Jacques Yves Cousteau,exploratorul vieţii subacvatice

Jacques-Yves Cousteau ( 11 iunie, 1910, Saint-André-de-Cubzac, Franţa – 25 iunie 1997, Paris) a fost un ofiţer francez, oceanograf, explorator al vieţii subacvatice, care a devenit cunoscut în întreaga lume în calitate de comandant al navei Calypso. Fiu al unui avocat internaţional, nepot al unui notar din Bordeaux şi frate al unui scriitor colaboraţionist în timpului celui de-al doilea război mondial – Pierre-Antoine Cousteau, Jacques-Yves Cousteau a descoperit marea pe coastele mediteraneene din aproprierea Marsiliei, unde locuia familia sa. În 1930, după terminarea studiilor pregătitoare la prestigiosul Collège Stanislas de Paris, a intrat la Şcoala Navală din Brest, devenind ofiţer canonier. La Toulon, unde activa pe nava „Condorcet”, Cousteau a avut ocazia de a avea primele experienţe submarine, datorită prietenului său, Philippe Tailliez. În 1936, acesta din urmă îi împrumută ochelarii submarini Fernez, care anticipau maştile de scafandru moderne. Cousteau aparţinea de asemenea de serviciul de informaţii al marinei franceze, titlu în virtutea căruia va fi trimis în misiune la Shanghai şi în Japonia) (1938, precum şi în URSS (1939).

S-a căsătorit la 12 iulie 1937 cu Simone Melchior, cu care va avea doi copii, Jean-Michel Cousteau (1938) şi Philippe Cousteau (1940), care vor participa şi ei la aventura Calypso.


Un interviu uitat, cu un Jacques Yves Cousteau de neuitat

Acest nebun rege al apelor a inventat, cu mai bine de o jumatate de secol în urma, acvalangul, aparatul de scufundare individuala – si de atunci lumea marilor n-a mai fost aceeasi. Oceanul a trecut de la bi la tridimensional, a prins consistenta, viata si culoare, s-a revarsat pe ecranele cinematografelor – superbul nebun învatase sa filmeze – fascinând ochii a sute de milioane de spectatori, care descopereau astfel o “lume a tacerii” de o incredibila vraja, dar si de o nespusa, nepovestita, pâna atunci, fragilitate.

“Calypso Commandant Cousteau Expéditions”

Reclame

3 Responses to Jacques Yves Cousteau,exploratorul vieţii subacvatice

  1. octavpelin says:

    gabi,cand imi aduc aminte ca de abia asteptam pe timpul impuscatului telenciclopedia cu Mariana Zaharescu si serialul cu Calipso si Jaques Yves Cousteaux,o zi placuta 🙂

  2. Tavi,tocmai de aceea am scris despre el si am cautat un filmulet.Ce mult imi placeau si mie aventurile cu Calypso si cate minunatii din adancul oceanelor am vazut atunci! 🙂

  3. cine a scris aceste minunati despre Jacques Yves Cousteau Bravooooooooooooooooo

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s