Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Ziua Mondiala a Libertatii Presei a fost proclamata de ONU in 1993 si este celebrata de atunci in fiecare an la 3 mai, cind se aniverseaza Declaratia de la Windhoek, sustinuta de ziaristii africani in 1991, la seminarul UNESCO despre presa independenta si pluralista. Atunci s-a sustinut importanta esentiala a libertatii presei pentru existenta democratiei. Tema zilei de anul acesta, lansata de UNESCO, se refera la diversitatea prin dialog si la potentialul mass-media de a promova dialogul, intelegerea reciproca si reconcilierea, in conditiile in care exista tendinta ca presa internationala si nu numai sa fie folosita ca o arma de catre guverne. Pe 12 martie se sarbatoreste si Ziua Libertatii Presei Online, adoptata de organizatia Reporteri Fara Frontiere pentru cyber-disidenti, inchisi dupa ce si-au exprimat dreptul la opinie pe internet. Barometrul libertatii presei in 2008: 18 jurnalisti ucisi, 143 de jurnalisti si 66 cyber-disidenti arestati in toata lumea.

Sursa.

In contextul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, marcată anual de comunitatea jurnalistică internaţională in a treia zi a lunii mai, organizaţiile de media din Republica Moldova vor desfăşura duminică, 3 mai 2009, ora 12.00, in scuarul Operei Naţionale din Chişinău, un miting de protest impotriva acţiunilor de intimidare a jurnaliştilor şi de subminare a instituţiilor mass-media, declanşate de autorităţile comuniste de la Chişinău după alegerile generale din 5 aprilie curent, se precizeaza intr-un comunicat al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova.
Scopul manifestaţiei este de a atrage atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale asupra mediului deosebit de periculos pentru exercitarea profesiei de jurnalist in R. Moldova, asupra incălcării dreptului la informare, violării libertăţii de expresie, actelor de violenţă impotriva jurnaliştilor şi presiunilor exercitate de autorităţi asupra instituţiilor de presă şi organizaţiilor neguvernamentale de media neloiale Puterii.

Sursa.

Update:MediaSind:Libertatea presei în România riscă să devină o „fata morgana”:Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind atrage atenţia, într-o scrisoare publicată cu ocazia Zilei Mondiale a Presei, că libertatea de exprimare din presa română riscă să devină „o veritabilă fata morgana” din cauza propunerilor legislative şi presiunilor economice.

Crasnea (CRP): Ar trebui să reflectăm asupra condiţiei de jurnalist într-un mediu prea adesea ostil.Ziua Mondială a Libertăţii Presei ar trebui să fie prilej de reflecţie pentru jurnalişti asupra condiţiei profesiei într-o lume răvăşită de criză şi într-o ţară unde vocile ostile la adresa lor sunt adesea puternice, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, Indira Crasnea, preşedinta CRP.

3 Responses to Ziua Mondială a Libertăţii Presei

  1. Pingback: Azi e ziua baiatului meu cel mic « my heart to your heart

  2. octavpelin says:

    Gabi,multumesc pentru dezvoltarea acestei teme,eu am mentionat-o pe blog ,dar tu ai desavarsit opera,ai melodii care o sa-ti placa!,o duminica placuta! 🙂

  3. Tavi,ma bucur ca si tu ai scris despre aceasta zi,banuiesc ca si despre jurnalistii din Republica Moldova.Iti voi face o vizita acusica,doar sa termin ce am de facut aici.
    O duminica minunata!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s