20 de ani de la tragicele evenimente din Piaţa Tienanmen

Update: Tavi scrie despre o zi din istoria noastra : „4 iunie 1920,incheierea Tratatului de la Trianon,prin care Ungaria recunostea granitele Romaniei moderne infaptuita la 1 decembrie 1918”.

In 4 iunie 1989 au avut loc tragicele evenimente din Piaţa Tienanmen; armata a invadat piaţa şi a reprimat sângeros mişcarea de la Beijing. Tinerii adunaţi în Piaţa Tienanmen („Poarta Păcii Cereşti”) manifestaseră, începând cu 22 aprilie 1989, pentru reforme democratice şi pentru iniţierea unui dialog cu guvernul comunist.

Am preluat cateva fragmente dintrun articol despre acele evenimente sangeroase in care au murit multi tineri care au manifestat pentru democratie.

„La 4 iunie 1989, la ora 1 a.m., Armata Populara de Eliberare ajungea in Piata Tienanmen, unde asteapta ordine de la guvern. Soldatilor li s-a spus sa nu deschida focul dar pe de alta parte insa li s-a ordonat sa elibereze piata pana la ora 6 a.m., fara nicio exceptie sau intarziere. Ei au facut o ultima oferta de amnistie miilor de studenti ramasi in piata, in cazul in care acestia vor pleca. Protestatarii insa au supus la vot: sa paraseasca piata sau sa ramana si sa faca fata consecintelor. Au fost nevoiti sa paraseasca locul atacati de catre soldati cu gaze lacrimogene.

Mai tarziu insa, alti oameni, despre care se crede ca erau parinti ai studentilor protestatari – au incercat sa reintre in Piata Tienanmen prin Bulevardul Chang-am. Soldatii le-au ordonat sa plece caci altfel vor deschide focul asupra lor. Potrivit martorilor, cetatenii nu au plecat, astfel ca armata a atras asupra lor cu munitie adevarata, secerand la pamant o multime de nevinovati.

Monument in memoria victimelor din Piata Tiananmen

Monument in memoria victimelor din Piata Tiananmen

Nimeni nu stie cati oameni au murit in realitate. Initial, Crucea Rosie chineza a raportat 2600 de morti, dar la foarte scurt timp a retractat declaratia sub imensa presiune facuta de catre guvernul comunist de la Beijing. Acesta a dat ca cifra oficiala 241 de morti, numar care includea si soldatii.”

Sursa:Masacrul din Piata Tienanmen, de la 4 iunie 1989

Victims of Tiananmen Massacre.Warning: this page contains explicit pictures depicting victims of a violent crime.

Tiananmen Square Massacre in China I

Tiananmen Square Massacre in China II

4 Responses to 20 de ani de la tragicele evenimente din Piaţa Tienanmen

 1. Foarte interesanta postarea ta. In urma cu doua saptamani am participat la o conferinta exact pe aceasta tema. Chiar nu credeam ca exista in Romania blogeri interesati de acest subiect.
  Congrats!

 2. octavpelin says:

  Gabi,am postat si eu ca se implinesc 20 de ani ,de la evenimentele sangeroase din China,piata Tiananmen,dar am ramas cu un gust amar,romani isi merita soarta,am rasfoit bloguri dar nimeni,nici presa,nici politicieni,nici” blogerasii de frunte”nu au mentionat pe blog ca azi pe 4 iunie 2009 se implinesc 89 de ani de la 4 iunie 1920,incheierea Tratatului de la Trianon,prin care Ungaria recunostea granitele Romaniei moderne infaptuita la 1 decembrie 1918,am postat pe blog acest mare eveniment care a facut ca Romania sa fie ceea ce este,datorita,Bratienilor,lui iuliu Maniu,Iancu Flondor,pacat ,romanii isi merita soarta intrucat nu isi cinstesc inaintasii si nu cunosc ISTORIA NEAMULUI ROMANESC,a ROMANIEI,pe cand celelalte natiuni europene le cinstesc.Am postat M.O.nr.36/1920 in care a fost publicat textul Tratatului de la Trianon.Un popor care ignora propria sa istorie dispare ca natiune!,o seara placuta 😦

 3. Iti multumesc pentru vizita si aprecieri.Nu as putea spune ca ma intereseaza in mod deosebit acest subiect,desi imi amintesc de acele zile si cred ca nu ar trebui sa uitam ce s-a intamplat atunci in China,mai tarziu in Europa,in Romania,in mosd special.Se pare ca unii au uitat,iar cei mai tineri nu au de unde sa stie daca nu le spunem noi.
  N-am aflat despre acea conferinta,am sa caut pe net.
  Multumesc din nou.

 4. Tavi,scuze pentru raspunsul meu intarziat.
  Voi trece pe la tine sa preiau articolul cu Tratatul de la Trianon.Ma simt si eu cu musca pe caciula ca nu am pomenit despre acel eveniment din istoria noastra recenta,insa ce spui tu mi se pare grav,daca nimeni nu a mentionat acest eveniment istoric.Cred ca lumea e interesata de campaniile electorale si scandaluri,astea sunt subiectele preferate,din pacate. 😦
  O zi minunata!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s