Louis Braille,inventatorul sistemului Braille de tipărire şi scriere pentru nevăzători


Am vazut o emisiune in care se vorbea despre scolile pentru nevazatori si cat de greu le este celor de acolo, atat elevi cat si profesori, sa desluseasca tainele cititului si scrisului cu asa de putine masini speciale.Si nu numai atat, lipsesc cartile pentru nevazatori, carti scrise in Braille.

Asociaţia Nevăzătorilor din România

Louis Braille (4 ianuarie 1809 –  6 ianuarie, 1852) a fost pedagog francez, care a inventat şi dezvoltat sistemul Braille de tipărire şi scriere pentru nevăzători.

Louis Braille s-a născut în 4 ianuarie 1809 la Coupvray, un mic sat situat la 40 km de Paris. La vârsta de 3 ani, în 1812, în urma unui accident produs în atelierul de pielărie al tatălui său, îşi pierde vederea.

Între 1816 şi 1818 urmează cursurile şcolii comunale din Coupvray, iar în 15 februarie 1819 intră la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători (Institution Royale des Jeunes Aveugles – INJA) din Paris.

Din 1822 Louis Braille experimentează procedeul „scrierii nocturne” elaborat de Charles Barbier şi începe cercetările sale pentru elaborarea unui nou sistem de scriere pentru nevăzători, terminând Alfabetul Braille în 1824. Studiază algebra, gramatica şi geografia, iar în 1827 transcrie în alfabetul Braille elementele de gramatică. În 1828 aplică sistemul Braille la notaţia muzicală. În anul 1833 Louis Braille este numit profesor la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători din Paris.

În 1834 se trece de la scrierea Braille pe o parte a paginii, la imprimarea faţă/verso. Iar în luna mai a aceluiaşi an, Louis Braille îşi prezintă sistemul de scriere la expoziţia de industrie. Din 1836 Louis Braille se implică în rezolvarea unor probleme privind relaţiile dintre comunitatea persoanelor nevăzătoare şi văzători. În 1847 experimentează procedee pentru imprimarea limbajului Braille.

8 Responses to Louis Braille,inventatorul sistemului Braille de tipărire şi scriere pentru nevăzători

 1. octavpelin says:

  Gabi,cati cunosc oare sistemul Braille dintre cei vazatori?!,felicitari pentru postare,o zi minunata !

 2. Tavi,cred ca toti nevazatorii,mai ales cei nascuti fara vedere,cunosc acest sistem daca urmeaza cursurile scolilor speciale.cel putin,inainte nu cred ca erau prea multi care sa nu mearga la scoala.
  Unii sunt chiar profesori si traiesc normal,citesc,scriu,merg singuri.
  O seara linistita!

 3. valive says:

  Frumos, insa nu trebuie sa le planga nimeni de mila din cauza asta. Aparatura e putina pt ca nu sunt bani, dar se descurca ei, chiar mai bine decat unii vazatori.
  Alfabetul Braille e cunoscut si invatat de cei care au nevoie de el. Nu are rost sa invete asa ceva cineva care are vederea buna. Nu-i strica sa stie, inteleg asta, dar nu-l va ajuta la nimic, mai ales daca nu va fi niciodata in pericol sa-si piarda vederea.

 4. Eu am inteles ca e doar pentru cei care nu vad.Profesorul e nevazator si el si elevii sunt dornici sa invete.Chiar daca sunt bani putin,s-ar gasi cativa si pentru cateva masinarii in Braille.Si carti.

 5. valive says:

  Nu te chinui sa te gandesti la acel profesor si la elevii sai care sunt dormnici sa invete si n-au de pe ce. Au existat intotdeauna profesori care au inventat metode de a-i ajuta pe elevi sa invete,m chiar daca n-au avut materialele necesare in clasa. Iti imaginezi cum poate arata o harta geografica pe un carton cu forme de relief din sfoara lipita cu aracet? Sau organe facute din hartie speciala pt scrierea Braille? Sau plante din hartie creponata? Cam asa se descurca profesorii nevazatori, mai ales daca isi doresc farte mult ca elevii lor sa invete materia pe care ei o predau.
  Braille-ul se invata de cei care nu vad, asta e de la sine inteles. Il invata toti cei care au nesansa sa isi piarda vederea, lucru care se va intampla in cazul meu intr-un viitor aproximativ apropiat. Daca nu ai sensibilitate tactila nu poti invata sa citesti asa cum invata ei. Mie mi-a luat vreo 2 ani sa-mi dezvolt sensibilitatea tactila, iar asta se intampla intr-o scoala pt elevi cu deficiente vizuale acum mai bine de 20 de ani.

 6. Recunosc ca nu-mi imaginez si-mi pare rau sa aud ca iti vei pierde vederea.De multe ori mi-am imaginat cum ar fi sa-mi pierd vederea (nu vad bine,dar e ceva obisnuit dupa o anumita varsta) si sa traiesc in intuneric,sa nu mai vad lumea din jurul meu,doar sa o simt,s-o aud,s-o miros,s-o ating…
  E groaznic sa te nasti cu vedere si sa ramai fara ea.Cine se naste orb nu cred ca sufera asa de mult.
  Cred ca esti un om norocos intrun fel daca ai reusit sa inveti.Iti doresc tot binele din lume.

 7. valive says:

  Stii cum e, fiecare cu norocul lui. N-am fost as la invatatura, dar am invatat atat cat sa pot face 3 scoli dupa, plus alte multe cursuri. Din cauza asta nici nu sunt angajata. Cei mai multi imi spun ca sunt supracalificata. Nu indrazneste niciunul sa-mi spuna ca nu ma angajeaza ca am handicap. Asa ca tac si inghit galusca, imi vad mai departe de ale mele si traiesc pe spinarea parintilor, eu avand la randul meu o pensie care nu ma ajuta nici sa traiesc si nici sa mor. Prin urmare, ajungem la concluzia ca fiecare isi are norocul propriu.

 8. valive,cred ca ar trbui sa te adresezi organizatiilor antidiscriminare.Nu e normal ca angajatorii sa te refuze din diferite motive,mai ales ca esti supracalificata.
  Cat priveste pensia care nu te ajuta nici sa traiesti si nici sa mori,din pacate,sunt si salarii la fel, de exemplu vreo 500 lei /luna si bataie de joc cat cuprinde.Si sa fii nevoit sa suporti fiindca n-ai incotro!
  Ai dreptate cu norocul.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s