3 martie,Ziua Mondiala a Scriitorilor

Update:Cu intarziere am aflat ca in 3 martie a fost ziua Theodorei.Ii urez La multi ani si tot binele din lume!

Astazi, 3 martie, Andrei Pavel implineste 27 de ani.La multi ani, Andrei!

La multi ani tuturor scriitorilor si le multumim ca exista!La multi ani lui Ioan Usca care a terminat de scris Indicii anatomice si daca are timp, il rog sa transmita urarea tuturor scriitorilor din blogosfera.Eu nu-i cunosc si n-as vrea sa uit pe cineva.

3 martie,Ziua Mondiala a Scriitorilor.Evenimentul este organizat la nivel mondial de filialele PEN-Cluburilor afiliate la Organizatia Internationala a Scriitorilor (International PEN), din care fac parte poeti, dramaturgi, eseisti, editori si nuvelisti, chiar daca acronimul PEN semnifica doar Poets – Essayists – Novelists.

Initiat, in 1921, de un grup de scriitori englezi si francezi, International PEN a fost prima si a ramas singura organizatie internationala a scriitorilor. Carta PEN, asa cum fusese ea formulata in 1921 de catre parintii fondatori ai organizatiei, a fost alcatuita ca un act de reconciliere intelectuala intre scriitorii de dincolo de toate frontierele, dupa experienta devastatoare a Primului Razboi Mondial, care a fost o trauma pentru constiintele europene.

International PEN a fost creat pentru a promova prietenia si cooperarea intelectuala intre scriitorii de pretutindeni, indiferent de opiniile lor, politice sau de alta natura, pentru a lupta in favoarea libertatii de expresie si pentru a a-i apara pe aceia care au de suferit in regimurile politice opresive. International PEN are aproape 130 de centre in intreaga lume, dintre care cel mai mare este PEN American Center.

Cuprinzand treptat tot mai multe tari de pe toate continentele, organizatia a devenit un veritabil parlament scriitoricesc, care se preocupa de drepturile profesionale, de libertatea cuvantului si, nu in ultimul rand, de libertatea autorilor. In fiecare an, International PEN organizeaza fascinante festivaluri de poezie, spectacole, dezbateri teoretice. In timp ce ‘activistii’ se preocupa de supravietuirea organizatiei, scriitorii invitati se preocupa de supravietuirea literaturii, amenintata in esenta ei de televiziune, de vulgaritatea subculturii.

PEN Clubul Roman a fost creat in 1923 si l-a avut printre initiatori pe Liviu Rebreanu. Razboiul rece, dar si ‘pacile reci’ survenite sporadic in anii comunismului au intrerupt activitatea PEN Clubului Roman. Dupa 1964, PEN Clubul a existat din nou, formal, fara a avea si posibilitatea sa functioneze. Presedintele PEN Clubului Roman in anii 70 a fost poetul Geo Dumitrescu.

La 11 septembrie 1990, Centrul PEN Roman renastea, intr-o sedinta la care au participat cei mai reprezentativi scriitori romani. Poeta Ana Blandiana devenea presedinta PEN Clubului Roman, afiliat Organizatiei Internationale a Scriitorilor. Centrul PEN din Romania a refacut legaturile cu marii scriitori din exil, incercand o completare a jumatatilor rupte.

sursa

7 Responses to 3 martie,Ziua Mondiala a Scriitorilor

 1. Vania says:

  Nu-i ştiu nici eu pe toţi, dar îi voi face urări lui Andrei Pavel.

 2. Multumesc mult.
  Sper ca nu am fost prea obraznica cu rugamintea mea.
  In orice caz,urarea e valabila pentru toti scriitorii,chiar daca nu-i cunosc!
  Felicitari pentru Indicii anatomice si LA MULTI ANI!
  P.S,La multi ani si Natasei,e si ea un fel de scriitoare!

 3. octavpelin says:

  Gabi,le urez la toti un LAMULTI ANI,o zi minunata 🙂

 4. Tavi,La multi ani celor nascuti in 3 martie,e si ziua domnului Ion Iliescu.
  Iar scriitorilor le doresc multa inspiratie!
  O zi minunata!

 5. daurel says:

  Si dl Iliescu este scriitor…

 6. sssfinxxx says:

  multumeeeeeeeeeeeeesc 😀

 7. Cu placere!la multi ani din nou si bafta la scoala si in arta!
  Si muze!
  )

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s