Azi e ziua lui Gheorghe Zamfir

La multi ani,Gheorghe Zamfir!

Gheorghe Zamfir,supranumit Regele Naiului,s-a nascut in 6 aprilie 1941, Găeşti, judeţul Dâmboviţa. Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit şi fluierul lui Pan), reuşeşte să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcţia şi tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile şi genurile muzicale, revoluţionând sunetul la scară universală şi aducând naiul în atenţia publicului modern.

Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist şi în domeniul literar şi al artelor plastice, publicând versuri, eseuri şi o carte autobiografică, şi expunând picturi proprii în ţară şi în străinătate.În decursul unei cariere muzicale care depăşeşte 50 de ani, Gheorghe Zamfir creează peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic. Repertoriul său cuprinde compozitori de la perioada barocă şi clasică precum Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi, până la contemporani ca John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel sau Elton John.
Gheorghe Zamfir este câştigătorul a 120 de discuri de aur şi platină, şi are peste 120 de milioane de albume vândute. Este singurul artist european care a câştigat două discuri de aur în SUA şi singurul artist român care a câştigat un disc de aur în Ungaria.

Prima pasiune a celebrului naist Gheorghe Zamfir a fost acordeonul. Hotărăt să studieze acest instrument, maestrul Zamfir a fost adus la Bucureşti de tatăl său, ca să susţină examen de admitere la Şcoala de Muzică nr. 1 (actualmente Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”). Aici l-a cunoscut pe marele Fănică Luca.

„Asta se intămpla prin 1950, cănd am fost acceptat la Şcoala Specială de Muzică numărul 1 din Bucureşti. Aveam 14 ani. Am reuşit la examen, in comisia care alegea elevii după conformaţia fizică. Aceşti profesori, din comisie, erau vreo 14-15. Eu venisem de la ţară, habar n-aveam cine e Fănică Luca…

4 Responses to Azi e ziua lui Gheorghe Zamfir

 1. CELLA says:

  îmi pare rău c-am ratat urările de sănătate pentru „peterpenul” GHEORGHE ZAMFIR
  dar, trei zile înnainte şi trei după se pune 😆
  LA MULŢI ANI !!! şi multă sănătate-i doresc

 2. CELLA,nici eu n-am scris decat spre sfarsitul zilei,dar e bine mai tarziu decat niciodata.
  La multi ani inca o data si din partea mea!Si multa sanatate!

 3. Adrian Pop says:

  Cum pot sa-i cer un sfat Domnului Gheorghe Zamfir ?

  Cu ceva ani in urma, nu era noapte in care sa ma culc fara sa ascult spectacolul dat de Domnia sa de Craciun, la Vatican.

  Adrian Pop – Craiova

  adipop@popservice.ro

 4. Mi-ar placea sa va pot ajuta cu un raspuns,din pacate nu stiu unde sa-i scrieti.Am cautat pe net si am gasit asta:
  http://www.youtube.com/user/ZamfirChannel
  Sunt sigura ca acolo veti afla mai multe.Succes!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s