Remember Octavian Paler


In 7 mai 2007,Octavian Paler s-a mutat intro stea.

CELLA:eu nu comemorez OAMENII VII
pentru mine maestru-i doar plecat puţin că obosise de-atîta vrajbă şi dezamăgire.

Octavian Paler,nascut in 2 iulie 1926, Lisa, judeţul Făgăraş, actualmente în judeţul Braşov a fost un scriitor, jurnalist, editorialist şi om politic român.
După evenimentele din decembrie ’89, fondează împreună cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu ş.a. Grupul de Dialog Social, care se evidenţiază prin poziţiile sale anti-comuniste. Participă la talk-show-ri, pe teme de politică, de moralitate etc, la diferite posturi de televiziune. În ultimii ani de viaţă, devine un critic acerb al clasei politice româneşti.
A scris proza,poezii,articole in ziare,am ales cateva  fragmente dintrun articol despre moartea Papei Ioan Paul al-doilea,Moartea ca spectacol.

O dată cu moartea lui Ioan Paul al II-lea se încheie mai mult decât un pontificat. Se încheie – poate fără să ne dăm seama – o epocă. Şi greşesc, oare, spunând că secolul XX se sfârşeşte, cu adevărat, abia acum? Îmi place să cred că secolul XX n-a excelat doar prin regresul interior care a însoţit progresul tehnic. A fost şi secolul în care polonezul Karol Wojtyla a devenit Papă.

De mult n-am mai auzit atâtea platitudini cucernice câte aud acum la televizor. Probabil, de atât mai suntem în stare, într-o vreme care l-ar vrea şi pe Dumnezeu pipăit de experţi pentru a ne convinge că exista. Mă tem ca lecţia acestui mare Papă e omagiată fără a fi şi înţeleasă.

Se ştia de vineri seara că nu mai era nici o speranţă ca Papa să-şi revină. Că nici rugăciunile nu mai puteau ajuta la nimic. Poate că o tăcere cuviincioasă ar fi fost o formă mai potrivită de respect. Dar, în „satul planetar” de azi, un papă, mai ales unul de talia actualului papă, nu poate muri discret. Sunt prea multe televiziuni care vor să-i transforme moartea în spectacol.

Probabil, dacă li s-ar fi permis, nu s-ar fi dat înapoi să intre în apartamentul Papei pentru a-i transmite moartea în direct. Oricum, indiscreţia mondială de care are parte, în ultimele sale clipe, e un ultim tribut plătit de acest mare polonez. Nici moartea nu-i mai aparţine. Nu e un mister privat. Sau o împacare personală cu toate cele trecătoare.

Ioan Paul al II-lea trebuie să se lupte cu moartea în public. Şi în baza unui protocol strict.

Ca fiecarui nou papă, i s-a spus şi lui Karol Wojtyla, când a fost ales, formula rituală: Sic transit gloria mundi! („Aşa trece gloria lumii”), pentru a fi avertizat că gloria e trecătoare. Avertismentul nu s-a confirmat. Dar cum va arăta lumea după cel ce l-a contrazis?

4 Responses to Remember Octavian Paler

 1. octavpelin says:

  Gabi,Au trecut doi ani,decand MAESTRUL OCTAVIAN PALER NU MAI ESTE! ,DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA! 😦

 2. Odihneasca-se in pace!
  Tavi,doar tarziu am descoperit gandurile lui asa de sensibile si minunate pentru sufletele noastre.

 3. CELLA says:

  eu nu comemorez OAMENII VII
  pentru mine maestru-i doar plecat puţin că obosise de-atîta vrajbă şi dezamăgire

 4. CELLA,iti multumesc.Stiam de anul trecut ce mult il iubesti.
  Voi adauga acest filmulet in articolul postat de mine.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s