29 iulie, Ziua Imnului Național „Deșteaptă-te, române!”

29 iulie, Ziua Imnului Național – „Deșteaptă-te, române!”, sărbătorită, anual, începând din 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României, din 18 mai 1998.

In 29 iulie 1848, in parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în fața unei numeroase asistențe, după ce s-a citit noua Constituție, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluției pașoptiste „Deșteaptă-te, române”, devenit după Revoluția anticomunistă din 1989 imnul național al României.

Deșteaptă-te, române!

Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei, cum ar fi Războiul de independență (1877 – 1878), primul și al doilea război mondial. Mai ales în timpul crizei după lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a detașat de alianța cu Germania lui Hitler, alăturându-se Aliaților, acest imn a fost cântat în mod spontan de toți și emis pe toate stațiile radio.

Imediat după instaurarea deplinei dictaturi comuniste la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forțat să abdice, „Deșteaptă-te, române!”, ca și alte marșuri și cântece patriotice, a fost interzis, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu ani grei de închisoare. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cântată dar fără versurile originale.

Titlul „Deșteaptă-te, române!” este în același timp social și național; social, deoarece impune o permanentă stare de a asigura tranziția către o lume nouă; național, deoarece alătură această deșteptare tradiției istorice. Imnul conține acest sublim „acum ori niciodată”, prezent și în alte imnuri naționale, de la „paion”-ul cu care grecii au luptat la Marathon și Salamina până la „Marseilleza” Revoluției franceze.

Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 și 11.

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croiește-ți altă soarte,
La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani!
Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!
Priviți, mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine,
Româna națiune, ai voștri strănepoți,
Cu brațele armate, cu focul vostru-n vine,
„Viață-n libertate ori moarte!” strigă toți.
Preoți, cu cruce-n frunte! căci oastea e creștină,
Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’ pământ!

4 Responses to 29 iulie, Ziua Imnului Național „Deșteaptă-te, române!”

 1. marian says:

  Ce a dorit Anton Pann si ce a…ramas ?!Ce au dorit pashoptistii si ce s-a ales …din dorintele lor….Cel putin ultima strofa…este de tot rahatul ! Sa sti ca ce aveam inainte ” Trei culori ” parca …era perfect . De ce dracu l-au schimbat imbecilii aia de parlamentari …nu stiu ca oricum niciodata nimeni , n-a fost in stare sa tina minte toate versurile si strofele…Cred ca asta a fost prima gresala a ” noului ” regim …Iliescu: schimbarea unui imn care n-avea nimic d-a face cu …Ceausescu sau comunismul…versurile erau parca scrise de V. Alecsandri….Oare s-a dus cineva la casa memoriala sau la statuia lui Anton Pann sa depuna vreo coroana de flori ca tot canta ei imnul cu versurile respective ?Ziua imnului, ziua drapelului , ziua ….femeii , ziua barbatului……dar ziua Domnului cand va fi frate ? Sa vina o data si sa se aleaga praful de tot ce au agonisit jigodiile astea tradatoare si lipsite de Dumnezeu !?

 2. Cred ca nu era nevoie de versuri pentru imnul Romaniei!
  Nimic nu se potriveste!
  Zilele de sarbatori s-au inmultit peste masura, insa tot cele religioase sunt cele mai multe, mai ales ca s-au mai adaugat cativa sfinti in ultimul timp!

 3. Zamfir POP says:

  Mai lasă-ne cu Imnu’. Am sărbătorit berea, am intrat în Guiness cu găluştele, am sărbătorit ziua Americii şi a Franţei, … Avem treburi serioase.

 4. Zamfir POP says:

  Am uitat să pun ghilimelele la textul anterior!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s