4 Iulie 1864.Decret domnesc privind înfiinţarea Universităţii din Bucureşti

La 4/16 iulie 1864, prin Decretul nr. 765, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza aprobă înfiinţarea Universităţii din Bucureşti, prin reunirea celor trei facultăţi existente: Facultatea de Drept, Facultatea de Ştiinţe şi Facultatea de Litere şi Filozofie. Facultatea de Drept a avut la începuturile ei 9 catedre, 9 profesori şi 30 de studenţi. În primii ani universitari, disciplinele predate au fost: dreptul roman, dreptul civil român şi procedura dreptului civil, dreptul penal român şi procedura dreptului penal, dreptul comercial, dreptul constituţional, dreptul administrativ şi economia politică. Durata studiilor era de 4 ani. Legea din 1864 de înfiinţare a Universităţii din Bucureşti a prevăzut o autonomie morală a Universităţii. Astfel, conducerea era asigurată de un rector, ajutat de Senatul universitar, iar facultăţile erau conduse de un decan, ales de profesori şi ajutat la rândul său de Consiliul de Facultate, organizare internă care s-a păstrat până în zilele noastre. În anul 1908 a fost decernat primul titlu de doctor în drept.

Primul rector a fost juristul Gh. Costaforu.

Universitatea din Bucuresti-Scurt istoric

Antique Books

8 Responses to 4 Iulie 1864.Decret domnesc privind înfiinţarea Universităţii din Bucureşti

 1. octavpelin says:

  Gabi,iti daiseama ce a facut Domnitorul Alexandru Ioan Cuza,Universitatile romanesti,din care una cea de la Iasi i poarta si numele,a facut aceste reforme,pentru viitorul geniilor romanesti care de a lungul timpului au fost foarte multe,a aratat respect fata de invatamant si fata de dascali,nu cum o face actualul presedinte Basescu,care nu este nici roman ,intrucat nu simte romaneste si nu iubeste poporul roman,o duminica frumoasa 🙂

 2. Tavi,de aceea am scris aceasta postare ca poate poate isi aminteste cine trebuie .
  Din pacate,guvernul nostru a taiat din bugetul invatamantului foarte mult de parca nu-i intereseaza viitorul tarii.
  Mai multe nu vreau sa spun acum.
  Noapte buna!

 3. cristina says:

  Pentru ca am citit ca ai scris despre ziua de independenta la americani, imi iau curajul sa scriu ca poate ar fi o idee buna sa se uite guvernul Romaniei la cel al Americii si sa vada cum a fost educatia tratata de la infiintarea tarii. (ultimii 60 nu se iau in considerare) Poate asa se invata ceva….

 4. Asa ar trebui,dar se pare ca cine are o idee buna,imediat se trezesc unii si altii sa gaseasca cusururi.Eu cred ca invatamantul romanesc trebuie adaptat acestor vremuri,chiar daca asta ar insemna o cheltuiala mare sau poate nu.Bineinteles ca scolile trebuie reparate si dotate cu tot ce trebuie (dar nu toalete de zeci de mii de euro si fara canalizare).Eu as mai simplifica materia pentru ca elevii sa inteleaga din clasa ce li se preda.Nu toti sunt niste genii,cunoc cazuri de elevi olimpici nationali care au picat bacalaureatul la o materie.Nu mi se pare normal.

 5. cristina says:

  Coborirea standardului nu este niciodata o idee buna. Dar, ca si in America, si in Romania, peste tot ce pune mina statul devine praf. Daca se invata din istorie, ar trebui sa fie lasata educatia la cei care sint interesati….ministerului educatiei sigur nu.

 6. Cred ca in minister sunt prea multe pareri diferite.Nu ar strica un schimb de experienta cu ministerele de invatamant din alte tari.Poate ca vor gasi o solutie.

 7. Nemes Constantin says:
 8. Multumesc.Chiar acum trec pe acolo sa vad.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s