13 septembrie,Ziua Pompierilor

In 13 septembrie 1848, a avut loc bătălia din Dealul Spirii între pompierii conduşi de Pavel Zăgănescu şi trupele otomane conduse de Kerim Pasa).

Azi e Ziua Pompierilor .La multi ani tuturor pompierilor de ziua lor!Le multumim pentru ca salveaza vieti in incendii,accidente,inundatii.Pompierii sunt eroi care-si jertfesc viata,multi au murit in lupta cu flacarile.

Primul Parlament al României, apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie, curajul si patriotismul pompierilor militari, acorda în anul 1860 participantilor la eroicul act pensii pe viata si prima medalie româneasca: PRO VIRTUTE MILITARI. Iar în 1863, când ostirea româna primea noile drapele, nu întâmplator domnitorul Alexandru Ioan Cuza alegea pentru aceasta festivitate data de 13 septembrie.
În bogata carte a traditiilor de lupta ale pompierilor militari români s-au înscris si alte glorioase pagini: pe timpul Razboiului de Independenta, când ostasii pompieri constituiti în baterii de artilerie teritoriala sau în coloane de transport munitii au contribuit la recâstigarea suveranitatii României; în momentele de cumpana ale fauririi Statului national unitar român de la 1 Decembrie 1918 când, la retragerea armatei române în Moldova, corpul pompierilor a ramas în teritoriul vremelnic ocupat de inamic, îndeplinind în grele conditii misiunea de aparare a vietii oamenilor si bunurilor împotriva incendiilor; pe timpul celui de-al doilea Razboi mondial, companiile de pompieri au intervenit eroic pentru stingerea incendiilor declansate de bombardamentele inamice, atât în Valea Prahovei, cât si în Bucuresti sau alte localitati ale tarii.
În confruntarea cu incendii devastatoare ori cu alte calamitati, pompierii au facut de multe ori dovada sacrificiului suprem, periclitându-si viata pentru a o apara pe cea a semenilor.

3 Responses to 13 septembrie,Ziua Pompierilor

  1. octavpelin says:

    Gabi ,u am stiut ca azi este ziua pompierilor multumesc pentru aceasta postare,esti unica,o zi minunata 🙂

  2. Eu mi-am aminit la timp si am vrut sa le urez la multi ani!Merita toata stima noastra acesti oameni curajosi!

  3. Pingback: Ziua Pompierilor « Supravietuitor's Blog

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s