Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa,preot ortodox român, dizident anticomunist şi luptător pentru drepturile omului

Gheorghe Calciu-Dumitreasa (23 noiembrie 1925, Mahmudia, judeţul Tulcea, 21 noiembrie 2006, Washington) a fost un preot ortodox român, dizident anticomunist şi luptător pentru drepturile omului.
Părintele Calciu a fost unul dintre acei luptători anticomunişti care au mărturisit credinţa lor în Hristos şi în ideea naţională, cu însuşi sângele lor. A îndurat peste 21 de ani de închisoare sub comunişti (1948-1964, 1979-1984), trecând şi prin furia iadului reeducării din puşcăria pentru studenţi de la Piteşti (1949-1951), unde a devenit reeducator. Cu multă pocăinţă, a reuşit să depăşească această greşeală, refuzând ulterior orice compromis cu sistemul comunist. A fost transferat apoi la Gherla. În procesul intentat de comunişti aşa-zişilor vinovaţi ai reeducării de la Piteşti, Părintele Gheorghe Calciu arată în sala de şedinţă că adevăraţii vinovaţi sunt Securitatea şi conducerea Ministerului de Interne. În luna iulie 1958 este transferat la Jilava, la secţia de exterminare, numită Casimca (celulele erau situate la câţiva metri sub pământ, fără iluminare naturală şi fără altă aerisire decât 3 găuri în uşă, cu apă curgând continuu pe pereţi). I-a avut colegi de celulă pe Iosif Iosif, Marcel Petrişor şi pe Costache Oprişan. Alături de ceilalţi doi colegi, au avut grijă permanent de Costache Oprişan, care era bolnav de TBC şi care nu beneficia de nicio asistenţă medicală. Într-un gest de bunătate şi lepădare de sine, şi-a tăiat venele scurgând sânge în gamelă, pentru ca, după decantarea hematiilor să-i dea să bea limfa lui Costache Oprişan, care pierduse mult sânge.

A fost eliberat din închisoarea Aiud în anul 1963 dar i s-a stabilit domiciliu obligatoriu în Bărăgan. În urma amnistiei generale din 1964, părintele Gheorghe Calciu a fost eliberat.

site Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa

Anunțuri

2 Responses to Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa,preot ortodox român, dizident anticomunist şi luptător pentru drepturile omului

  1. octavpelin says:

    Gabi, l-am cunoscut pe parintele Gheorghe Calciu -Dumitreasa,era un om deosebit,Dumnezeu sa-l odihneasca !

  2. Tavi,ma surprinzi din nou!N-am avut ocazia sa-l cunosc decat de la televizor si-mi placea sa-l ascult.ce viata grea a avut si el! 😦
    O seara linistita!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s