Dumitru Prunariu, medaliat cu ocazia celebrării a 50 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu

Dumitru Prunariu a primit marţi o medalie din partea preşedintelui rus Dmitri Medvedev, alături de mai mulţi cosmonauţi sovietici, cu ocazia celebrării a 50 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu, au declarat pentru MEDIAFAX serviciul de presă al Kremlinului.

Preşedintele Dmitri Medvedev a acordat distincţii de stat mai multor cosmonauţi sovietici şi unor experţi în explorarea spaţială din 15 ţări, marţi, cu ocazia celebrării a 50 de ani de la primul zbor efectuat de un om în spaţiu, potrivit Ria Novosti.

 

Dumitru Prunariu este primul şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, pe 14 mai 1981. Prunariu a participat la misiunea Soyuz 40 din cadrul programului spaţial Intercosmos şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. De profesie inginer aeronautic, Prunariu a fost pe rând ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al Aviaţiei civile române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federaţia Rusă, preşedintele Consiliului de ne-militarizare a spaţiului cosmic din cadrul ONU. În prezent, are gradul de general maior, cu două stele, în rezervă.

Reîntors în România după zborul cosmic, în anul 1981, Dumitru Prunariu a primit titlul de onoare suprem de „Erou al R.S. România”. De asemenea, guvernul Uniunii Sovietice i-a decernat ordinele de „Erou al URSS” şi „Steaua de Aur”, pentru realizarea primului zbor cosmic cu participarea unui cetăţean român. În 1982, devine membru al Federaţiei Aeronautice Internaţionale, care îi va conferi Medalia „Iuri Gagarin”, iar doi ani mai târziu a fost decorat cu Medalia de aur „Hermann Oberth” a Societăţii germane de rachete „Hermann Oberth – Wernher von Braun”. Ca o recunoaştere a activităţii sale de pionierat în domeniul cosmonauticii româneşti, preşedintele României i-a conferit, la 1 decembrie 2000, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer.

Din mai 2002, Dumitru Prunariu este membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte şi Stiinţe înregistrată în California (SUA).

mediafax.ro

14 mai 1981: Primul zbor al unui român, Dumitru Prunariu,  în spaţiul cosmic

Din blogosfera.

Gabriela Savitsky.Metamorfoze

Theodora.Daca paine nu am circ am mai mult decat as vrea

Tavi.COMSTANZE KREHL,COMISIA REGI:DOAMNA UDREA SFIDEAZA PARLAMENTUL EUROPEAN-EA TREBUIE SA EXPLICE CUM FOLOSESTE ROMANIA BANII UE!

10 Responses to Dumitru Prunariu, medaliat cu ocazia celebrării a 50 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu

 1. Volk says:

  Te rog, creeaza-i o postare, pe blogul tau, si acestui nou supervideoclip, http://www.youtube.com/watch?v=tynQLoVpY_Y , de la Vitas – One Two Three, duet impreuna cu frumoasa Leria. Cu drag.

 2. Pingback: Indicii anatomice – 23 | Caius

 3. Pingback: Ultimul Mitropolit – 1 « Ioan Usca

 4. Pingback: Emulaţie | Gabriela Savitsky

 5. Gabi,
  Îmi place știrea asta, cu tot ce implică ea!
  Respect eroii! Mă înclin!

 6. Pingback: Pentru cei care nu stiau cat de COMUNIST a fost Valeriu Stoica, ideologul “dreptei” băsiste « Hai ca se poate!

 7. Pingback: O noua diversiune « Hai ca se poate!

 8. Pingback: Duminica Floriilor – Intrarea Domnului nostru Isus Hristos in Ierusalim « Hai ca se poate!

 9. Gina, imi place si mie stirea, imi place ca unii stiu sa-i aprecieze pe unii romani.

 10. Volk, n-am mai fost pe blog de cateva zile, insa cred ca nu e tarziu nici acum sa postez despre noul videoclip a lui Vitas!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s