3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Mii de ziare din întreaga lume vor celebra luni, 3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei, publicând editoriale şi materiale de promovare a libertăţii presei, preluate de la World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA), informează instituţia.WAN-IFRA a pus la dispoziţia publicaţiilor din întreaga lume eseuri, editoriale, interviuri, fotografii şi materiale promoţionale despre semnificaţia zilei de 3 mai, dar şi scrisori de protest la adresa ţărilor ale căror guverne intimidează şi atacă presa.

Aceste materiale, majoritatea dezvoltând tema „Jurnalişti în exil”, vor fi disponibile în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă şi rusă pe site-ul http://www.worldpressfreedomday.org.

Scrisorile de protest pot fi semante şi trimise liderilor din Iran, Mexic, Filipine, China şi Sri Lanka.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Inţiativa a venit la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Data de 3 mai comemorează Declaraţia de la Windhoek, adoptată la 3 mai 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat de UNESCO şi ONU la Windhoek, Namibia.

Reprezentanţii WAN-IFRA încurajează presa din întreaga lume să publice cât mai multe materiale în legătură cu libertatea presei.

World Association of Newspapers, organizaţia globală a industriei ziarelor, cu sediul la Paris, susţine şi promovează libertatea presei şi interesele de business şi profesionale ale ziarelor din întreaga lume. Asociaţia reprezintă 18.000 de ziare şi are ca membre 77 de asociaţii naţionale, companii de publishing şi directori individuali de ziare din 102 ţări, precum şi 12 agenţii de presă şi 11 grupuri de presă regionale şi internaţionale.

România, pe locul 88 în clasamentul anual al libertăţii presei

3 May . World Press Freedom Day

sursa

6 Responses to 3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei

  1. Pingback: De ce primeste varul lui Videanu 5500 de euro leafa de la stat « Hai ca se poate!

  2. octavpelin says:

    Gabi,din pacate libertatea presei in Romania,este dupa cea din Burkina Fasso.o saptamana minunata 🙂
    p.s.ai o dedicatie muzicala.

  3. Pingback: Sensul vieţii « Ioan Usca

  4. Pingback: Jaf cu o surubelnita si puloverul tras peste fata « Hai ca se poate!

  5. Tavi,unii sunt liberi sa scrie ce vor.Din pacate, foarte multi, mai ales cei din provincie, scrie dupa cum li se spune.Politic.

  6. Pingback: De ce primeste varul lui Videanu 5500 de euro leafa de la stat

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s