Prima menţiune documentară a Hunedoarei:30 august 1265

primariaMarietaMarieta Cioncan,atleta hunedoreanca medaliata cu bronz in proba de 1.500 de metri la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, decedata in urma unui accident rutier produs in Bulgaria.

30 august 1265 – Prima mentiune documentara a Hunedoarei (poze Hunedoara).

Hunedoara (maghiara Vajdahunyad, germana Eisenmarkt, in trad. Targu Fierului) este cel mai mare oras din judetul Hunedoara, Transilvania, Romania.
Atestata documentar la 1265 sub numele Hungnod, conform registrului de dijme papale, Hunedoara va cunoaste o dezvoltare impetuoasa si va juca un rol important in istoria Romaniei. Vechimea acestei asezari ce a luat nastere la poalele dealului Sanpetru la confluenta raurilor Cerna si Zlasti, este mult mai adanca in negurile timpului decat atestarea documentara. Arheologii au descoperit atat in vatra orasului cat si in satele din imprejurimi de unde isi trage seva, urme de locuire, datand din epoca pietrei. De asemenea pe Dealul Sanpetrului dainuiesc intr-o deplina succesiune urme materiale din epoca bronzului si a fierului. Au fost gasite pe terasele din jurul cetatii un depozit, mai mult de o tona de lupe mari de fier si un atelier metalurgic comportand opt cuptoare din vremea daco-getilor. In actualul areal de locuire al hunedorenilor s-au descoperit tezaure monetare din vremea dacilor, cunoscute sub denumirea “de tip Hunedoara”, precum si monede romane de tip republican sau imperial cuprinzand o perioada de timp indelungata (183 i.Hr.-sec III. d.Hr.) ceea ce dovedeste puternice contacte economice si nu numai, intre doua civilizatii, una a “cetatii eterne Roma” si alta plamadita de nemuritorii antichitatii daco-getice.

castelul Huniazilor-curtea interioara

In 1409, la 18 octombrie, regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg daruieste si innobileaza pentru faptele militare deosebite pe cneazul Voicu din Cincis, fiul lui Serb.  Din acest moment, cetatea Hunedoara cunoaste o noua etapa a dezvoltarii sale.

In timpul Corvinilor, Hunedoara devine targ (opidum) al fierului, metal pe care padurenii il valorifica pentru alte produse, avand valoarea de moneda. Avantajul economic din aceasta epoca al domeniului si orasului Hunedoara se va mentine si in secolele urmatoare. Orasul va ajunge in secolul XVII la o stare prospera, locuitorii sai fiind scutiti de dari fata de stat. Au beneficiat de privilegii inca din vremea regelui Matei Corvin, care in 1480 ii scuteste pe hunedoreni de plata oricaror dari, scutiri care se pastreaza si in secolele urmatoare. Ca urmare creste numarul locuitorilor care variaza intre 784 in 1512 si 896 in secolul al XVII.

Dupa moartea lui Matei Corvin, Hunedoara intra in stapanirea fiului acestuia Ioan, care se stinge de tanar.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, conform conceptiei vremii, industria hunedoareana a cunoscut o dezvoltare fara precedent. In preajma revolutiei din 1989, in Hunedoara, se produceau peste 3 mil. tone de otel, peste 2 mil. tone cocs metalurgic, incaltaminte, tricotaje etc. Aceasta dezvoltare a atras forta de munca. Populatia orasului a ajuns la un maximum de 89.000 locuitori. Ca urmare s-a dezvoltat spatiul de locuit, si s-au construit noi asezaminte de invatamant, sanatate sau cultura. S-au construit 12 scoli generale, 5 licee, un spital modern, un institut de invatamant superior, doua stadioane, o sala de sport, piscina, iar dupa 1989 s-a construit o popicarie moderna, capabila sa gazduiasca mari concursuri internationale.

Hunedoara s-a schimbat mult in ultimii ani.Orasul s-a modernizat,dar tot capat de linie a ramas.In caz ca nu stiati,la Hunedoara e capat de linie ferata.Autoritatile locale din orasele Deva, Hunedoara si Simeria vor sa se uneasca si sa creeze o singura unitate teritoriala, insa cu trei administratii diferite. Scopul unificarii celor trei localitati intr-o conurbatie este acela de a asigura o dezvoltare unitara a zonei, precum si accesarea mai usoara a fondurilor europene.

De Hunedoara se leaga si nume cunoscute ale sportului romanesc:fotbalistii-Michael Klein(decedat),Ioan Andone,Mircea Rednic,Bogdan Lobont,Dorin Mateut si mai sunt;atleti:Marieta Ilcu,Mariana Cioncan (decedata);boxerul si pilotul de raliu,Mihai Leu(acum si politician).Imi pare rau daca am uitat pe cineva.Avem si personalitati culturale-poeti,scriitori,pictori,muzicieni.In Hunedoara exista si o galerie de arta in care isi expun lucrarile diferiti artisti din tara si strainatate,de cativa ani se organizeaza  “Toamna muzicala hunedoreana” si Festivalul “SOS Castelul”.

Castelul Corvinilor

Ordinul Cavalerilor de Hunedoara

ruine-siderurgica

2 Responses to Prima menţiune documentară a Hunedoarei:30 august 1265

  1. octavpelin says:

    Gabi,esti geniala pentru aceasta postare de prima mentiune a orasului Hunedoara,o zi frumoasa 🙂
    p.s.ai gasit si monografia Hunedoarei,eu pe ce a Codlei am gasit-o ,dar si pe cea a Brasovului.

  2. Tavi,am gasit pe Wikipedia.Mai scrie si pe alte site-uri,dar n-as vrea sa ma trezesc ca se supara pe mine autorul articolului chiar daca mentionez sursa.
    O zi frumoasa!
    La noi s-a racorit de aseara,la voi cred ca e frig de-a binelea! 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s