9 mai: Ziua Independentei, Ziua Victoriei, Ziua Europei

In 9 Mai, popoarele lumii si in primul rind cele de pe batrinul continent comemoreaza incheierea ostilitatilor celei mai singeroase conflagratii din istoria omenirii, cind declansatorul celui de-al II-lea razboi mondial, nazismul fascist german, cel mai odios dusman al civilizatiei umane, a fost invins, zdrobit si desfiintat ca stat.

Dupa aproape 5 secole de lupta impotriva dominatiei otomane, dupa rezistenta opusa celorlalte imperii expansioniste, care devastau, jefuiau periodic si au mutilat teritorial tarile romne, dupa revolutiile din 1821 si 1848, dupa memorabilul act al unirii Moldovei cu Muntenia in anul 1859 proclamarea independentei de stat si consfintirea ei prin purtarea razboiului din 1877- 1978, au inscris un moment culminant spre spirala dezvoltarii Romniei.

Churchill, Roosevelt şi Stalin la Yalta, în 1945.

Cel de-al doilea eveniment pe care il asociem cu efigia zilei de 9 Mai este victoria dobindita impotriva nazismului fascist german, victoriei la care tara noastra si armata ei a avut o contributie demna de toata consideratia. In perioada anilor 1939- 1945, actiunile militare au cuprins aproape intrgul glob pamintesc; ele s-au desfasurat in Europa, Asia, Africa de Nord, precum si in spatiile maritime si oceanice limitrofe. Cele mai ample actiuni si mari batalii s-au desfasurat in Europa si in cuprinsul Oceanului Pacific.

La 9 Mai 1945, sub loviturile concentrice ale fortelor Natiunilor Unite, Germania nazista a fost silita sa capituleze neconditionat, astfel cel de-al II-lea razboi mondial declansat de axa Berlin- Roma- Tokio, in anul 1939, a luat sfirsit in Europa. In rindul statelor invingatoare se afla si tara noastra, care la 23 August 1944 iese din alianta cu Germania nazista si trece in alianta cu tarile din Natiunile Unite, cu intreg potentialul economic, cu armata de peste 600 de mii de oameni. Pierderile armatei romane in cel de-al doilea razboi mondial 1939- 1945 au fost de peste 850 de mii de militari morti – raniti si disparuti, iar din 1944- 23 august pina la 25 octombrie acelasi an 62 mii militari, pagube materiale si mari distrugeri comise de armatele germane si hortiste ungare.

Tuturor acestor eroi, care dorm somnul de veci in glia stramoseasca, aprindem in suflete candela recunostintei pentru eroii neamului nostru, care nu au apucat ziua victoriei si isi odihnesc osemintele in glia strabuna, in paminturi straine sau in adincul apelor, unii fara morminte si cruci la capatii.

Flag of Europe

Ca un omagiu adus invingatorilor, 9 Mai a fost proclamata si zi a Europei, cu semnificatia ei in marcarea importantei pentru europeni, a procesului de constructie Europene incepind cu anul 1945 pina in zilele noastre, in scopul dezvoltarii armonioase a statelor europene in pace si progres economic. Intrarea tarii noastre in NATO, eforturile si pregatirile ei pentru ca in anii urmatori in 2007 sa devina membra cu drepturi depline in Uniunea Europeana, inseamna o noua pagina de istorie, sfirsitul razboiului rece si, in felul acesta, tara noastra incetind de a mai fi o zona tampon intre E-V.

Speram ca, pina la urma, ratiunea si intelepciunea vor triumfa. Omenirea se va convinge ca bunastarea si prosperitatea nu se pot realiza intr-o lume sfisiata de razboaie si terorism, ca numai pacea si intelegerea domoleste furia talazurilor deslantuite si asigura linistea si bunastarea omenirii. Biroul executiv al Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi adreseaza si cu aceasta ocazie tuturor cetatenilor din judetul Neamt sanatate, putere de munca, intelegere, viata multa si prosperitate.

Presedinte ANVR Filiala Jud. Neamt

Gen. de brigada (r) Neculai PRUTEANU

sursa


Ziua Europei, 9 mai

9 Mai 1877, 9 mai 1945, 9 mai 1950

2 Responses to 9 mai: Ziua Independentei, Ziua Victoriei, Ziua Europei

  1. octavpelin says:

    Gabi,am fost pe aceeasi lungime de unda!,o sambata frumoasa! 🙂

  2. Tavi,acum n-am timp sa „hoinaresc” perintre vecinii din blogosfera,am de raspuns la mesaje si …mai am multe de facut si recuperat.
    O seara linistita!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s