Regele Mihai I al României implineste 88 de ani

mihai-iRegele Mihai I al României implineste 88 de ani in 25 octombrie.

La multi ani si multa sanatate!

Mihai I, Rege al României, Principe al Romaniei, Principe de Hohenzollern (25 octombrie 1921, Sinaia), cunoscut în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea, ca Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele figuri publice în viaţă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României după moartea bunicului său Ferdinand, în urma renunţării la tron a lui Carol al II-lea din decembrie 1925. Detronat de tatăl său, după doar trei ani de domnie sub regenţă, a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea forţată a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul progerman al mareşalului Ion Antonescu. Din 1941, regele Mihai a fost mareşal al României. La 10 mai 1941, de ziua naţională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, regele Mihai a fost înălţat la gradul de mareşal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului.

După colaborarea României cu Germania în al doilea război mondial şi după ce forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946. A fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947 şi s-a exilat în Versoix (Elveţia). Revenirea sa în ţară nu a fost permisă până în 1997.

wikipedia.org

6 Responses to Regele Mihai I al României implineste 88 de ani

 1. daurel says:

  Nici acum, dupa atatia ani, n-au uitat fiicele mele ca le-am dus la intampinarea Regelui cu ocazia primei reveniri in Romania…

 2. octavpelin says:

  Gabi,si cand ma gandesc ca in il asteptam pe MAJESTATEA SA REGELE MIHAI I la Sinaia,si cand am auzit ca a fost intors din drum ,tooata asistenta care-l astepta am ramas dezamagiti si cand ma gandesc ca sunt nascut in aceeasi zi cu MAJESTATEA SA,ma bucur,ca am avut parte de un TE DEUM,in acea zi a anului 1992,o zi frumoasa 🙂

 3. Inseamna ca au fost foarte emotionate de eveniment.Un eveniment istoric pe care l-au trait in copilarie.

 4. Tavi,spui ca azi e ziua ta/
  La multi ani atunci si multa sanatate,bucurii,tot binele din lume!
  Din partea mea un …tort bun de tot!

  http://felicitari.tfm.ro/felicitari/4_aniversari/card105_La_Multi_Ani/index.htm

 5. Paul says:

  Regele Mihai a fost speranta poporului roman.

 6. A fost,acum e prea tarziu.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s