„Pădurea Katyn”, în această seară, ora 23:30, la TVR 3


În memoria a două tragedii, „Pădurea Katyn”, în această seară, la TVR 3. Un film de Andrzej Wajda.

Dramă. 1940, satul Katyn, la 20 de kilometri de orasul Smolensk, Rusia. Din ordinul lui Stalin, serviciile secrete sovietice ucid peste 20.000 de oameni. Majoritatea, ofiteri capturaţi în timpul războiului polonez de aparare din 1939, dar şi numeroşi civili. Pentru că sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolvenţilor unei universităţi să devină ofiţeri în rezervă, sovieticii au reuşit astfel să distrugă o mare parte a intelectualităţii poloneze, ca şi a evreilor şi bieloruşilor polonezi. Printre victimele masacrului s-a numarat şi tatăl regizorului Andrzej Wajda.

duminică, 11 aprilie 2010, ora 23:30 pe TVR3

Din blogosfera.

Sa o ajutam pe Kassandra, Romania pierde cioara de pe gard pe mana lui VideanuComentarii la Apocalipsa – 16Comentarii la Psalmul 7Racila – 2

Reclame

17 Responses to „Pădurea Katyn”, în această seară, ora 23:30, la TVR 3

 1. Vania says:

  Aflasem deja, dar e cam greu să stau treaz la acea oră! Dau şi ăştia Wajda o dată pe an, şi atunci îl pun la miezul nopţii…

 2. Eu m-am prezentat la televizor sa vad filmul, dinpacate, n-am mai gasit TVR 3.A disparut, ca si alte canale, in schimb a aparut Vox News (sau cum ii zice).

 3. Pingback: Comentarii la Apocalipsa – 17 « Ioan Sorin Usca

 4. Pingback: Ioan Usca/Ioan Traia – Comentarii la Psalmul 8 « Ana Usca

 5. octavpelin says:

  Gabi,filmul este foarte dur,am rude poloneze care au trecut prin aceasta experienta,ce a facut Stalin a distrus elita intelectualitatii, politicii si armatei poloneze ,o saptamana minunata !

 6. Pingback: Racila – 3 « Ioan Usca

 7. Prof.univ.Istorie says:

  K A T Y N

  Ne pare foarte rau de prabusirea avionului prezidential polonezm sunt prietenii si vecinii nostri ! Pana mai ieri litoralul romanesc era plin de turisti polonezi, foarte joviali, prietenosi si modesti !
  Dar cu toata prietenia, cu parere de rau, trebuie sa privim si ADEVARUL istoric in fata !
  Domnilor, oameni buni, FIARA NAZISTA , Germania lui HItler, intentiona ca dupa exterminarea evreilor, sa-i extermine pe polonezi, unguri, romani, bulgari, etc.. pt a asigura SPATIU VITAL rasei superioare a ARIENILOR !
  Deci, intentiile Germaniei hitleriste erau CLARE , de desfiintare a statului polonez, de EXTERMINARE a populatiei slave poloneze !
  Deasemenea cu parere de rau, ei, polonezii sunt prietenosi, joviali, etc.., dar nu sunt buni LUPTATORI ! ! !A DEVARATI LUPTATORI remarcabili, de elita, sunt fratii lor slavi RUSII si ceva mai departe, sarbo-croatii !
  Polonezii au lasat capul jos dupa numai 2 saptamani de lupta cu Germania si si-au acceptat destinul !
  Ei au luptat in cel de-al doilea razboi mondial doar 2 saptamani !
  Pe d-nii POLONEZI, pune-i sa faca ceremonii militare, viata boema, uniforme sclipitoare, dar nu-i pune sa lupte precum leii, asa cum au luptat INVINCIBILII soldati rusi la STALINGRAD ! Recomand filmul „EMENY at the GATES „pt exemplificare si edificare a modului de lupta eroic, invincibil ! Mentionez ca acest film este realizat de o putere ostila URSS nicidecum nu este rusesc !
  Nu POLONEZII si-au ELIBERAT tara de sub ocupatia nazista ce voia sa-i extermine !
  Armata Rosie a luptat pentru eliberarea Poloniei, pentru ca poporul polonez sa nu fie exterminat de catre nazisti !
  Chiar in recentul film KATYN facut chiar de ie de POLONEZI , exista aceasta idee a exterminarii polonezilor !
  Cei 22.000 de ofiteri morti in padurea de la KATYN, nu ar fi fost de ajuns sa acopere pierderile pe care le-ar fi avut o ipotetica armata poloneza, daca ar fi luptat pt eliberarea POLONIEI DE SUB NAZISTI !
  AU MURIT IN SCHIMB MILIOANE DE SOLDATI SOVIETICI pt eliberarea Poloniei !
  Acei ofiteri morti la KATYN , pot fi numiti si micul tribut de sange ce a trebuit Polonia sa-l plateasca pentru ca altii sa moara pe front in locul lor, intru eliberarea Poloiei ! Ei vor numai parade cu uniforme sclipitoare iar fii altora sa moara pe campul de lupta sa le elibereze lor tara !
  Acei ofiteri de la Katyn, reprezentau clasa imbogatitilor polonezi, marii proprietari ai economiei poloneze, a exploatatorilor poporului polonerz si erau o amenintare la ideologia egalitarista si filosofiei de „bunuri ale intregului popor ” a lui Stalin.
  Omorarea lor de catre NKDV sau noua anagramare NKVD , este doar o ipoteza, nu o certitudine, propaganda germana fiind mai activa decat cea sovietica si a reusit sa arunce pisica in curtea NKDV -ului.
  Armata Rosie ne-a salvat de la exterminarea nasistilor pe toate popoarele mici din Europa !
  Dar acest adevar istorib nu se vrea de catre puterile imperialiste sa fie dezvaluit !
  Daca nu ar fi fost MAREA JERTFA a soldatilor sovietici ELIBERATORI, astazi nu am mai fi existat nici polonezi, nici unguri nici romani, bulgari, etc…
  Unii cu capul plecat in fata nazistilor si altii cu milioanele de soldati cazuti pe campurile d lupta !
  Sa nu uitam ca nici noi nu suntem mai breji, i-am lasat pe rusii ortodocsi sa lupte cu turcii la greu, au fost aparatorii ortodocsilor din Balcani timp de secole, religia noastra ortodoxa ne-a mentinut in aliniamentul luptei antiotomane, cu toata slugarnicia unora ce pupau tulpana vizirilor si unii frumosi ce isi puneau poponetul la bataie !

 8. Domnule profesor, va multumesc pentru aceasta lectie de istorie.Nu stim prea multe, nu cunoastem adevarul istoric si ar trebui sa ni se spuna chiar daca nu ne place.

 9. Pietonii says:

  D-le profesor si noi va multumim ! Stiam aceste intamplari, dar de 20 de ani nu le mai auziseram !
  Va salutam cu respect !

 10. Si eu va multumesc pentru vizita.

 11. Bucuresti says:

  Auzisem despre comentariul d-lui Prof.univ. pe unele bloguri, se discuta foarte mult despre cele expuse de catre dl prof. si astfel am gasit in sfirsit blogul acesta unde se afla vestitul comentariu ce a facut sa fiarba blogurile !
  Am citit si eu cel putin 500 de carti pina in 1989, deci nu ma consider un incult si sincer ii multumesc d-lui prof. pentru aceasta adevarata lectie de istorie.
  Felicitari admin -ului de blog

 12. Eliot says:

  50 răspunsuri, 231 voturi14 mai, 13:17. Cititor in Stele
  May 14th, 2010 at 12:13 pm
  Si eu sunt de acord cu proful ! Le zice foarte bine !
  Priviti ce comentariu am gasit pe BLOGOSFERA, incat fierbe BLOGOSFERA :
  Prof. univ. Istorie Says:

  May 10th, 2010 at 12:35 pm

  TRAIASCA REPUBLICA CAPITALISTA RROMANIA !

  Cu ocazia zilei Victoriei 9 MAI , nu pot altceva sa urez . In acest comentariu imi exprim intai opinia mea de combatant la cel de-al 2-lea razboi mondial , din zilele lui iunie 1941 si pina in M-tii Tatra in 1945 ,
  Romani, slaviti ziua de 9 Mai, este ziua xind FIARA NAZISTA a fost infranta de catre Invincibila Armata Rosie eliberatiare, impreuna cu SUA si UK .
  Pentru noi romanii, Armata Rosie ne-a salvat de la o iminenta exterminare de catre nazisti, planul MARGARET 2 urma sa fie pus in aplicare in 1944 .
  Deasemenea, Armata Rosie, pt peste 85 % dintre romani, ne-a redat demnitatea umana pierduta timp de secole in fata imbogatitilor, pierduta de cei multi si saraci in fata inavutitilor !
  Armata Rosie ne-a facut pe 85 % din romani stapani in tara noastra ! NU SCLAVI LA PATRONI ! Sclavii strainilor si imperialistilor !
  Pamantul , petrolul, padurile, bancile, fabricile, etc, au devenit bunuri ale intregului popor roman !
  Nu am stiut sa ni le pastram, SECURITATEA ne[a tradat pe intreg poporyl roman si astfel redevenim la mana altora, suntem SCLAVII altora !
  In 1970 , nivelul de trai din Romania era egal cu cel din Franta m cnf. statisticilor ! In 1973 nivelul de trai din RSR a ajuns la apogeu istoric ! Fara Mafioti, fara Traficanti de fiinte umane, Fara patroni care sa-ti fu….. mortii mamei tale daca nu faci temenele in fata lor, fara smecherii de RRomania, fara insiguranta zilei de maine, fara somaj si fara cersetori !
  Numai ca anturajul de securisti lingai ai lui Ceausescu, l-au determinat pe incultul conducator, sa implementeze Revolutia culturala proletara a lui MAO , ce incepuse in China in aprilie 1966 ,
  Astfel, yteptat treptat, Romania s-a desprins de socialosmul european de sorginte sovieto-germano-franceza , adica invataturile marxiste, adaptate de Lenin si modelate cu sloganurile Revolutiei franceze de la 1789 , Liberte, Fraternite, Egalite si s-a indreptat catre o dictatura MAO-ista asiatica – fanatica ! Singura tara din Europa cu o astfel de dictatura MAO-ista !!
  Deci va invit sa va reculegeti in memoria eroilor sovietici eliveratori, care ne-au dat bogatiile tarii noua, poporului roman si pe care acum nu le mai avem !
  Avem in schimb organizatii mafiote, SMECHERII de RROMANIA , COCALARII de cartier, TRAFICANTII de fiinte umane, baieti destepti si matuse ce ne dau mosteniri peste noapte, avem RRomanii ce ne[au dus faima peste hotare !
  Respectati memoria Eroilor sovietici eliberatori, iubiti-va Patria voastra Romania si nu fiti induratori cu CORUPTIA !
  Scriu din Serbia , iar calculatorul are alta rastatura !

  Prefect de acord cu acest comentariu al d-lui profesor .
  Voi, cei multi si saraci, ce munceati odinioara in fabricile voastre si acum sinteti sclavi la patroni, ce spuneti ?

 13. Trebuie sa recunoastem ca armata rusa a avut un rol foarte important si foarte multi soldati au ramas in pamntul tarilor salvate.
  Fie ca ne place sau nu, chiar daca ne leaga amintiri nu tocmai placute legate de ocupatia rusa, stalinism…nu putem sa nu ignoram rolul lor important.
  Chiar si acum nu ar trebui sa-i ignoram.Sunt vecinii nostri cei mai importanti din Est.
  va multumesc pentru mesaj.

 14. Prof. univ. Istorie - ORIGINAL - says:

  Pe 12 iunie Federaţia Rusă , isi celebreaza Ziua Nationala. Acest lucru este chiar Ziua Rusiei Noi. Cu paisprezece ani în urmă, poporul rus, prin Parlament, a făcut o alegere istorică în favoarea libertăţii. Această decizie nu a fost luată pentru ca asa a impus Occidentul sau fiindca fosta URSS a pierdut „razboiul rece ” . Această alegere a fost făcută de dragul Rusiei în sine, de dragul viitorului său si pentru cinstirea trecutului sau istoric glorios . De aceea, prioritatea necondiţionată a dezvoltării naţionale a statului rus, a fost si ramane crearea unui stat liber şi democratice capabil să asigure pentru fiecare cetăţean al sau, drepturile şi libertăţile fundamentale. Desigur, procesul de formare a valorilor democratice şi a institutelor nu este rapid si simplu. Dar Rusia si poporul rus sunt hotarati sa mearga mai departe şi să păstreze hotărârea de a liberaliza si democratiza incontinuu tara.
  Opinia mea este ca incepand din 12 iunie 1990, putem spune ca s-a inregistrat un mare salt evolutiv, in organizarea sociala a lui Homo sapiens, a aparut o noua oranduire sociala, o adevarata democratie-sociala , cu valente de protectie sociala puternice, aceadta fiind noua democratie – sociala din Rusia .
  Chiar daca dupa dezmembrarea fostei URSS, se credea ca rolul de superputere a fost pierdut, am opinia ca nu este asa, divinitatea a rasplatit inalta evlavie intru credinta stramoseasca ortodoxa a Rusiei si a trimis un adevarat mesager divin, cel mai mare conducator al Rusiei de dupa Petru cel Mare !
  Astfel, noul Petru cel Mare, a renascut slava si puterea Rusiei, a fost repus-a la locul sau de cinste intre marile natiuni ale lumii, luptand atat pentru binele poporului rus , cat si pentru pacea si prietenia intre popoare, pentru buna colaborare si respectul international .
  Asa cum secole la rand, Rusia ortodoxa, a luptat si si-a pierdut eroic fiii pe campurile de lupta pentru protejarea ortodocsilor din Balcani, asa si noi trebuie sa respectam Ziua nationala a prietenilor si vecinilor nostri rusii ortodocsi !
  Multumesc pt bibliografia din prima parte a comentariului ,pt ca m-a inspirat , celor ce au editat-o .

 15. Va multumesc pentru informatii.sper sa mai exist pana maine ca sa pot posta despre aceasta zi de 12 iunie.
  Precis sunt oameni interesati.

 16. Pingback: Ziua Federatiei Ruse « Supravietuitor's Blog

 17. cristina says:

  Katin,padurea mortii,padurea unde 22000 de ofiteri polonezi au fost omoriti miseleste pe la spate de armata rusa care nu a stiut ce inseamna onoarea si i-a ucis cu singe rece.Rusia care nu semnase tratatul de la Geneva si se considera stapinul suprem.Sa ne aducem aminte ce a facut si in Romania; jafuri,violuri si crime contra poporului roman.Bunica mea ,povestea ca femeile tinere se murdareau pe fata cu funingine si se imbracau zdrentaros pt. a nu iesi cu nimic in evidenta de frica soldatilor rusi.Cind au intrat pe Calea Victoriei au vandalizat toate magazinele de ceasuri.Ceasurile de masa,le insirau pe o sfoara pe care si-o atarnau de git.Daca cineva avea ceas la mina ,se duceau la el cu pistolul si-iziceau ;DAVAI CEAS si daca nu il dadea il impuscau.Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti militarii polonezi si romani cazuti la datorie pentru tara lor! Iar pe cei care au savirsit aceste masacre sa-i pedepseasca Dumnezeu dupa faptele lor.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s