Samuel von Brukenthal(26 iulie 1721, Nocrich – 1803, Sibiu),guvernator al Transilvaniei

Samuel von Brukenthal (26 iulie 1721, Nocrich – 1803, Sibiu), a fost un jurist sas, guvernator al Transilvaniei, colecţionar de artă şi fondator al muzeului din Sibiu care îi poartă numele.A obţinut la Viena funcţia de cancelar provincial. Aici a început să-şi creeze diverse colecţii şi o bibliotecă valoroasă. Încă din 1773 colecţiile sale au fost menţionate într-un almanah ca numărându-se printre cele mai valoroase colecţii particulare aflate la Viena în acel moment.În vara anului 1745, Brukenthal s-a întors la Sibiu şi a avut ocazia ca, în baza a doi ani de studii specializate, să fie admis la Cancelaria administraţiei locale.în anul 1777 a fost numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcţie pe care a îndeplinit-o până în anul 1787. A fost singurul sas transilvănean care a ajuns la o funcţie atât de înaltă.În 1779 a construit la Sibiu palatul, care astăzi îi poartă numele, în stilul barocului târziu, după model vienez. Spaţiul fastuos al acestei reşedinţe, ce adăpostea seratele muzicale şi literare patronate de Baronul Samuel von Brukenthal, galeriile de artă, cabinetul de stampe si biblioteca, a reprezentat un nucleu spiritual de excepţie pentru Transilvania. Colecţiile de artă europeană ale baronului Samuel Brukenthal au fost deschise publicului încă din 1790, cu trei ani înaintea inaugurării Muzeului Louvre, din Paris.Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal a dispus deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul său înscriindu-l astfel în rândul marilor iluminişti ai veacului. Palatul a devenit în 1817 muzeu public (cel mai vechi din România), cunoscut ca Muzeul Brukenthal, una dintre primele instituţii de acest gen din Europa.

20 Responses to Samuel von Brukenthal(26 iulie 1721, Nocrich – 1803, Sibiu),guvernator al Transilvaniei

  1. octavpelin says:

    Gabi,esti geniala,multumesc pentru aceasta informatie,se vede ca iti place acest domeniu al istoriei din toate timpurile ,sarutmana ,o duminica placuta 🙂

  2. daurel says:

    Ceausescu voia sa-i romanizeze pe sasi. Sasii au emigrat, iar Romania a incasat in medie 10.000 de marci pentru fiecare…Plecarea sasilor a fost semnalul ca Romania este un loc nesigur.

  3. Tavi,iti multumesc.Intradevar imi place istoria si ma bucur cand aflu lucruri despre care nu stiam.Mi-ar placea sa tin minte tot ce gasesc interesant si frumos.
    O saptamana mai buna!

  4. Imi amintesc de perioada cand multi sasi de la noi din oras au plecat in Germania.Si-au lasat la stat casele (in care imediat s-au mutat unii).Multi vecini de cartier au plecat si rude din partea mamei,acum batrani si bolnavi.
    Nu mai stiu mare lucru despre ei decat ca le-a fost dor de tara in care s-au nascut si au trait sute de ani.
    Au plecat si ne-au lasat din cultura si cunostintele lor.

  5. marian says:

    Fiecare a avut cate o oportunitate : aia ca erau sasi , ailalti ca erau evrei….dar noi romanii , noi ce oportunitate am avut ?

  6. Chiar mă rușinez, dragă Gabi, pentru că n-am ajuns să văd Sibiul, decât , mereu, în trecere..Mulțumesc frumos!!

    p.s. este miercuri-

    http://incertitudini2008.blogspot.com/2011/07/compensari.html

  7. Pingback: Timpuri noi | Caius

  8. daurel says:

    Intre imparatiile europene nu erau numai razboaie; era si o concurenta in lucruri frumoase…

  9. Table says:

    Am avut ocazia sa vizitez Sibiul anul trecut si trebuie sa recunosc ca muzeul brukenthal este ceva impresionant, unic nu doar in Romania 🙂

  10. Noi ce oportunitati am avut?Destule.Asa am ajuns sa fim mai civilizati, de exemplu, insa nu ne-a placut si am facut ce ne place cel mai mult.Am tradat, am mintit, am inselat….asta facem si acum.

  11. Gina, nu l-am vizitat nici eu prea des, desi mama mea a copilarit acolo.Daca ar mai fi avut vreo ruda in Sibiu, precis as fi petrecut mai mult timp in Sibiu.
    Gina, am vazut garajul ! 🙂

  12. De la imparatii am cunoscut si noi multe lucruri frumoase si ce e important, ne-am mai civilizat!

  13. Am vizitat si eu muzeul in copilarie, nu mai tin minte aproape nimic.
    Stiu ca sunt multe picturi ale unor artisti importanti.

  14. Pingback: Train Igas acuza ca a primit presiuni « Hai ca se poate!

  15. marian says:

    Gresesti …nepermis!N-am avut nici o oportunitate , am muncit :” ca vita de la plug” tot acest popor compus din romani , maghiari , germani , tzigani , ucrainieni ,tatari…. evrei si ce dracu or mai fi pe aceasta intindere de pamant numita Romania .Au venit dupa ’90 niste insi pe care statea bine …costumul si care stiau sa-si faca nodul la cravata, care stiau sa vorbeasca cateva limbi straine si care culmea le-au si vorbit atunci …vanzandu-ne pe fata toata munca, toata ” agoniseala ” poporului acesta amarat !Petre Roman, Adrian Severin ,Victor Ciorbea, Nicolae Vacaroiu…sant doar cativa dintre tipii pe care statea bine costumul si care stiau ” la gat cravatei …cum sa-i faca nod ” si care incet , incet sau mai abrupt…ne-au adus din stare a de civilizatie [ deoarece solidaritatea ce se cimentase pana in ’89 intre romani insemna CIVILIZATIE ] intr-o stare de inamici ai atatului …ai statelor. Am facut si noi ce au facu si cubanezii in anii ’60: toate lepadaturile au avut rapid pasaport si …au facut ce stiau mai bine si nu puteau face aici din cauza legilor.Pentru noi n-a platit nici un stat 5-10 mii de marci , dolari sau lire…Au platit doar pentru etnicii lor si nici atunci pentru oricine….numai crema !Asa ca n-am avut nici o oportunitate …cu atat mai putin…” destule ” ! Romanii n-au tradat , romanii n-au mintit , romanii n-au inselat ! Niciodata ! Conducatorii au facut asa ceva dar vina n-a cazut pe capetele lor ci pe saracul popor care a avut asemenea conducatori si nu i-a executat instantaneu ! Ca la Dallas in noiembrie ’63!

  16. marian says:

    Ce intelegi tu prin ” civilizatie ” ?Ce imparat ai cunoscut care a facut ” lucruri frumoase ” si …ne-a civilizat ?Da-mi …un nume !

  17. marian says:

    Stii macar cum se comporta baronul Bruckental cu supusii ? Sti cum a ajuns sa fie numit baron …de la simplu sublocotenent de husari ?Iar ” imparatul ” respectiv…care era de fapt …Imparateasa…n-a fost retinuta de memoria istoriei pentru multele acte de culture ci mai degraba pentru altfel de …acte!Ramane doar frumosul din tablouri si dorinta de a le revedea cat mai curand .Si sa nu uit pe vremea cand baronul Brucjkental traia si era guvernator…oala de noapte era carata …si aruncata pe fereastra …din dos. Taranul roman avea o privata in fundul curtii unde se usura el si toata familia deci in casa nu mirosea a…nimic.Cine-i mai civilizat ?

  18. Asta e parerea ta, imi pare ca esti un pic cam nationalist.
    Eu nu gandesc asa si din cate am vazut, am citit, am invatat la istorie, nu suntem un popor ales, ca sa zic asa.
    Sunt de acord cu ce spui despre cei care au venit dupa `90 si care ne-au dus tot mai adanc in iad. 😦
    Iar noi am acceptat si n-am facut nimic.

  19. Civilizatie e cam ce se vedea in Transilvania, Banat pana nu si-au bagat coada politicienii si afacersitii zilelor noastre.
    Ce zici de asta?
    prima biblioteca publica de imprumut din Imperiul Habsburgic.
    N-as fi stiut daca n-as fi vazut cu ochii mei.
    Dar de asta?
    http://g1b2i3.wordpress.com/2008/05/10/poveste-despre-sarbatoarea-de-10-mai/

    si asta?
    http://g1b2i3.wordpress.com/2008/01/08/check-out-my-slide-show-25/

    Si asta?
    http://g1b2i3.wordpress.com/2009/01/04/celtii-si-ue/

    Doar cateva date din istoria romanilor.Cred ca istoricii stiu cel mai bine toate acestea.
    Am mai constatat ca intotdeauna ne-am inteles bine cu cei veniti pe acest pamant, inca din vremea dacilor si romanilor care au adus primii civilizatia.
    Chiar daca ne-au cucerit, nu cred ca acesti cuceritori s-au purtat cu noi mai rau decat cei care stapaneau pamanturile, padurile, lacurile, campiile, totul de pe sol si din subsol.

  20. Imparateasa Imperiului Habsurgic s-a comportat cum se comportau toti conducatorii, mai mici sau mai mari.la fel se comporta cu noi si actualii conducatori.Ne tortureaza si ne lichideaza daca nu gandim si nu facem ca e.Supusii trebuie sa asculte orbeste de ordinele lor, asa vor ei, asa a fost intotdeauna.
    cat priveste privata de care spui, ma indoiesc ca a fost asa.
    Stii ca pana si in zilele noastre sunt unii la tara care n-au nici macar privata in fundul curtii si-si fac nevoile pe undeva prin gradina si se sterg cu frunze sau paie sau zdrente?
    Nu suntem cu totii vinovati de decaderea noastra?ce facem pentru a-i ajuta pe cei care nu stiu ce e acela un sapun, apa curenta, pasta de dinti?Ce facem pentru cei care nu stiu sa citeasca, multi dintre analfabeti sunt copii?
    Nu strainii sunt vinovati pentru degradarea noastra, ci noi.
    Suntem cam indiferenti, asta e.
    Sunt curioasa cati le vor ajuta pe cele doua surori gemene despre care am postat azi.
    https://supravietuitor.wordpress.com/2011/07/30/adi-si-lulu-doua-surori-gemene-care-au-nevoie-de-ajutorul-nostru/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s