„Adevărul ne face liberi.”Nicolae Steinhardt.

nicolae_steinhardt„Celulele din Reduit, la Jilava, sunt deosebit de mohorâte şi au reputaţia unui regim şi mai sever decât „pe secţii”. La 34 ajung venind de la „secret’4 unde am fost ţinut, câtă vreme am făcut greva foamei, într-o celulă neîncălzită de când a fost construit fortul — odată cu inutila centură din jurul Capitalei — de către inginerul Brialmont. Frigul, mai teribil ca foamea şi setea (dar cel mai rău e nesomnul), m-a pătruns adânc…
Trebuie că arăt tare prăpădit, pentru că faimosul plutonier Ungureanu, care mă ia în primire la poarta Recitatului, mai că-mi zâmbeşte (cum s-ar îmbuna, spre pildă, amatorul de bucate alese în faţa unui hartan de vânat neîndoios bine frăgezit) şi mă încredinţează şefului de cameră recomandându-i să-mi dea un pat singur şi să aibă grijă de mine. Sunt plasat în patul cel mai de lângă uşă, ca un suspect şi privit cu luare aminte de şeful camerei, un basarabean cu nume rusesc, o matahală, posomorât, cu priviri aspre; aflu curând că-i periculos, se zice că-i un răspopit. Celula 34 e un fel de tunel întunecat şi lung, cu numeroase şi puternice elemente de coşmar. E o limbă, e un canal, e un maţ subpământean, rece şi profund ostil, e o mină stearpă, e un crater de vulcan stins, e o destul de izbutită imagine de iad decolorat.
În locul acesta aproape ireal de sinistru aveam să cunosc cele mai fericite zile din toată viaţa mea. Cât de absolut de fericit am putut fi în camera 34! (Nici la Braşov, cu mama. în copilărie, nici pe străzile nesfârşite ale misterioasei Londre; nici pe mândrele dealuri ale Muscelului, nici în decorul de ilustrată albastră al Lucernei; nu, nicăieri.)

Sunt în cameră şi foarte mulţi tineri, supuşi unui tratament special de gardieni şi îndeosebi de şeful camerei. (Ura bătrânilor împotriva noii generaţii. care merge până la alianţa cu cei mai înverşunaţi dintre caralii pentru făurirea frontului comun împotriva desmăţaţilor şi necuviincioşilor. Un chip de solidaritate de generaţie şi vârstă, foarte asemănătoare cu solidaritatea de clasă datorită căreia unii ţărani, muncitori şi mici amploaiaţi urăsc pe codeţinuţii titraţi, boieri sau burghezi mult mai aprig decât pe reprezentanţii administraţiei.) Din prima zi constat în toată celula o sete grozavă de poezie. Învăţarea pe dinafară a poeziilor este cea mai plăcută şi mai neostoită distracţie a vieţii de închisoare. Fericiţi cei ce ştiu poezii. Cine ştie pe dinafară multe poezii e un om făcut în detenţie, ale lui sunt orele care trec pe nesimţite şi-n demnitate, al său e holul hotelului Waldorf-Astoria şi a sa e cafeneaua Flore. Ale lui îngheţata şi limonadele servite pe măsuţele braseriei Florian din piaţa San Marco. Ştia el, abatele Faria, ce face pregătindu-se pentru insula Monte-Cristo prin învăţarea pe de rost a tuturor cărţilor. Şi nici nu bănuia Nicolai Semenovici Leskov ce bine a grăit povăţuind: „Citeşte şi încearcă să te alegi cu un folos. O să ai parte de-o bună distracţie în mormânt. Închisoarea fiind şi ea un mormânt, sfatul se adevereşte excelent: cui îi place să înveţe poezii nu se va plictisi niciodată în puşcărie — şi nu va fi singur…”

fragmente din scrierile lui Nicolae Steinhardt.

Nicolae Steinhardt ( 29 iulie 1912 –  30 martie 1989) a fost un scriitor, publicist, critic literar şi jurist român, originar din Pantelimon, judeţul Ilfov. De origine evreiască, s-a convertit la religia creştină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, îşi va lua numele de fratele Nicolae, şi se va călugări după punerea sa în libertate. Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii.

ConstantinNoica

Tot in 12 iulie s-a nascut si Constantin_Noica de la a carui nastere s-au implinit 100 de ani.

Un cuvânt este un arbore. Că s-a născut pe pământul tău ori că a căzut ca o sămânţă din lumea altora, un cuvânt este, până la urmă, o făptură specifică.


4 Responses to „Adevărul ne face liberi.”Nicolae Steinhardt.

 1. octavpelin says:

  Gabi,Nicolae Steinhardt ,un roman intre romani,trebuie sa fim mandrii de el,pentru suferintele pe care le-a indurat in timpul detentiei si dupa,sarutmana,o duminica placuta 🙂

 2. Tavi,n-am auzit de Nicolae Steinhardt decat in anii `90.De unde sa stie lumea despre acesti oameni deosebiti chiar si acum?Marea parte a televiziunilor prefera alte subiecte care sa aduca rating cat mai mare (si nu e vorba doar de perioada asta de criza).Noroc ca exista internetul!
  Noapte buna,Tavi!Pe maine! 🙂

 3. JeAnne Dark says:

  Din pacate asa cum s-a mai spus, televiziunile de azi prefera sa abordeze subiecte care promoveaza non-valorile (asta ca sa folosesc un eufemism evident). Adevaratii oameni, cei care au adus ceva nou, care s-au zbatut sa creeze sisteme filosofice riguroase, sunt lasati de o parte si nu sunt amintiti. De ce? pentru ca in ziua de azi foarte putini sunt aceia care sunt interesati de cultura. Pacat.

 4. La fel gandesc si eu si de aceea prefer sa stau mai putin la televizor sau chiar ocolesc anumite posturi TV.E vorba de bani si cultura nu aduce bani,desi cred ca oamenilor le-ar face placere si emisiunile culturale pe intelesul lor,ca sa spun asa.Filozofii,intelectualii ar trebui sa foloseasca un limbaj obisnuit,simplu in emisiunile sau articolele adresate publicului larg.
  Si mass-media are o vina in indobitocirea noastra,dar si intelectualii,asta e parerea mea. 😦

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s