15 octombrie, Ziua mondiala a femeilor din mediul rural si Ziua internationala a nevazatorilor

 

Ziua mondiala a femeilor din mediul rural

In intreaga lume, cel putin 1,6 miliarde de femei traiesc in mediul rural, in conditiile in care, in loc sa tina pasul cu modernismul care si-a pus amprenta pe societatea actuala, se confrunta cu grave probleme – de la saracie acuta la acces dificil la educatie si servicii medicale. Si asta cu toate ca joaca un rol-cheie in productia si asigurarea alimentelor. Pentru a aduce in atentia guvernelor si a publicului larg aceste aspecte, a fost infiintata Ziua mondiala a femeilor din mediul rural, care este marcata in 15 octombrie, cu o zi inainte de sarbatorirea Zilei mondiale a hranei.

In lume, cel putin 1,6 miliarde de femei traiesc in mediul rural, iar majoritatea dintre acestea lucreaza in agricultura. Nivelul de trai al acestora este, in majoritatea cazurilor, sub medie – dupa 1970, potrivit portalului World Rural Women’s Day numarul femeilor de la sate care traiesc in saracie s-a dublat -, asta desi prin munca lor se produce mai mult de jumatate din cantitatea alimentelor de pe piata mondiala. Pentru rolul-cheie pe care il au femeile de la sate in productia si asigurarea alimentelor, dar si pentru a atrage atentia opiniei publice si a guvernelor din intreaga lume asupra problemelor cu care se confrunta acestea, s-a decis ca Ziua mondiala a femeilor din mediul rural sa fie marcata, anual, in 15 octombrie, cu o zi inainte de sarbatorirea Zilei mondiale a hranei. Ideea acestei sarbatori a luat nastere in cadrul Conferintei Natiunilor Unite de la Beijing, in septembrie 1995, la propunerea organizatiilor The International Federation of Agricultural Producers, Associated Country Women of the World, Network of African Rural Women Associations si Women’s World Summit Foundation.

In Romania, Ziua mondiala a femeilor din mediul rural este sarbatorita din 1999, fiind marcata perntru prima oara la Moeciu, in judetul Brasov.

15 octombrie, Ziua internationala a nevazatorilor

Ziua internationala a nevazatorilor, denumita si ‘Ziua bastonului alb’, a fost instituita de Organizatia Europeana pentru Bunastarea Nevazatorilor, in anul 1993, la Varsovia (Polonia). In fapt, ziua de 15 octombrie a fost proclamata ‘Ziua bastonului alb’ de catre presedintele SUA, Lyndon B. Johnson, la 6 octombrie 1964. Ulterior, acest eveniment a capatat un caracter international, ziua fiind sarbatorita pe intregul mapamond.

 

Din blogosfera.

Nataşa.Protest

Mirela Pete.Joacă-te cu toamna!

Caius.Femeia ideală

Elisa.Ceaiul si reteta de friands

Gina.”nu prin rațiune

Theodora.Divide et impera

Tavi.CEASCA A FOST DOBORAT DE GLOANTE,BASESCU DE FINANTE!

Daurel.Despre minuni… si ZeList

 

4 Responses to 15 octombrie, Ziua mondiala a femeilor din mediul rural si Ziua internationala a nevazatorilor

 1. daurel says:

  In Romania fetelor din rural li se vorbeste, de cand sunt mici, ca satul inseamna „la coada vacii” …
  Apoi profesorii…
  Va trebui sa merg la tara eu cu nevasta-mea…Ca sa fac o gluma…

 2. Poate ca de ceva vreme, multi oraseni se gandesc sa se mute la tara, mai ales daca au o casuta batraneasca indiferent cat e de veche.
  Sper ca ati fost la tara cu sotia.

 3. daurel says:

  Pana la urma, dintre toate doamnele cu care am discutat, numai sotia a fost de acord ca merita sa ne gandim serios la mutarea intr-un sat;
  acum alegem satul…

 4. Poate veti alege chiar satul natal sau un sat din Ardeal.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s