Partidul Naţional Liberal implineste 135 de ani

La 24 mai 1875 a  fost constituit Partidul Naţional Liberal, printre membrii fondatori fiind: Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu.
Partidul Liberal din Principatele Române Unite a apărut ca formaţiune politică în 1864, condus fiind de Dumitru şi Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti şi fraţii Golescu, participanţi activi la Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească.Curentul care a dus la apariţia acestui partid pe scena politică românească a fost liberalismul secolului al XIX-lea. În Europa occidentală liberalismul s-a dezvoltat concomitent cu ascensiunea oraşelor si a burgheziei, cu lupta acesteia, inclusiv a profesiunilor liberale, împotriva privilegiilor nobiliare şi a restricţiilor din calea comerţului şi industriei. Acestui fundal social-economic al începuturilor lui i se asociază o ideologie politică specifică apărută în rândul intelectualităţii şi al unor exponenţi ai mişcărilor contestatare, ai revoltelor şi ai revoluţiilor din Europa occidentală.La 24 mai 1875, Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, C. Fusea, Al. Candiano-Popescu, Anastase Stolojan, Gh. Chiţu, C.G. Peşacov şi N.C. Furculescu, printr-un program întărit de semnături puneau bazele Partidului Naţional Liberal. Programul menţionat, publicat la 4 iunie 1875 în “Alegătorul liber”, nu era o expunere de principii doctrinare, ci o consemnare a unor obiective concrete din perspectiva unei succesiuni guvernamentale. Se accentua astfel dezvoltarea “bunei stări a claselor muncitoare” prin ocrotirea muncii şi avutului acestora, combaterea legii tocmelilor agricole spoliatore pentru ţărănime, împroprietărirea însurăţeilor de la sate şi a “mahalagiilor” din oraşe, dezvoltarea învăţământului public, autonomie comunală.Ion C. Brătianu a fost primul preşedinte al PNL, până la moartea sa în 1891, urmat de Dumitru Brătianu (1891 – 1892), Dumitru Sturdza (1892 – 1908), Ion I. C. Brătianu (1908 – 1927), Vintilă Brătianu (1927 – 1930), Ion G. Duca (1930 – 1933), care a fost asasinat de legionari, şi Constantin I. C. Brătianu (1933 – 1950), care a fost întemniţat de comunişti la penitenciarul Sighet, unde a şi murit.

Din blogosfera.

Elisa.Floare de crin, Tavi.“PROROCUL” BASESCULUI,SEBASTIAN LAZAROIU:TERMENUL DE GRATIE PENTRU EXECUTIV ESTE SFARSITUL ACESTUI AN!Consiliul Naţional al Blogosferei.Close to you…Dispecer Blogosferă.El Comandante…, Ioan Usca.Diversitate, Theodora.Nu FMI a cerut reducerea salariilor, pensiilor si a ajutorului de somaj, Mihnea Dumitru.O poveste despre o ştampilă,

10 Responses to Partidul Naţional Liberal implineste 135 de ani

 1. Pingback: Floare de crin « Elisa-gradina mea de vis

 2. daurel says:

  In lipsa taranistilor, merg pe mana PNL.

 3. octavpelin says:

  Gabi,felicitari pentru postare,ma bucur ca ai vederi liberale sau social -liberale,o saptamana frumoasa 🙂
  p.s.ai o dedicatie muzicala.

 4. Pingback: Cărţi noi « Ioan Usca

 5. Pingback: Schimb Guvern, contra loc în istorie… « Dispecer Blogosferă

 6. Pingback: Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 37 « Caius

 7. Pingback: Un raspuns pentru lordmitnick-wtf « Hai ca se poate!

 8. Pingback: Pensionarii din Galati « Hai ca se poate!

 9. Eu nu sunt adepta nici unui partid, insa imi plac cativa liberali si am incredere in ei.E valabil si pentru cei din PSD.
  In schimb, de la PDL nu e nici unul de incredere.
  Si de la UDMR sunt cativa in care am incredere si i-as vota.Ne-ar fi mai bine cu ei.Tuturor, nu numai ungurilor.

 10. Tavi, iti multumesc.Nu stiu daca am vederi liberale, poate ca social-liberale?
  vreau ca toti sa traim normal si decent si nu ma deranjeaza ca unii sunt mari oameni de afeceri si milionari in euro, atat timp cat sne ofera locuri de munca si salarii decente, iar bunastarea lor se rasfrange si asupra noastra.
  O saptamana frumoasa si tie!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s