Remember,George Emil Palade,Laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în anul 1974

George Emil Palade (19 noiembrie 1912, Iaşi –  8 octombrie 2008) a fost un medic şi om de ştiinţă american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, Laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în anul 1974. De asemenea, Dr. George E.Palade a fost premiat în 1986, în Statele Unite, cu Medalia Naţională pentru Ştiinţă – în biologie(National Medal of Science) pentru: „descoperiri fundamentale (‘pioneering’) a unei serii esenţiale de structuri supercomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”, (inclusiv cele umane).

În anul 1974 Dr. George E. Palade primeşte Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, pe care l-a împărţit cu Albert Claude şi Christian de Duve.”for discoveries concerning the functional organization of the cell that were seminal events in the development of modern cell biology.”, cu referire la cercetările Dânsului în Institutul Rockefeller pentru Cercetări Medicale (the Rockefeller Institute for Medical Research), adică, în traducere: ,,pentru descoperiri privind organizarea functională a celulei ce au avut un rol esenţial in dezvoltarea Biologiei Celulare moderne.”

Prezentarea Dr.-lui Palade de primire a Premiului Nobel (Nobel Lecture), a avut loc în Decembrie 12, 1974, cu tema: ” Intracellular Aspects of the Process of Protein Secretion, ” (în româneşte: ,,Aspecte intracelulare în procesul de secreţie a proteinelor”), care a fost publicată în 1992 de Fundaţia Premiului Nobel (the Nobel Prize Foundation).

A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975.

La 12 martie 1986, Preşedintele SUA,Ronald Reagan, l-a premiat pe Dr. George Palade cu Medalia Naţională de Ştiinţă (National Medal of Science)– în ştiinţele biologice, pentru merite deosebite constînd în: ,,descoperiri fundamentale –‘pioneering’– a unei serii esenţiale de structuri super-complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice”, (inclusiv cele umane).

În anul 2008, Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan.

În data de 8 octombrie 2008, George Emil Palade moare la vârsta de 96 de ani, în SUA.

3 Responses to Remember,George Emil Palade,Laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în anul 1974

  1. Pingback: Ziua Cercetătorului şi Proiectantului « Supravietuitor's Blog

  2. octavpelin says:

    Gabi,esti geniala,o zi minunata 🙂

  3. Tavi,nu stiu cum se face,dar cei mai multi dintre romanii cunoscuti si apreciati in lume,nu prea traiesc sau au trait in tara lor.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s