24 martie,Ziua mondiala a luptei impotriva tuberculozei epidemice

Dr. Robert Koch discovered the tuberculosis bacillus

In fiecare an la 24 martie este marcata, in intreaga lume, Ziua Mondiala a luptei impotriva tuberculozei epidemice,  proclamata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si marcheaza momentul din 1882, cand Robert Koch a informat oficial comunitatea stiintifica internationala ca a descoperit bacilul TBC.

24 martie 2010 are genericul „Lupta cu tuberculoza continua”.

Tuberculoza este o boala a saraciei – in proportie de 90% pacientii provin din medii sarace, fara venituri, fara locuri de munca, cu mijloace reduse de subzistenta. Tuberculoza pune probleme dramatice in tarile in curs de dezvoltare.
Potrivit Raportului OMS 2007 privind controlul global asupra tuberculozei, publicat la 22 martie, tuberculoza ocupa locul doi la nivel mondial, in randul bolilor infectioase cu cele mai multe decese, dupa SIDA (sindromul imunodeficientei umane dobandite). Se estimeaza ca 1,6 milioane de oameni mor anual din cauza acestei maladi. In 2005 s-au inregistrat aproape 8,8 milioane de cazuri de tuberculoza, 7,4 milioane au fost recenzate in Asia si Africa subsahariana iar in tarile din Regiunea Europa s-au inregistrat 445 000 de noi cazuri TBC si 66 000 de decese. Desi rata incidentei a fost stabila sau a scazut in intreaga lume s-a constatat ca numarul de noi cazuri a continuat sa creasca lent, din cauza cresterii numarului lor in regiunile din Africa, estul Mediteranei si Asia de sud-est.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Biroul regional pentru Europa, Romania este printre primele cinci tari din Regiunea Europa, alaturi de Federatia Rusa, Ucraina, Uzbekistan si Kazahstan, in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea prin tuberculoza. Aceste cinci tari la un loc insumeaza mai mult de jumatate din numarul imbolnavirilor de tuberculoza din Regiunea Europa a OMS. Dupa cinci ani de aplicare a Strategiei DOTS, in Romania se inregistreaza o stagnare a cresterii incidentei tuberculozei, care atinsese in 2002 nivelul maxim de 142,2 la suta de mii de locuitori.

sursa

One Response to 24 martie,Ziua mondiala a luptei impotriva tuberculozei epidemice

  1. octavpelin says:

    Gabi,nu am stiut ,o zi frumoasa !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s