Concert de 171 de ore, la Varşovia, cu ocazia bicentenarului Chopin

Update:Bicentenarul Frédéric Chopin, sărbătorit la Radio România Muzical.Postul Radio România Muzical sărbătoreşte, pe 1 martie, 200 de ani de la naşterea compozitorului Frédéric Chopin, prin trei evenimente dedicate acestuia.

Peste 250 de muzicieni vor interpreta, la Varşovia, fragmente din creaţia compozitorului Frédéric Chopin, timp de 171 de ore, pentru a marca intervalul care separă cele două date de naştere probabile ale muzicianului polonez, cu ocazia bicentenarului acestuia.

Din 22 februarie până la 1 martie, artişti profesionişti şi amatori se vor schimba între ei, zi şi noapte, la instrumentele şi microfonul orchestrei, într-o sală din centrul istoric al Varşoviei, a declarat Pawel Besser, membru al asociaţiei socio-culturale Centrum Smolna, organizatoarea evenimentului.

„Cum nu ştim care dintre cele două date este cea bună, am avut această idee nebunească de a le uni printr-un concert foarte lung”, a explicat el.

2010 a fost declarat anul Frédéric Chopin.

mediafax.ro

Frédéric Chopin a fost un compozitor polonez de muzică pentru pian în perioada romantismului. Este considerat drept unul dintre cei mai prolifici şi influenţi compozitori de muzică pentru acest instrument.

Chopin s-a născut în satul Żelazowa Wola, ca fiu al unei poloneze şi al unui expatriat francez. Deşi considerat un copil minune în ţara natală, Chopin pleacă la vârsta de 20 de ani către Paris. În capitala franceză îşi consolidează reputaţia ca interpret, profesor şi compozitor, adoptând totodată numele de „Frédéric-François”. În perioada 1837 – 1847 are o relaţie tumultoasă cu scriitoarea franceză George Sand (pe numele adevărat Amantine-Aurore-Lucile Dupin). Cuplul are o apropiată relaţei de prietenie cu pictorul francez Delacroix, autor al unui portret al celor doi. Trece în nefiinţă la vârsta de 39 de ani cu diagnosticul de tuberculoză pulmonară, întreaga viaţă fiindu-i măcinată de sănătatea sa precară.

4 Responses to Concert de 171 de ore, la Varşovia, cu ocazia bicentenarului Chopin

 1. octavpelin says:

  Gabi,super,Chopin,ce inseamna sa iubesti cultura si artele inaintailor tai ca natiune,o zi minunata 🙂
  p.s.ai o dedicatie muzicala.

 2. daurel says:

  Este „Ënescu ” polonezilor…

 3. Tavi,mi se pare o idee minunata si originala.Cred ca Chopin e fericit acolo unde e cand vede ca nu a fost uitat de ai lui.
  P.S.Multumesc pentru melodiii.Voi veni sa le ascult. 🙂

 4. Asta nu mi-a trecut prin minte.
  Si la noi are loc in fiecare an Festivalul George Enescu.Mirare ca inca se tine,mai ales ca marele si unicul conducator a spus ca romanilor le plac manelele.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s