Limba Noastră, sarbatoare in Republica Moldova, 31 august

Limba noastră graffiti in Moldova

Limba Noastră cea Română este o sărbătoare celebrată în Republica Moldova pe 31 august.
În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor ’80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În cadrul adunării, se cere declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină. Sub acest impuls, peste două zile, pe 29 august 1989 se deschid lucrările celei de-a XIII sesiuni a Sovietului Suprem din RSSM, care durează până pe 1 septembrie. În rezultatul unor intense dezbateri avute cu oponenții din Sovietul Suprem, deputații românofoni reușesc să impună limba română ca limba de stat și adoptarea alfabetului latin. Discuțiile cele mai aprinse din Sovietul Suprem au loc pe 31 august, cand se votează și cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova.
Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990 (la un an de la evenimentul istoric), sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 2001 conducerea țării a decis schimbarea numelui în „Limba noastră”. În 2004 Parlamentul a decis comasarea sărbătorii cu Ziua Independenței, comasare care nu a mai avut loc, dar Ziua Independenței a primit un nou nume – Ziua Republicii. De la venirea administrației liberale în fruntea municipiului Chișinău, sărbătoarea și-a recăpătat numele de ,,Limba noastră cea română”, cel puțin în capitala republicii.

„Limba noastră” este o poezie scrisă de Alexei Mateevici (1888-1917)cuprinzînd patru strofe de cîte 12 versuri. Poezia este un elogiu adus limbii române (fără ca numele limbii să apară explicit) și un îndemn pentru prețuirea ei.

Din anul 1994 o parte din poezie, reorganizată sub forma a cinci strofe de cîte patru versuri, a fost aleasă ca imn național al Republicii Moldova, pe o melodie compusă de Alexandru Cristea (1890-1942). Înainte de stabilirea acestui imn, Republica Moldova a avut pentru cîțiva ani același imn de stat ca România, cîntecul „Deșteaptă-te, române!”.

Plăcuţă pe strada din Chişinău denumită in amintirea zilei 31 august 1989

Din blogosfera.

Theodora.Albu ca Zapadu si pove-sti-rile piticului Lazaroiu

La naiba, cred ca o sa emigrez

Caius.Patruzeci de ani

Ioan Usca.Raţa – VI

Elisa.S-a dus si august

CELLA.fără titlu. DOAR cu DRAG:)

Daurel.Ghici cine vine la cina

Tavi.MIRCIA GIURGIU,DEPUTAT PDL:”BOC SA NU MAI ASCULTE DE BASESCU”!!


5 Responses to Limba Noastră, sarbatoare in Republica Moldova, 31 august

 1. Pingback: Femeia ideală | Caius

 2. Pingback: Pe alte bloguri | Nataşa

 3. Pingback: Senzational, Nici nu stiti ce pierdeti « Hai ca se poate!

 4. octavpelin says:

  Gabi,multumesc pentru aceasta postare,esti unica o zi faina!
  p.s.ai o dedicatie muzicala.

 5. Tavi, iti multumesc si eu pentru comentariu si melodii.
  O noapte linistita!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s