Timisoara,16 decembrie 1989

Update:În urmă cu 20 de ani, la Timişoara izbucnea revolta care a dus la căderea regimului Ceauşescu (Material realizat de Departamentul Eveniment, eveniment@mediafax.ro).

O Romanie de castigat – Claudiu Iordache

La 16 decembrie 1989, organele Securităţii au încercat să-l ridice din casa parohială, ceea ce a generat protestul enoriaşilor reformaţi maghiari, cărora li s-a alăturat imediat un grup de enoriaşi baptişti conduşi de pastorul Petre Dugulescu. În scurt timp, grupului de credincioşi protestanţi adunaţi în faţa bisericii reformate din strada Timotei Cipariu din Timişoara i s-au alăturat numeroşi trecători, mulţimea începând să scandeze lozinci anticomuniste. Acţiunea de protest a generat mişcarea populară din Timişoara, punctul de pornire al Revoluţiei române din 1989.Timişorenii se strâng în Piaţa Catedralei. În noaptea de 16 spre 17 decembrie au loc confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine.

Timisoara,16 decembrie 1989
În jurul bisericii reformate din Piaţa Maria, credincioşii reformaţi demonstrează paşnic, cu lumânări în mâini, păzindu-l pe pastorul Laszlo Tökés care urma să fie evacuat. Apare primarul Petre Moţ care, împreună cu Laszlo Tökés, încearcă să liniştească lumea din stradă. Reformaţilor li se adaugă oameni ai Timişoarei de toate vârstele, profesiile şi credinţele, adunaţi spontan într-un act generos de solidaritate şi expresie a dorinţei de libertate şi democraţie.
O parte a mulţimii se îndreaptă spre Căminele Studenţeşti spre a aduna noi demonstranţi. Se ajunge la sediul Comitetului Judeţean PCR unde au loc altercaţii cu autorităţile. Se operează primele arestări.

După-amiaza se întâmplă inevitabilul: în jurul orelor 16,00 – 17,00 se adunaseră deja peste 400 de persoane. Sunt blocate două tramvaie de către un grup de tineri care strigă pentru prima dată “Jos cu Ceauşescu!”. După un moment de debusolare, mulţimea începe să strige: “Jos cu Ceauşescu!”

4 Responses to Timisoara,16 decembrie 1989

  1. octavpelin says:

    Gab,felicitari pentru postare,EROII NU MOR NICIODATA,dar NU TREBUIE SA-I UITAM! 😦

  2. daurel says:

    Mi-ati dat cateva idei. Multumesc!

  3. Tavi,nu trebuie sa-i uitam si nu trebuie sa uitam acele vremuri .Se pare ca le vom retrai daca se continua ca pana acum. 😦

  4. Si eu va multumesc.Sunt curioasa ce idei aveti.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s