprilie, ultima zi din cele „100 de ore de astronomie” va fi Ziua Soarelui, Sun Day, fiind dedicată Soarelui prin activităţi care încep odată cu răsăritul Soarelui.

Proiectul invită astronomi amatori şi profesionişti, profesori, asociaţii de astronomie, planetarii, observatoare, centre ştiinţifice şi alte instituţii să se înregistreze pe website-ul proiectului (www.100hoursofastronomy.org) cu evenimente pe care le organizează pentru public, aşa cum se va întâmpla pe tot Globul Pământesc.

http://www.100deoredeastronomie.sarm.ro/program.php
http://www.100deoredeastronomie.sarm.ro/cauta.php

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s