6 aprilie 1896:Prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne.Atena,Grecia

6 aprilie 1896: La Atena, se deschid primele Jocuri Olimpice Moderne, la 1.500 de ani după ce ele au fost interzise de împăratul Teodosiu I
Prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfăşurat la Atena, Grecia în perioada 6 aprilie – 15 aprilie 1896. Aceste jocuri au fost primele Jocuri Olimpice care s-au desfăşurat de când împăratul roman Teodosiu I a interzis Jocurile Olimpice în 393.

Din iniţiativa lui Pierre de Coubertin, la primul congres al Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) din 18-23 iunie 1894 de la Paris s-a hotărât ca oraşul Atena din Grecia să fie gazda Jocurilor Olimpice din 1896.

Au participat 14 ţări şi 241 de sportivi care s-au întrecut în 43 de probe din 9 sporturi. Deşi numărul de participanţi a fost mic după standadele de azi, pentru acea vreme a fost cea mai mare participare internaţională la un eveniment sportiv. Ceremonia a fost deschisă de regele George I al Greciei chiar în ziua în care se sărbătoreau 75 de ani de la obţinerea independenţei Greciei.

În spiritul tradiţiei antice greceşti, femeile nu au luat parte la aceste prime întreceri olimpice. Stamata Revithi poreclită Melpomene după muza tragediei în mitologia greacă a protestat alergând maratonul pe 11 aprilie, a doua zi după proba desfăşurată de sportivii bărbaţi.[1]

După jocuri, De Coubertin şi CIO împreună cu regele George I şi alţi competitori de la Atena au cerut ca toate Jocurile Olimpice să se desfăşoare la Atena. Totuşi Jocurile Olimpice de vară din 1900 erau planificate să aibă loc la Paris şi excluzând aşa numitele Jocuri Olimpice Intercalate din 1906, Olimpiada a revenit la Atena abia în anul 2004.
sursa

Livreşti
Soarta destinului
cum se rezista
3OH3 Ft Katy Perry StarStruck! (Offical Video)

3 Responses to 6 aprilie 1896:Prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne.Atena,Grecia

  1. octavpelin says:

    Gabi,geniala aceasta postare cu prima editie a jocurilor olimpice moderne,o seara minunata 🙂

  2. Pingback: Stupul V « Ioan Usca

  3. Tavi,iti multumesc.
    Mi-am dat silinta,cred ca e o zi pe care n-ar trebui s-o uitam.Macar pentru semnificatia Jocurilor Olimpice caqnd omenirea trebuie sa se abtina de la razboaie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s