29 iunie, Ziua Dunarii, Danube Day

Ziua Dunării, 29 iunie, la propunerea ţărilor dunărene si sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), cu sediul la Viena, sărbătorim Ziua Internaţională a Dunării.

Danube Day 2011 in Romania

Enliven your Danube spirit with food, art, culture, music and fun!

„Get active for the rivers!” at Romania’s Danube Day with festivities and workshops in towns along the length of the Danube. Visit the main celebration in Sulina to enjoy a treat for the senses: marvel at the stunning wildlife during a tour of the Delta restoration site at Crişan and tempt your taste-buds at „D’ale Gurii Dunarii” – Festival for Danube Gastronomy and Culture. If you’re between 12 and 16, get creative in the nationwide Danube Art Master schools competition: you could be crowned Romania’s Art Master at the Danube Day celebration in Galati and go onto the international contest in Budapest. Come along to Galati for poetry, music and fun eco games. With regional events taking place in every Danube district, there’s a Danube Day event near you!

pe 29 iunie 1994, a fost semnata la Sofia Conventia privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea.

Programul dedicat cunoasterii si protejarii Dunarii a inregistrat un real succes, incat serveste drept model pentru restul lumii. Astfel ca, in anul 2004, ICPDR a decis ca ziua de 29 iunie sa fie “Ziua Dunarii” pentru toate tarile situate in bazinul acestui fluviu.

Prima editie a “Zilei Dunarii” – 29 iunie 2004, a beneficiat de participarea a 13 tari, a mii de organizatii si milioane de locuitori care traiesc in bazinul hidrografic al fluviului Dunarea, invitati din afara spatiului dunarean, in cadrul celor peste 1000 de evenimente fastuoase.

Dunarea si afluentii sai formeaza unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. De milenii, fluviul Dunarea a jucat un rol crucial in dezvoltarea politica, socio-economica si culturala a Europei Centrale si de Sud-Est. Este cel mai international bazin hidrografic din lume, acoperind 817,000km2, 1/3 din Europa si traversand 18 tari.

Dunare parcurge 2.845 km: din Muntii Padurea Neagra din Germania si pana in Delta Romaniei/Ucrainei, asigurand legatura dintre cei peste 81 de milioane de locuitori din Germania, Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Serbia-Montenegro, Romania, Bulgaria, Moldova si Ucraina.

Fluviul Dunarea si afluentii sunt spatii ale vietii!

Acestea reprezinta viata, energie, hrana, apa, transport si recreere. Cursurile de apa sunt o legatura comerciala de-a lungul Europei si o forta unificatoare intre culturi, limbi si civilizatii diverse. Reprezinta, totodata, o importanta sursa de biodiversitate.

Peste 5.200 de specii de flora si fauna sunt adapostite de Delta Dunarii. Cu toate acestea, fluviul si vietuitoarele acestuia au suferit pierderi considerabile, mai ales in ultimul secol. In prezent, Bazinul Dunarii acopera doar 20% din suprafata initiala acoperita de apa, din care doar jumatate mai prezinta caracteristici naturale in adevaratul sens al cuvantului.

Multe zone sunt poluate, sistemele defectuoase de canalizare si constructiile au marit riscul inundatiilor si au agravat problemele cauzate de poluare.

Din blogosfera. 

 

Rokssana.ce este dorul?

Caius.Geometrie neeuclidiană

Caius.Samovar

Ioan Usca.Eshatologică

Ioan Usca.Sfârşit de iunie

Clipe de Cluj.O zi la film: Cinema City

Rokssana.Schimbarea la fata a Romaniei

Theodora.Avem tradatori printre parlamentarii USL – Stim cine sunt – Ii intreaba cineva de ce nu au votat cum trebuia?

Theodora.Haideti sa lasam tara sa respire! – Ar respira saraca tara daca nu ar avea bocancul lui Basescu pe grumaz si capusele PDL-iste infipte in trupul ei.

Tavi.CONSECINTA PACTULUI MOLOTOV-RIBBENTROP:28 IUNIE 1940,URSS DECLARA RAZBOI ROMANIEI!

One Response to 29 iunie, Ziua Dunarii, Danube Day

  1. Pingback: miercurea fara cuvinte -9 (Wordless Wednesday) « Rokssana's Blog

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s