E momentul pentru jazz !Steel Jazz Caffe la Teatrul de Artă din Deva, 26 februarie

 

E momentul pentru jazz !

Sâmbătă, 26 Februarie 2011 la Teatrul de Artă din Deva grupul Steel Jazz Caffe vă aşteaptă de la ora 19,00 la un concert de jazz classic cu swing-uri şi bosanove celebre prin anii 30 – 40.

După apariţia trupei de jazz destul de multă lume a remarcat surprinsă că se întâmplă ceva interesant din punct de vedere cultural, că din alte puncte de vedere întâmplările sunt la tot pasul. Într-o perioadă în care grupurile de jazz romăneşti nu au o viaţă tocmai uşoară, iată apare la Hunedoara, din iniţiativă privată şi ţin să subliniez acest lucru, un grup ce doreşte să continue activitatea întreruptă câţiva ani a Clubului de Jazz “Dan Mândrilă”.

Înfiinţat de Mircea Goian(cello) şi Purcariu Nistor(vibrafon,vechi animatori ai vieţii jazz-istice pe meleaguri hunedorene, grupul mai are în componenţă pe Adrian Praţa la chitară, Nicolae Szekely la tobe, pe talentatul şi dinamicul vocalist Nicu Ştefan şi pe argentinianul redevenit român Bilei Florin la percuţie. Repertoriul abordat se cantonează în perioada jazului classic pendulând între swinguri şi piese în stil cool.

Ar fi de remarcat la Steel Jazz Caffe folosirea vibrafonului, un instrument de percuţie melodic, apărut în anul 1926, inventat de muzicienii de jazz americani, printre puţinele instrumente create special pentru această muzică. Punctele de inspiraţie au fost două instrumente vechi, xilofonul(Asia) şi marimba(Africa).
Barele de lemn care se lovesc şi care produc sunete specifice la xilofon şi marimba au fost înlocuite cu bare de aliaj de aluminiu , tuburile rezonatoare de bambus de la marimba au fost înlocuite cu tuburi din aluminiu. A mai fost adăugat un mecanism de surdinare a sunetului, manevrat cu piciorul, împrumutat dar şi modificat de la pian. Toate aceste înlocuiri şi adausuri au dus la apariţia unui instrument de percuţie cu sunet plăcut, voalat.
Tehnica de execuţie era cea de la xilofon şi marimba, dar prin anii 1960 s-a trecut de la execuţia cu două ciocane la cea cu patru, pornind de la ideea de a cânta mai complex. Vibrafonul a devenit un instrument polifonic, astfel că se putea cânta o linie melodică dar se şi putea creea în acelaşi timp un acompaniament la melodie, asemanător cantatului la pian cu două mâini. Pionerul acestei tehnici este vibrafonistul Gary Burton, iar Purcariu Nistor(Giovanni) reuşeşte cu multă dexteritate să execute temele şi improvizaţiile în această manieră. Evidentiez atmosfera de libertate, de exuberanţă etalată de muzica de jazz, esenţa acestei muzici bazându-se exact pe aceasta. Mai simplu spus la început muzicienii execută o temă după care urmează improvizaţiile ce niciodată nu sunt la fel şi care permit o mare libertate de exprimare, reprezentând personalitatea fiecărui instrumentist. De altfel după fiecare corus publicul aplaudă răsplătind în acest fel prestaţia realizată. Dar pentru a afla mai multe vă invit încă o dată la Teatrul de Artă din Deva , Sâmbătă 26 Februarie de la ora 19,00.

Este momentul pentru jazz:

Caius.Inocentul – 10

Ioan Usca.Masochism

Gabriela Savitsky.Iarna. În noi

Theodora.Romania a absorbit doar 10% din din fondurile de la UE

Mirela Pete.Geisha

7 Responses to E momentul pentru jazz !Steel Jazz Caffe la Teatrul de Artă din Deva, 26 februarie

 1. Pingback: Depresie « Ioan Usca

 2. Mihaela says:

  Se anunta un eveniment reusit, sper sa pot ajunge si eu, mi-ar face placere sa ascult un concert bun de jazz.

 3. Pingback: Pe cine au deranjat Oana Stancu si Adrian Ursu? « Hai ca se poate!

 4. Pingback: Rata somajului a scăzut în ianuarie cu 0,13 puncte

 5. octavpelin says:

  Gabi,Romania a absorbit doar 7% din fondurile europene.. ..un weekend minunat!

 6. Sper ca au fost spectatori multi la concertul de jazz.Din cate stiu, devenii sunt iubitori de cultura si merg la spectacole.

 7. Tavi, bineinteles ca suntem ultimii acolo unde ar trebui sa fim printre primii si suntem primii la saracie, boala, hotie, coruptie…
  O duminica frumoasa!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s