Bolile cardiovasculare constituie principala cauză de deces

heart2Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in Romania, iar mortalitatea prin boli cardiovasculare la 1.000 de locuitori situeaza Romania pe primul loc in Europa, atat la barbati, cat si la femei.

La fiecare 10 minute, un roman moare din cauza unei boli cardiovasculare. Acestea se traduc prin tulburarile muschiului cardiac, ale vaselor sangvine ale inimii sau ale sistemului de vene si artere si sunt cauzate, in principal, de alimentatia necorespunzatoare, sedentarism si tabagism. Renuntand la aceste trei obiceiuri, ai putea reduce cu 80% riscul unui deces prematur.

Statisticile din Romania sunt cu atat mai alarmante, cu cat la fiecare 10 minute se inregistreaza un deces din cauza acestor afectiuni. Din ce in ce mai multi romani sub 45 de ani mor din cauza unor afectiuni ale inimii, iar diabetul zaharat, care are un factor major de risc cardiovascular, afecteaza 5% din populatia adulta. Specialistii spun ca „asistam la o epidemie de diabet zaharat”.

Societatea Română de Cardiologie a lansat Programul de prevenţie primară care permite evaluarea stării de sănătate şi a riscului de a face o boală cardiovasculară fatală în următorii zece ani, acesta fiind aplicat în toate ţările Uniunii Europene.”Este îngrijorătoare tendinţa de apariţie a evenimentelor cardiovasculare acute , de tip accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut, la vârste din ce în ce mai tinere”. România se află în categoria ţărilor cu risc crescut de boală cardiovasculară , datele recente aratând că încă ne situăm în categoria ţărilor cu rată înaltă de boli cardiovasculare în populaţia generală.

Programul de prevenţie primară care permite evaluarea stării de sănătate şi a riscului de a face o boală cardiovasculară fatală în următorii zece ani.

5 Responses to Bolile cardiovasculare constituie principala cauză de deces

 1. Gina says:

  Tu ne vrei binele, Gabi!
  Da’ cand vad inima asta, umflandu-se ca o minge de fotbal, ma cutremu!

 2. octavpelin says:

  Gabi,m-ai dat gata,o zi frumoasa! 😦

 3. Gina,vreau ca tuturor sa le fie bine si cei care se stiu cu probleme cardiace,macar sa-si ia tratamentul.Vecinul meu nu lua medicamente decat uneori.
  Se simte mai bine si asta ma bucura.A avut noroc ca i s-a intamplat pe strada si a ajuns imediat la spital.
  Doamne ajuta-ne si ocroteste-ne pe toti.

 4. Tavi,nici chiar asa!
  Cat priveste informatiile culese de mine….nu vreau sa se sperie nimeni,acum sunt tot felul de medicamente pentru bolile cardiovasculare.
  O seara linistita!

 5. Pingback: Ziua Nationala a Inimii « Supravietuitor’s Blog

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s