Cele mai vechi picturi paleolitice din Europa Centrală, descoperite într-o peşteră din Bihor

Mai multe picturi şi gravuri din perioada Paleoliticului au fost descoperite de un grup de speologi români, în peştera Coliboaia din Munţii Bihorului, pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, specialiştii spunând că e pentru prima dată când în Europa Centrală se atestă arta parietală atât de veche. Picturile şi gravurile au fost descoperite de speologii Tudor Rus de la Clubul Speodava Ştei, Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu din cadrul Asociaţiei Speowest Arad şi Marius Kenesz de la Speo Club Zarand Brad în timpul unor expolorări speologice obişnuite, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie. „Peştera Coliboaia este străbătută de un râu subteran, care formează mai multe sifoane, făcând astfel excepţională, dar şi dificilă parcurgerea ei. Până acum, nu i s-a acordat importanţă acestei peşteri. Nu a fost inclusă nici măcar pe lista peşterilor protejate, deşi se află pe raza Parcului Natural Apuseni. Au fost mai multe expediţii aici, însă cei cinci speologi au intrat în interior şi au străbătut trei zone complet inundate, după care au dat peste o galerie înaltă, pe pereţii căreia au găsit picturile, ceea ce lor li s-a părut a fi artă rupestră”, a explicat Lascu.

Potrivit sursei citate, picturile sunt negre şi reprezintă animale , printre care un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri. S-a găsit, de asemenea, o gravură reprezentând un tors de femeie, probabil un simbol.

„Pe sol, se aflau oase de urs. O parte a picturilor a fost distrusă de apă, iar o alta de urşii care au stat în peşteră şi se vede că au zgâriat şi au lustruit pereţii”, a spus speologul.

mediafax.ro

Poze facute de fiul meu cel mare in timpul unei expeditii cu speologi amatori intro pestera de langa Herculane.


5 Responses to Cele mai vechi picturi paleolitice din Europa Centrală, descoperite într-o peşteră din Bihor

 1. Pingback: Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 42 « Caius

 2. CELLA says:

  de-ai şti cât de MINUNAŢI sunt cei despre care scrii. eu îi ştiu 🙂 că-s „de-ai mei”
  finuţul meu e mândria mea speologică, şi nu numai, iar dl. Lascu… ohooo DL.LASCU

 3. octavpelin says:

  Gabi,suuuuuuuuupewr postarea ,o zi insorita !

 4. CELLA, doar acum am vazut ce mi-ai spus.ma bucur mult, ii voi spune si fiului meu ca sa stie ca nu bloggeresc degeaba. 🙂
  Si in acest weekend vor merge pe undeva, sper sa-mi trimita poze sa le postez aici.Mai am cateva, dar le descarc cam greu, nu ma pricep la zip.
  Stii cevea?In tinerete imi doream sa cutreier muntii, pesterile si alte locuri.Nu am reusit, iar acum fiul meu cel mare le face pe toate.Visul meu s-a indeplinit, in sfarsit.
  Voi mai posta poze, poate e si finul tau intruna din ele.

 5. Tavi, asa e, mai ales ca si fiul meu a fost prin apropiere.In alta pestera. 🙂
  Un weekend minunat!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s