Ziua Oceanului Planetar

Update:de laMaria am primit acest videoclip despre apa.Cred ca se potriveste aici in oceanul planetar.

Ziua Oceanului Planetar se sărbătoreşte din 8 iunie 1992, la summit-ul mondial de la Rio de Janeiro, Brazilia, însă nu este încă recunoscută drept sărbătoare internaţională de Naţiunile Unite. La data declarării, erau definite patru obiective, reflectate prin proiectul propus pentru anul 2009: „Seas the day!” (trimitere la maxima „Trăieşte-ţi clipa”, tradusă în engleză ca „Seize the day”).

Primul obiectiv este acela de a acţiona în fiecare clipă, de a schimba perspectiva cetăţenilor, încurajându-i să se gândească la ce semnifică marea pentru ei şi la ce are ea de oferit oamenilor. Al doilea mare obiectiv este de a le oferi oamenilor şansa să înveţe. Multe persoane nu-şi dau seama de abundenţa de vietăţi care trăiesc în apă şi de consecinţele pe care le au factorii antropogenici asupra lor. Un alt punct important este acela de a schimba stilul de viaţă al oamenilor şi percepţia acestora asupra mărilor ţi oceanelor. Cel de-al patrulea obiectiv major este de a sărbători. Fie că oamenii locuiesc pe ţărm sau nu, pot participa la orice eveniment care are scopul de a promova îngrijirea oceanelor.

Anul acesta sunt acordate două premii: Global Ocean Conservation Award, ce va recompensa o persoană care a contribuit semnificativ la conservarea oceanului planetar, şi Ocean Revolution Native Oceans Award, premiu acordat unui tânăr care a contribuit la menţinerea echilibrului natural şi care provine dintr-o ţară în care oceanul are importanţă economică, culturală şi spirituală.

Tema din 2008 a Zilei Oceanului Planetar a fost „Descoperă oceanul din grădina ta!”, care a pus accentul pe legătura foarte strânsă dintre oameni şi ocean, indiferent de zonă — în mijlocul continentului sau pe ţărm. Organizatorii evenimentului au evidenţiat şi faptul că ceea ce fac oamenii în propria grădină poate avea un efect pozitiv sau negativ asupra oceanelor. Apa circulă dinspre ocean spre continent şi apoi, din nou spre ocean. Resursele de apă sunt limitate, iar oceanele pot fi protejate având grijă de propriile rezerve de apă, de propriile izvoare.

Ziua Oceanului Planetar este în fiecare an o ocazie de a onora produsele pe care oceanul le oferă economiei mondiale, ca de exemplu peştele şi, de asemenea, posibilitatea de a-l naviga şi aminteşte de fiecare dată situaţia precară în care se află Oceanul Planetar care, în urma poluării intensive a apei, a pierdut pe parcursul istoriei zeci de specii de animale şi plante acvatice.

Proiectul Oceanic, în parteneriat cu Reţeaua Oceanului Planetar, încearcă să facă ca lumea să conştientizeze cât de mare este rolul Oceanului în viaţa noastră şi să o informeze despre căile prin care pot micşora efectele antropice negative asupra Oceanului. De Ziua Oceanului Planetar se organizează diferite activităţi ca curăţirea plajelor, lecţii tematice, concursuri de artă, festivaluri de film şi alte festivităţi care ar ajuta la conştientizarea faptului că viaţa organismelor vii depinde enorm de Ocean. Aceste două organizaţii adună semnături pentru a trimite petiţie Naţiunilor Unite cu cererea de a oferi Zilei Oceanului Planetar statutul de sărbătoare oficială şi internaţională.

One Response to Ziua Oceanului Planetar

  1. Maria says:

    Uite.E o reclama dar e despre apa.Pup.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s