Gheorghe Lazăr,fondatorul primei şcoli româneşti


In 5 iunie 1779,la Avrig s-a nascut Gheorghe Lazăr , cărturar iluminist român († 30 septembrie 1823, Avrig)pedagog român, în 1818 fondatorul primei şcoli cu predare în limba română la Bucureşti. Fiu de ţăran liber, Gheorghe Lazăr a fost trimis la vârsta de 19 ani să studieze la gimnaziile din Sibiu şi Cluj, apoi la Viena, unde a urmat studii superioare de filozofie, istorie şi de ştiinte fizico-matematice. A tradus în limba română o serie de lucrări cu caracter pedagogic şi chiar un manual de pedagogie. Întors in Transilvania, la Sibiu, a obţinut un post la Şcoala teologică ortodoxă, dar a intrat in conflict cu episcopul Vasile Moga care, adept al limbii slavone fiind, a împiedicat activitatea culturală a lui Lazăr, interzicându-i tipărirea manualelor în limba română. În urma unui proces disciplinar la sfârsitul anului 1815, guvernatorul Transilvaniei l-a destituit din funcţie şi l-a supus supravegherii autorităţilor poliţieneşti. Astfel că, în 1816, a trecut munţii şi s-a stabilit la Bucureşti. Îşi câştigă existenţa mai întâi ca profesor particular. În acelaşi timp, se manifestă ca promotor al ideii de înfiinţare a unei şcoli româneşti la cel mai înalt nivel ştiinţific posibil pe atunci. Sprijinit de Iordache Golescu şi Constantin Bălăceanu a trebuit să ducă o muncă intensă cu cei care susţineau că limba română este prea săracă pentru a exprima adevărurile ştiinţei. La 24 martie 1818, obţinând aprobarea pentru înfiinţarea şcolii românesti, şi-a început activitatea într-un local impropriu în centrul capitalei, la Sfântul Sava. Printre elevii săi se numărau băieţi de mici meseriaşi, târgoveţi şi dascăli, pentru că odraslele boiereşti frecventau în continuare şcoala grecească. Noua instituţie a devenit curând principalul focar de consolidare şi difuzare a culturii româneşti. Din prima generaţie de elevi au făcut parte, printre alţii, Petrache Poenaru, Daniel Tomescu, Teodor Paladi, Simion Marcovici şi alţii.

Gheorghe Lazăr se stinge din viaţă în ziua de 30 septembrie 1823. A fost înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Avrig, în imediata vecinătate a casei natale. La mai bine de un secol mai târziu, în anul 1934, Şcoala militară de ofiţeri de infanterie din Sibiu a reamenajat mormântul său. Ca o recunoaştere a activităţii sale, în anul 1886, în capitala României, a fost amplasată o impunătoare statuie care readuce în memoria tuturor întreaga sa operă dedicată identităţii româneşti.


Constantin I. Nottara s-a nascut in 5 iunie 1859, Bucureşti(† 16 octombrie 1935, Bucureşti), a fost un actor român, una dintre personalităţile cele mai de seamă ale teatrului românesc, tatăl compozitorului Constantin C. Nottara. A fost elevul lui Ştefan Vellescu. În 1877, Nottara a început să joace pe scena Teatrului Naţional.
Nottara a avut o intensă activitate şi ca director de scenă şi profesor la Conservatorul dramatic din Bucureşti. Printre elevii săi se numără actori de renume: Tony Bulandra, Velimir Maximilian, Ion Manolescu, Maria Ventura, Maria Filotti, etc.

2 Responses to Gheorghe Lazăr,fondatorul primei şcoli româneşti

  1. Gina says:

    Gabitza, itzi multzumesc pentru informatziile de astazi. Ai grija, te rog ,de ziua de maine!
    O sa vezi de ce te rog!
    O noapte linishtita!

  2. Draga Gina,cand am postat articolul asta m-am gandit la tine si la Elisa.Iti multumesc si eu si-ti doresc un weekend minunat!
    Daca treci pe aici,sper sa-ti placa ce gasesti. 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s