Prima constituţie democratică din Europa, Constituţia de la 3 Mai,Polonia

3 mai 1848: Are loc marea Adunare Naţională de la Blaj, în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, „Petiţiunea Naţională”.

Pastorul evanghelic-lutheran sas Stephan Ludwig Roth despre situaţia etniilor înaintea revoluţiei din 1848:

Marele Principat al Transilvaniei, în hărţile iozefine, 1769-73
„(…) Domnii din Dieta de la Cluj voiesc să vadă născută o limbă de cancelarie şi acum se bucură că copilul a fost adus pe lume. A declara o limbă drept limbă oficială a ţării nu e nevoie. Căci noi avem deja o limbă a ţării. Nu este limba germană, dar nici cea maghiară, ci este limba valahă. Oricât ne-am suci şi ne-am învârti noi, naţiunile reprezentate în Dietă, nu putem schimba nimic. Aceasta este realitatea. (…) Această realitate nu poate fi contestată. De îndată ce se întâlnesc doi cetăţeni de naţionalităţi diferite şi niciunul nu cunoaşte limba celuilalt, de îndată limba valahă le slujeşte de tălmaci. Când faci o călătorie, când te duci la iarmaroc, limba valahă o cunoaşte oricine. Înainte de a face încercarea dacă cineva ştie limba germană sau celălalt cea maghiară, conversaţia începe în valahă. Cu valahul oricum nu poţi altfel sta de vorbă, căci de obicei el nu vorbeşte decât în graiul lui. E explicabil: ca să înveţi limba maghiară sau cea germană, ai nevoie de cursuri şcolare; limba valahă o înveţi singur, pe stradă, în contactul zilnic cu oamenii. Uşurinţa învăţatului ei nu stă numai în marele număr de cuvinte latineşti, pe care acest popor (…) le-a adoptat odată cu contopirea sau cu coloniştii romani şi care nouă, transilvanilor, ne sunt precunoscute, datorită educaţiei noastre în spirit latin de până acum, ci şi prin faptul că viaţa însăşi ne pune zilnic în contact cu acest popor numeros. (…) Azi se prinde de tine un cuvânt, mâine altul şi după o vreme observi că poţi vorbi româneşte, fără ca de fapt să fi învăţat. Chiar dacă cuiva nu i-ar fi atât de uşor învăţatul ei, se recomandă să o facă, din mii şi felurite motive. Vrei să discuţi cu un valah, trebuie să foloseşti limba lui, dacă nu vrei să te alegi cu un Nu ştiu! ridicat din umeri. (…)”

—Stephan Ludwig Roth; Der Sprachkampf in Siebenbürgen. Eine Beleuchtung de Woher und Wohin? (Lupta lingvistică în Ardeal. O examinare a lui „de unde” şi „încotro”), Kronstadt (Braşov), 1842, p. 47-48

3 mai.Sărbătoarea naţională a Poloniei (adoptarea, în 1791, a „Constituţiei de la 3 Mai” – a doua constituţie democratică din lume, după SUA şi prima din Europa).

Constitutia de la 3 mai 1791 a fost prima lege fundamentala adoptata pe continentul european. Ea a lasat urme de nesters in istoria Poloniei – nu numai din cauza faptului ca a fost prima, dar si pentru ca a devenit, pentru generatiile urmatoare de polonezi, exemplul unei renasteri nationale, politice si sociale fara precedent. A fost, de asemenea, un model demn de urmat pentru multe alte tari.

La finele secolului al XVIII-lea, Republica Polona era de facto un protectorat al Imperiului Rus, nu avea practic armata, iar sistemul politic facea imposibila orice fel de incercare de reformare a statului. Datorita eforturilor unui grup de patrioti si a actiunilor lor in scopul educarii elitelor (printre altele, a fost infiintat pentru prima oara in istoria Europei ministerul educatiei – Comisia Educatiei Nationale), a fost adoptata Constitutia, care era foarte moderna in acele conditii, o Constitutie care dadea speranta construirii unui stat modern.

sursa

Din blogosfera.
Ioan Usca.Regina arkudă şi amuletele puterii,
Caius.Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 20
Dispecer Blogosferă.Dare de seamă despre norbi…(1),
Nataşa.După o seară de chef ,
Theodora.Cum au ajuns interceptarile telefonice instrumente de baza in anchetele din Romania,

5 Responses to Prima constituţie democratică din Europa, Constituţia de la 3 Mai,Polonia

 1. Pingback: De ce primeste varul lui Videanu 5500 de euro leafa de la stat « Hai ca se poate!

 2. octavpelin says:

  Gabi,felicitari pentru aceasta postare,dar sa nu uiti ca Romania a dat Europei cea mai moderna CONSTITUTIE in 1923,multe state europene s-au inspirat din ea,o saptamana minunata 🙂

 3. Pingback: Încă « Nataşa

 4. Tavi, imi amintesc de acea Constitutie, am si scris aici despre prima constitutie a Romaniei,
  https://supravietuitor.wordpress.com/2009/06/29/prima-constitutie-a-romaniei-constitutia-din-1866/
  insa cred ca ar trebui sa luam aminte la Polonia care e cu mult inaintea noastra.A fost si va fi.
  O zi frumoasa!

 5. Pingback: De ce primeste varul lui Videanu 5500 de euro leafa de la stat

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s