25 de ani de la Catastrofa nucleara de la Cernobîl, 26 aprilie 1986

Update:Chernobyl disaster 25th anniversary – poze

Au trecut 25 de anide la ziua cand s-a declansat infernul pe actualul teritoriu al Ucrainei.Imi amintesc ca eram la servici si s-a auzit un zvon ca s-a intamplat o nenorocire.Au incercat ei sa tina secret accidentul nuclear, dar norul radioactiv ajunsese departe si, din cate imi amintesc, Suedia a fost prima tara care a tras semnalul de alarma.La noi, copiilor li s-a dat iod, iar adultii au cumparat din farmacii.Cu toate acestea, radiatiile de la Cernobîl au afectat pe multi dintre noi, multi copii nascandu-se cu diferite probleme de sanatate.

„La reactorul 4 al centralei nucleare a avut loc o explozie, cel mai probabil provocată de o eroare umană. Timp de 9 zile, reactorul a emis în atmosferă radiaţii de 400 de ori mai intense decât bomba atomică de la Hiroshima. Puţini au fost cei care au ştiut ce s-a întâmplat de fapt. Informaţiile au fost ţinute secrete de responsabilii locali, chiar şi faţă de conducerea sovietică.

În noaptea dintre 25 spre 26 aprilie 1986, o explozie violentă a distrus reactorul 4 al centralei de la Cernobîl. Temperatura mult prea ridicată a topit miezul reactorului şi a distrus scutul de protecţie al clădirii, care cântărea nu mai puţin de o mie de tone. Fisiunea nucleară a dus la degajarea de substanţe radioactive în atmosferă. Calvarul supravieţuitorilor însă abia începea.Oraşul Pripiat, construit special pentru muncitorii de la Cernobîl, a fost evacuat abia o zi mai târziu, pe 27 aprilie. Deşi responsabilii locali au încercat să ascundă amploarea dezastrului, sub presiunea guvernelor occidentale, liderul sovietic de atunci – Mihail Gorbaciov a ordonat guvernului să facă lumină în acest caz.

Vestea unui accident nuclear a provocat o adevărată psihoză printre europeni. Specialiştii din domeniu au atras atenţia asupra efectelor nocive care apar în urma expunerii la emisiile radioactive. Cel mai mult au avut de suferit Ucraina, Belarus şi Rusia. Peste 3 milioane de ucraineni, inclusiv peste un milion de copii au fost afectaţi de „efectul Cernobîl”. Emisii radioactive au trecut şi peste România, Polonia, Iugoslavia şi au ajuns până în Statele Unite.

Statisticile medicilor români confirmă spusele specialiştilor. După accidentul nuclear, România a înregistrat o creştere a numărului de copii cu probleme grave de sănătate. Dezastrul pare să nu se fi oprit încă. Cercetătorii susţin că efectele radioactivităţii vor continua să apară şi în următorii 20 de ani.

Ultimul reactor al centralei de la Cernobîl a fost închis în 2002. Cu toate acestea, ucrainenii trăiesc în continuare cu spaima că ar putea fi din nou contaminaţi.”

Cititi si Catastrofa de la Cernobîl în stenogramele lui Ceauşescu

Din blogosfera.

Daurel.Inca o poezie

Caius.Lovitura – 2

Caius.Lovitura-3

Ioan Usca.Ultimul Mitropolit – 11

Ioan Usca.Ultimul Mitropolit – 12

Theodora.Proiector Home Cinema de la BenQ – BenQ W1100

Tavi.WIKILEAKS,TELEGRAMA 49:USA SI REGIMUL TRAIAN BASESCU:INCERCAREA DE PLASARE INTRE 2006-2010 DE DETINUTI DE LA GUANTANAMO IN ROMANIA!

13 Responses to 25 de ani de la Catastrofa nucleara de la Cernobîl, 26 aprilie 1986

 1. octavpelin says:

  Gabi,in acea zi am fost la datorie si am impartit pastile cu iod,o saptamna minunata!
  A fost o zi si o saptamana cumplita cea mai neagra dupa HIROSHIMA.

 2. Pingback: Ce partide il deranjeaza pe Sebastian Lazaroiu? – “Este nevoie de o nouă lege a partidelor politice” spune Lazaroiu in Romania Libera « Hai ca se poate!

 3. Pingback: Ultimul Mitropolit – 13 « Ioan Usca

 4. Pingback: Pe surse: Obiectivul nu era Roberta Anastase ci dotarea salonului de infrumusetare

 5. CELLA says:

  am văzut multe documentare tulburătoare
  acum aştept, duminică, să-l văd pe cel mai ‘proaspăt’
  cumpliţi suntem noi oamenii şi ce ne facem

 6. Pingback: Cu “nemarginta durere” in suflet va anunt disparitia (surprinzatoare si dupa o grea suferinta) lui Sebastian Lazaroiu din functia de Oracolul de la Cotroceni – Atentie mare prieteni liberali sa nu se intample ca in cazul Adriana Saftoiu

 7. Tavi, sper ca asemenea tragedii sa nu se mai intample niciunde in lumea asta.

 8. CELLA, nu am mai vazut niciun documentar despre acel dezastru.Adorm la televizor chiar si la ce-mi place sau ma intereseaza.Uite de sunt acum in miez de noapte pe-aici.Sper sa raspund mesajelor. 🙂
  Oamenii nu vor sa aiba grija de viata planetei, nu vrem sa intelegeme ca ne facem rau cu mana noastra. 😦

 9. Scuzati !
  dar trebuia sa pun si adresa asta 🙂
  Sunt doua evenimente care ne-au marcat vietile si viitorul !

 10. Multumesc pentru video.
  Il postez sa se vada si aici.

 11. Al doilea eveniment inca nu prea si-a aratat urmarile pe aici.Insa le vom simti cat de curand. 😦

 12. Pingback: Cutremur cu magnitudinea 6,8 în largul regiunii Fukushima. A fost emisă avertizare de tsunami « Supravietuitor's Blog

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s