Steagul european

Pentru ca tot e campania pentru europarlamentare,cred ca nu strica sa stim isoricul steagului Europei,care a fost adoptat de Comunitatea Europeană acum 23 de ani,la 26 mai 1986.

Steagul european e format dintr-un cerc de douăsprezece stele aurii pe un fundal albastru. Deşi steagul este asociat de obicei cu Uniunea Europeană, a fost folosit iniţial de Consiliul Europei, pentru a reprezenta acest continent ca un întreg.

Steagul a fost adoptat iniţial de Consiliul Europei la 8 decembrie 1955, proiectul câştigător aparţinându-i lui Arsène Heitz. De la început, Consiliul Europi a dorit ca acest steag să fie folosit de alte organizaţii regionale care doreau integrarea europeană.

Uniunea Europeană, care a fost înfinţată prin Tratatul de la Maastricht în 1992 pentru a înlocui Comunitatea Europeană şi a-i prelua atribuţiile, a adoptat de asemenea acest steag. De atunci, utilizarea lui a stat sub controlul atât al Consiliului Europei, cât şi al Uniunii Europene.

Steagul apare pe aversul tuturor bancnotelor euro, iar stelele pe monedele euro, precum şi pe permisele de conducere şi plăcuţele de înmatriculare eliberate în ţările membre ale UE.

Numărul de stele de pe steag este fix (12), şi nu are legătură cu numărul de state membre ale Uniunii. În 1953, Consiliul Europei avea 15 membri. S-a propus ca steagul să aibă câte o stea pentru fiecare membru, şi să nu se schimbe la aderarea unor noi membri. Germania de Vest a obiectat la această măsură, deoarece unul dintre membri era regiunea disputată Saarland, iar o stea proprie ar implica suveranitatea acestei regiuni. Franţa a obiectat la un proiect cu paisprezece stele, deoarece acest lucru ar fi implicat integrarea Saarlandului în Germania. În cele din urmă, a fost adoptat numărul 12, ca simbol al perfecţiunii, fără conotaţii politice.

6 Responses to Steagul european

 1. mihaella1 says:

  Gabi, foarte interesant articolul :). Stiam foarte putin despre steagul U.E.
  O zii buna in continuare!!

 2. Multumesc,Mihaela.Nu stiam nici eu prea multe si fiindca azi e ziua lui,trebuia sa scriu despre el. 🙂
  O zi minunata si tie si-ti multumesc pentru vizita!

 3. Gina says:

  Salut, Gabitza!
  Frumoasa informatzie! Imi place steagul, asha cum este- albastrul, ca simbol al nemarginirii si cele 12 stelutze palpaind- perfectziunea, catre catre asprira omul din totdeauna!

 4. Salut,Gina!
  N-as fi vrut sa scriu despre steag,dar mi s-a parut interesanta informatia,mai ales partea asta despre pozitia stelelor:poziţia corectă este cu două vârfuri jos şi unul sus.
  Uite care-s proportiile steagului.

  Si mie imi place,peste tot unde s-a construit ceva am vazut steagul UE alaturi de cel al nostru.Imi pare rau ca nu s-au facut mai multe proiecte,astfel pierzandu-se banii de la UE.
  Multumesc pentru vizita. 🙂

 5. octavpelin says:

  Gabi,felicitari pentru aceasta postare,cati dintre politicienii romani cunosc ca aceasta zi este aniversarea steagului european,dar vor in PE,o zi frumoasa,cu stima Tavi 🙂

 6. Tavi,poate ca stiu si ei daca se uita in calendarul zilei.Cred ca europarlamentarii trebuie sa cunoasca astfel de zile din istoria Comuntatii Europene.
  Iti multumesc.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s