Parcul Natural Apuseni va beneficia gratuit de un film de prezentare din partea Comisiei Europene

Parcul Natural Apuseni va beneficia gratuit de un film de prezentare din partea Comisiei Europene.Parcul Natural Apuseni va fi premiat la Bruxelles pe 8 octombrie 2009, în cadrul Galei Premiilor EDEN 2009, ca destinaţie turistică de excelenţă a României, alături de alte 21 de destinaţii europene, urmând să beneficieze gratuit de un film de prezentare din partea Comisiei Europene, potrivit MT.

Parcul Natural Apuseni,un parc pentru natura si oameni

Localizată în inima Transilvaniei, şi găsindu-se relativ aproape de oraşul Cluj-Napoca, vechi centru universitar, zona din Munţii Apuseni actualmente inclusă în Parcul Natural Apuseni a fost vizitată şi studiată încă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

Cele mai vechi trasee turistice din zonă, datând de prin anii 1900, au descrise şi marcate de către Czárán Gyula, un neobosit călător pe meleagurile Apusenilor.

Primele iniţiative în vederea constituirii unui parc în această zonă îi aparţin lui Emil Racoviţă, care la primul Congres al Naturaliştilor din România din aprilie 1928 a formulat clar scopul şi obiectivele creării unei arii protejate de dimensiuni mari în Munţii Apuseni. În anii ’50, ca urmare a altor descoperiri importante în explorarea endocarstului, au fost făcute demersuri de către Marcian Bleahu.

În anii ’70 s-a pregătit prima documentaţie ştiinţifică privind declararea parcului însoţită şi de o primă hartă evidenţiindu-se faptul că această zonă este printre ultimele zone naturale de carst împădurit de asemenea dimensiuni din Europa.

Prin Hotărârea de Guvern 230/2003 s-au stabilit limitele „Parcului Natural Apuseni” care au dat şi suprafaţa totală de 75.784 ha. Începând cu anul 2004, s-a înfiinţat Administraţia Parcului Natural Apuseni ca subunitate a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Oradea în urma semnării contractului de administrare a Parcului între Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor.

3 Responses to Parcul Natural Apuseni va beneficia gratuit de un film de prezentare din partea Comisiei Europene

 1. octavpelin says:

  Gabi,dar si merita avem o tara precum Edenul,o zi frumoasa 🙂

 2. Gina says:

  Cat ma bucur!
  Avrm o tara minunata! Era pacat sa nu intram intr-un astfel de program!
  gabi, ai adus o stire atrat de frumoasa!!Multumesc!

 3. Gina,m-am gandit sa nu scriu decat rar despre politica asta romaneasca de toata rusinea.Prefer sa scriu stiri din astea care sa ne bucure cat de cat.
  Nu stiu de ce romanii sunt asa pasionati de politica,mai ales ca nu putem sa facem nimic ca lucrurile sa se schimbe in bine.Suntem lasi,obositi,daramati,bolnavi,nefericiti. 😦
  Un weekend minunat!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s